שתף קטע נבחר

חתן פרס נובל לשלום יוצא למלחמה

ברק אובמה טען במסע הבחירות שהמלחמה האמיתית היא באפגניסטן ולא בעיראק. הלילה הוא עבר מהבטחות למעשים

התנגדותו של ברק אובמה למלחמה בעיראק היתה אחת הסיבות לנצחונו בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית לפני שנה. הוא הצהיר מול כל מיקרופון שהמערכה בעיראק הסיטה כוח אדם ומשאבים מהמלחמה האמיתית של ארה"ב נגד אל קאעידה - האחראי למתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001 – והנשיא חזר על עמדה זו הלילה (ד') בנאומו על אפגניסטן.

 

בעת שהתמודד לנשיאות התחייב אובמה התחייב לסגת מעיראק ולנצח ב"מלחמה האמיתית" באפגניסטן. בחודש הבא הוא יציין שנה בבית הלבן, והמצב באפגניסטן רק מחריף מיום ליום. לפתע הוא מצא את עצמו במצב שבו הוא לא יכול יותר לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה. הלילה הוא עבר מהבטחות למעשים.

 

הוא רצה לזכות בניצחון באפגניסטן, כפי שהבטיח במערכת הבחירות, אבל לא להסתבך במדינה השסועה כפי שקרה לנשיא המנוח לינדון ג'ונסון בווייטנאם. הוא רצה לשלוח עוד חיילים לאפגניסטן, אבל לא להרגיז את תומכיו מהשמאל, שהעניקו לו את הניצחון בבחירות לנשיאות.  

 

אובמה כבר שיגר חיילים אמריקנים נוספים לאפגניסטן, אבל מפקדי הצבא הבהירו לו כי הם זקוקים לרבבות חיילים לבלום את ההידרדרות הביטחונות ולמנוע השתלטות מחודשת של הטליבאן על המדינה. לאחר שלושה חודשי

התלבטויות, עשר ישיבות קבינט ואינספור פגישות מאחורי הקלעים עם בכירי צבא וממשל - חשף הלילה הנשיא את תוכניתו לציבור האמריקני. חתן פרס נובל לשלום הכריז על מלחמה. המערכה באפגניסטן התחילה בתור המלחמה של ג'ורג' בוש הבן, אך הלילה היא הפכה למלחמה של אובמה. 

 

כשאובמה מדבר על אפגניסטן, הוא למעשה מביט לעבר שכנתה במזרח. הפקרת אפגניסטן פירושה לא רק חזרה של הטאליבן, אלא בראש ובראשונה זו סכנה לשלטון המרכזי בפקיסטן האמון על ארנסל גרעיני. אובמה מעוניין לממש את הבטחתו להילחם באפגניסטן, אבל הוא לא רוצה לשקוע בבוץ האפגני, כפי שקרה לאומות גדולות אחרות שניגפו במדינה זו. האחרונה שבהן היתה ברית המועצות הגדולה.

 

טוב להוליווד, וגם לקאבול?

הנשיא הבהיר בנאומו בווסט-פוינט באופן חד-משמעי שאין לו כל כוונה לבנות את אפגניסטן במשך שנים מהמסד עד הטפחות. ההתלבטות הארוכה הגיעה הלילה לקיצה וכעת החל המאבק על דעת הקהל האמריקני. הוא ניסה לשכנע את הציבור שיש לו תוכנית ברורה, הכוללת לוח זמנים מוגדר ואסטרטגיה שלמה - כניסה, ניצחון ויציאה.  


חיילים אמריקנים בקאבול צופים בנאום אובמה, הלילה (צילום: AP)

 

קביעת לוח הזמנים מועילה לאובמה המבקש להבהיר לאפגנים כי נוכחות צבא ארה"ב היא מוגבלת. רק כך יבין הממשל בקאבול שעליו לפעול להקים כוחות

צבא ומשטרה המסוגלים להעניק בטחון לאזרחי המדינה. אולם קביעת לוח זמנים יכולה גם לפגוע במטרה, מאחר שהאויב יכול להוריד הילוך למשך תקופה ולהעניק לאמריקנים תחושה שהם יכולים להסתלק.

 

האם חזון אובמה למלחמה בת 18 חודשים היא הגיונית? האם מישהו אי פעם שמע על תוכנית כניסה למלחמה ועל לוח זמנים ליציאה באותה נשימה? זה אולי טוב להוליווד, אך לא ברור עד כמה זה חיבוי לוושינגטון. לא נותר אלא להיווכח אם ההפקה של הנשיא אובמה טובה גם לקאבול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאום ווסט פוינט. אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים