שתף קטע נבחר

כביסה או הקמת ועד? שביתה על גב הניצולים

עובדת בהוסטל "לב השרון", בו מטופלים 100 ניצולי שואה, פוטרה. היא טוענת שהצעד נעשה לאחר שהקימה ועד עובדים. בהנהלה טוענים כי היא סירבה והמרידה נגד כיבוס בגדי הקשישים. באמצע נמצאים הניצולים

עובדי ההוסטל הסיעודי "לב השרון" בפרדסיה מאיימים לפתוח החל ממחר (יום ו') בשביתה ללא הגבלת זמן - ולא לטפל ב-100 הקשישים ניצולי השואה השוהים בו. כך נודע ל-ynet. מדובר במחאה על פיטוריה של עובדת, שהקימה בהוסטל ועד עובדים. מנגד, בגוף שמפעיל את ההוסטל נמסר כי העובדת פוטרה על רקע התנגדותה לכבס את בגדי הניצולים והמרדת העובדים האחרים.

 

60 עובדי ההוסטל, המועסקים כעובדי כוח אדם, דורשים מזה זמן רב להיקלט כעובדי מדינה קבועים, כפי שלטענתם מחייב חוק חברות כוח האדם. בחודש אוגוסט הוקם במקום ועד עובדים במסגרת ההסתדרות. יו"ר הוועד, רוחל'ה אברהם, טוענת שההנהלה אינה מוכנה לדבר אתה על דרישתם, ולכן הוכרז השבוע סכסוך עבודה.


הפגנת העובדים בהוסטל (צילום: עידו ארז)

 

אתמול נסעה אברהם למשרדי ההסתדרות בתל-אביב כדי לדון עמם בסכסוך העבודה שהוכרז שם, וכשחזרה להוסטל, הופתעה לגלות שפוטרה. "אמרו לי לעזוב את המקום לאלתר, ואפילו לא נתנו לי לקחת את חפצי האישיים", אמרה אברהם ל-ynet. "האחראית עלי אמרה לי: 'היית בהסתדרות? את לא תהיי כאן. תשלחי מישהו שייקח את הדברים שלך'. למרות זאת, הגעתי לשם הבוקר עם עורך הדין של ההסתדרות. כשהגעתי, כל העובדים יצאו מהחדרים ונאספו בחצר ההוסטל. ההנהלה הזעיקה משטרה, כדי לסלק אותנו משם בכוח".

 

אברהם (48) עובדת כמזכירה בהוסטל מזה שמונה שנים. בהסתדרות מאיימים כי אם היא לא תחזור לעבודה עד הערב, יושבת ההוסטל לאלתר. בתשובה לשאלה, מה יעשו הקשישים ולאן ילכו, אומרת אברהם: "תשאלו את ההנהלה. הם אשמים במה שקרה, שהם ידאגו להם".

 

"אין שומר בלילה - צריך לכבס"

היא הוסיפה כי ההנהלה פגעה בתנאי העובדים. "פתאום החליטו לבטל את השמירה בשער הכניסה למוסד. אמרו לנו שיותר לא יהיה שומר בלילה והאחיות יצטרכו להשגיח על המקום. בנוסף הודיעו לנו שמעכשיו אנחנו צריכים לכבס של הבגדים של החוסים במקום. עד להודעה הזו הבגדים המלוכלכים של החוסים היו מועברים לכביסה מחוץ למוסד".


שוטרים הוזעקו למקום (צילום: עידו ארז)

 

יושב ראש ההסתדרות במרחב שרון, משה סמיע, אמר כי יציאתה של אברהם להתייעצות בהסתדרות היתה חוקית ובמסגרת תפקידה כיושבת ראש ועד העובדים במקום. סמיע: "כבר לפני עשרה ימים הכרזנו על סכסוך עבודה עם הנהלת המקום ובעקבות אותו סכסוך הוחלט לפטר את אברהם. הדבר אינו מקובל עלינו ואינו חוקי, הודענו למשרד הבריאות שידאג לפינוי החוסים מהמקום, כיוון שאנחנו מתכוונים להשבית את עבודת הצוות במקום".

 

במהלך הפגנת העובדים הגיעו למקום כוחות גדלים של משטרה ומג"ב, המשטרה עיכבה לחקירה את רכז האיגוד המקצועי בהסתדרות במרחב שרון, עו"ד יאיר אלגאווי, לאחר שהנהלת המקום הגישה תלונה על השגת גבול מצד נציגי ההסתדרות שנכנסו לרחבה בכניסה למקום.

  

"סירבה לכבס - והמרידה"

באגודה לבריאות הציבור, המפעילה בין היתר את ההוסטל הזה, נמסר כי העובדת פוטרה בעקבות סירובה לכבס את בגדיהם האישיים של הניצולים. לדבריהם, הוחלט לאפשר לדיירים להשתמש בבגדים הפרטיים שלהם ולכן הונחו אנשי הצוות במקום לכבס עבורם את הבגדים. לטענת האגודה, אחת העובדות התנגדה למהלך והמרידה את יתר העובדים. במכתב ששלחה העובדת לעמיתיה נכתב "בשבוע שעבר נדרשתם להתחיל לכבס את הכביסה האישית של המטופלים. דרישה זו באה בנוסף למטלות הרבות אשר הינכם נדרשים לבצע במהלך המשמרת. נבקש להבהיר שדרישה זו אינה נכללת בספר הנהלים... הוחלט שאנשי הצוות לא יכבסו את הכביסה האישית של המטופלים באופן חד משמעי".

 

באגודה לבריאות הציבור הדגישו שהרצון לאפשר לחולים ללבוש בגדים רגילים ולא לחייב אותם ללבוש פיג'מות אחידות, נעשה כחלק מרצונה של האגודה לשפר את תנאי הדיירים בהוסטל ולהיטיב עימם. "מטבע הדברים ולאור סוג האוכלוסייה בה מדובר - ניצולי שואה, מיותר

לציין כי ישנה חשיבות מכרעת לכך שדיירים אלו יוכלו ללבוש את בגדיהם הפרטיים ולא מדים אחידים. ואין צורך להכביר במילים על הקונוטציה השלילית שיש ללבישת מדים אחידים בקרב אוכלוסייה רגישה זו".

 

עוד נמסר כי העובדת שהתנגדה למהלך הוזמנה לשימוע אצל מנכ"ל האגודה, יהודה כהן, שהחליט על פיטוריה. "לאור חומרת הדברים, ובין היתר לאור חוות דעת מקצועית של פסיכיאטר ההוסטל והאחיות האחראיות בו, לפיה עניין זה פוגע מאוד בדיירים, החליטה האגודה לפטר את העובדת ואף לוותר על עבודתה במהלך תקופת ההודעה המוקדמת - והכל על מנת לצמצם את הפגיעה בדיירים באופן מיידי", נמסר.

 

בשל צעדי המחאה שהתקיימו - ואלה המתוכננים, נמסר כי האגודה התארגנה במהירות למתן מענה מיידי לדיירים אשר נותרו ללא חלוקת אוכל וללא צוות מטפל.

 

בהכנת הכתבה השתתפו רענן בן-צור, תני גולדשטיין ומיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אברהם. פוטרה, אך מה הסיבה?
צילום: עידו ארז
מומלצים