שתף קטע נבחר

השבוע בבורסה: פתיחה אדומה שהסתיימה בירוק

שבוע המסחר החל בנימה שלילית לאור החשש ממשבר דובאי, אולם הסערה שכחה במהרה, ומדדי ת"א 25 ות"א 100 עלו במהלך השבוע ביותר מ-3%. מתחילת השנה עלה המעו"ף ב-65%, וגויסו בשוק המניות המקומי כ-4.6 מיליארד שקל

שבוע המסחר החל בנימה שלילית, לאור החשש מחדלות פירעון של דובאי, אך כבר ביום המסחר השני השתנתה המגמה והמסחר התנהל בנימה חיובית.

 

בסיכום שבועי מדד המעו"ף עלה בכ-3.3%, לרמה של כ-1,115 נקודות ומדד ת"א 100 עלה בכ-3.4% לרמה של 1,037 נקודות. מדד הבנקים הוביל השבוע את העליות, והוסיף מעל 6%.

 

אגרות החוב הקונצרניות תיקנו השבוע לאחר הירידות של השבוע שעבר, כך שהתל בונד 20 עלה בכ-1%, ומדד תל בונד 40 עלה בכ-0.75%.

 

סיכום החודשי

השבוע סיכמה יחידת המחקר של הבורסה את חודש נובמבר. נציין כמה נתונים מעניינים: נובמבר התאפיין במגמה חיובית הן בשוק המניות והן בשוק האג"ח. ביצועי מדדים נבחרים לדוגמא:

 

• מדד ת"א-25 עלה בכ-6% והשלים עלייה של כ-65% מתחילת השנה.

 

• מדד ת"א-75, שעלה בכחצי אחוז בלבד, ממשיך לבלוט עם זינוק של 134% בסיכום מתחילת השנה.

 

• מדד תל-בונד 20 השלים עלייה של כ-24% מתחילת השנה ואילו מדד תל-בונד-40 (שרבות מאיגרות החוב הכלולות בו קשורות לענף הנדל"ן) ממשיך לבלוט עם זינוק של כ-45% מתחילת השנה, לאחר ירידות חדות בחודשים האחרונים של

2008.

 

המגמה חיובית הובילה לגל של גיוסי כספים בשוק ההון. בשוק המניות הראשוני (בו נסחרים ניירות ערך שהונפקו לראשונה), לדוגמא, בוצעו הנפקות בסכום כולל של כ-260 מיליון שקל. כמו כן, בוצעו החודש עשר הקצאות פרטיות (בו מקצה החברה מניות רק לציבור מסויים) בסך של כ-730 מיליון שקל.

 

בסיכום מתחילת השנה גויסו בשוק המניות המקומי, בהנפקות ובהקצאות פרטיות, כ-4.6 מיליארד שקל, מתוכם כ-1.6 מיליארד שקל ע"י חברות נדל"ן, לעומת כ-6.2 מיליארד שקל בכל שנת 2008.

 

בתחום הקונצרני גויסו בנובמבר כ-2.2 מיליארד שקל. מתחילת השנה גייס הסקטור העסקי, מהציבור וממשקיעים מוסדיים, כ-33 מיליארד שקל באמצעות הנפקות והקצאות פרטיות של אג"ח - גבוה בכ-40% לעומת הסכום שגויס בכל שנת 2008.

 

אפקט דובאי

כאמור, בסוף השבוע התבשרנו על כך ש"דובאי וורלד", חברה המשמשת כזרוע השקעות של ממשלת דובאי, מעוניינת להקפיא את פירעון החובות לנושיה למשך חצי שנה. החובות נאמדים בסכום עצום של 59 מיליארד דולר, אשר מהווים כ- 75% מסך החוב של ממשלת דובאי.

 

החשש הינו כי בנקים בינלאומיים, אשר חשופים בהיקף ניכר לחוב זה, לא יראו את כספם במועד, ובעקבות כך יכנסו למצוקה שתוביל ללחץ נוסף על שוק האשראי.

 

ומה הקשר לבורסה המקומית? ראשית, ייתכן והבנקים הללו משמשים כמלווים לחברות בשוק המקומי, וכן החשש הינו מהשפעה שלילית על המסחר בורסות העולם, אשר כידוע משפיעות באופן ישיר גם על המגמה במסחר בתל אביב. הסערה שכחה במהרה, לאחר שחברת דובאי וורלד הודיעה כי רק חצי מהחוב הינה בעייתי. בנוסף, החברה החלה בשיחות עם נושיה בנוגע לפריסה מחדש של החוב.

 

ובזירת הסדרי החוב

אפריקה: הסערה באפריקה ממשיכה גם השבוע. השבוע פורסמו הדוחות הכספיים לרבעון השלישי של החברה. אפריקה סיימה את הרבעון בהפסד של כ- 360 מיליון שקלים. בנוסף, הנקודה המרעישה אף יותר מההפסד, הייתה שלראשונה רואי החשבון של החברה מצמידים לדו"חות אזהרת "עסק חי".

 

מעבר לכך, התקיים השבוע דיון בבית המשפט המחוזי בבקשה לאשר את ההסדר בין החברה לנושיה. השופטת ורדה אלשיך החליטה כי הצדדים יקבלו הארכה עד ל-20 לחודש על מנת להגיע לפשרה. כזכור, נציגות אג"ח ט', אשר מועד פירעונן היה לפני כחודש, מתנגדת להסכם שגובש בין הצדדים.

 

צים: חברת האם של צים, החברה לישראל, הודיעה כי תזרים כ-450 מיליון דולר נוספים לצים על מנת לסייע לחברה לעבור את התקופה הקשה בשוק הספנות הבינלאומי ולעמוד בהתחייבותה כלפי הנושים.

 

לידקום: החברה, אשר עוסקת בהקמה וניהול של פרויקטים בתקשורת קווית ואלחוטית, הודיעה ביום א' על כך שכל חברי הדירקטוריון התפטרו מתפקידם לנוכח מצב עסקי החברה ואי יכולתה להמשיך ולפעול כעסק חי. המסחר במניית לידקום הוקפא עד להודעה חדשה, ואיגרת החוב נכנסה לחדלות פירעון באופן רשמי. מדובר באג"ח בהיקף של כ-90 מיליון שקל, סכום קטן לעומת המיליארדים שאפריקה חייבת, אך בכל זאת.

 

עונת הדו"חות הכספיים

השבוע עונת הדו"חות הגיעה לסיומה. חברות רבות המתינו לדקה ה-99 ודיווחו בה על תוצאותיהן, ולכן שטף אותנו מבול דו"חות לא מבוטל.

 

בנק לאומי: הבנק הציג תוצאות טובות עם רווח נקי של 534 מיליון שקלים, לעומת הפסד נקי של 85 מיליון שקלים ברבעון המקביל. בהתייחס לאשראי הבעייתי, ניתן לראות כי יש ירידה של כ- 1.1 מיליארד שקלים באשראי הבעייתי במהלך רבעון 3/09.

 

בנק דיסקונט: הבנק דיווח על זינוק של 165% ברווח הנקי בסך של 292 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל אשתקד. התשואה על ההון העצמי עמדה ברבעון השלישי על כ-12.7% בגילום שנתי, לעומת כ-4.8% בתקופה המקבילה אשתקד.

 

אסם: החברה הציגה גידול של 2% בהכנסות, בעקבות תוצאות חזקות בפעילות בחו"ל, בעוד שבשוק המקומי ניכרה חולשה מסוימת. שיפור נוסף בתוצאות הגיע מכיוון תוכנית התייעלות שהחברה מבצעת, כך ששיעור הרווח התפעולי עלה מכ-12.5% לכ-14%. הרווח הנקי הסתכם ב- 89 מיליון שקל לעומת כ-64 מיליון שקל ברבעון המקביל.

 

רמי לוי: הכנסות החברה הציגו גידול רבעוני מדהים של 48.9%, אשר מוסבר על ידי עלייה של 13% במכירות בחנויות זהות, וכן מפתיחתם של סניפים חדשים (טבריה, איילון ונשר). הרווח הנקי של החברה הסתכם ברווח שיא של 18.1 מיליון שקל בעיקר כתוצאה מגידול משמעותי במחזור ההכנסות. כמו כן, החברה הכריזה על הכוונה לפתוח 2 סניפים חדשים במהלך שנת 2010 בגבעת שאול ואשדוד.

 

 

יסמין אורנשטיין היא אנליסטית בכלל פיננסים וטל חודארה היא מנהלת השקעות בכלל פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים