שתף קטע נבחר

מעוטר יותר, מותח יותר, ישראלי פחות

הכדורסל הישראלי סוגר עשור מוצלח: ynet בחר בדריק שארפ לשחקן העשור ובפיני גרשון למאמן. מי עוד בין עשרת הנבחרים? מי יהיה איש העשור הבא? וגם: הגדירו את המשחק הגדול שלכם

בעידן שאחרי פתיחת הגבולות והסרת ההגבלות על הזרים, הכדורסלן הישראלי נאלץ לסגל לעצמו תפקיד שונה. לא עוד כוכבים גדולים ונוצצים כמיקי ברקוביץ', דורון ג'מצ'י, עדי גורדון ועודד קטש - אלא שחקנים שוליים יותר, המשמשים במקרה הטוב ככינור שני.

 

ובכל זאת, הכדורסל הישראלי משלים את העשור המעוטר בתולדותיו. כל משחק על תואר הפך לקרב של ממש ואפילו זהות האלופה אינה מובנת מאליה. הנבחרת לא החמיצה הופעה ביורובאסקט, העתודה זכתה פעמיים במדליית הכסף, מכבי ת"א גרפה שלושה גביעי אירופה, הפועל ירושלים הניפה את היול"ב קאפ ואפילו היתה לנו אלופה חדשה, הפועל חולון.

 

שחקן העשור: דריק שארפ

לו היינו נדרשים לחזות כבר בשנת 2000 מי יהיה שחקן העשור, קטש היה זוכה בתואר ללא עוררין. אלא שלרוע מזלו (ומזלנו), הוא קיים את משחקו האחרון ביוני 2000 ואף ישראלי לא הצליח להיכנס לנעליו: וויל סולומון וקלי מקארתי הובילו את ירושלים להישגים; אריאל מקדונלד, אנתוני פארקר, נייט האפמן ובהמשך גם שרונאס יאסיקביצ'יוס וניקולה וויצ'יץ' עשו זאת במכבי; וגם חולון חייבת את הצלחת שלה בעיקר למאליק דיקסון, פי.ג'יי טאקר וטרה סימונס.


 

 

אם יש מישהו שהכדורסל הישראלי באמת חייב לו, זהו דריק שארפ. הגארד המתאזרח הציל ללא מעט אנשים את הקריירה עם נס ז'לגיריס; היה שם תמיד כשהצהובים הזדקקו לו - כמו בגמר האליפות האחרון, בו עלה מהספסל בגיל 37 והפך פיגור דו ספרתי לניצחון; וגם הופיע בשתי אליפויות אירופה עם נבחרת ישראל, כשהיה בין אדריכלי הישג השיא שלה בעשור הנוכחי - המקום השביעי בשבדיה 2003. והוא עוד לא אמר די. זהו איש העשור שלנו.

 

עוד בחמישייה הראשונה

טל בורשטיין היה הנציג הישראלי בחמישייה של מכבי ת"א האגדית בין 2004 ל-2006 והפסיד לשארפ בפוטו פיניש. הוא זכה בשלושה גביעי אירופה, בשמונה אליפויות ובשישה גביעי המדינה. וזה לא הכל: קפטן נבחרת ישראל הטרי הופיע שלוש פעמים ביורובאסקט וגם היה אחראי למדליית הכסף ההיסטורית של העתודה ביורו 2000 ולמקום השביעי שלה באליפות העולם.

 

מאיר טפירו, הישראלי היחיד שהגיע לטריפל דאבל, הוא 'נציג האופוזיציה' בחמישייה. זכה עם הפועל ירושלים בגביע המדינה וגם הניף את הגביע הצרפתי בנאנסי. בשנים האחרונות הפך לשליט הבלתי מעורער של נבחרת ישראל, עד שפרש. רק אליפות חסרה כדי להפוך את הקריירה שלו למושלמת.


דריק שארפ בפוזה מוכרת. שחקן העשור (צילום: יועד כהן)

 

ליאור אליהו לא היה שחקן מוערך מדי בנבחרות הצעירות והיה לו חלק שולי (יחסית) במקום השני של העתודה ב-2004. שנה מאוחר יותר כבר היה סגן מלך הסלים בטורניר ומאז הפך לכוכב הכי גדול שידעה ישראל בעידן הנוכחי. הוא ביסס מעמדו כאחד השחקנים ההתקפיים הטובים באירופה, הפך למיליונר בוויטוריה ועם קצת מזל יהיה גם הישראלי השני ב-NBA.

 

יניב גרין היה שחקן בכיר בעתודה של יורם חרוש ב-2000, הגיע עם הפועל ת"א לפיינל פור היורופליג ואפילו היה בין מניפי גביע היורוליג במכבי. למעשה, הוא תמיד היה שם בצמתים החשובים. אלא שלגדולתו האמיתית הגיע בנבחרת. לא רבים הם הגבוהים הישראלים שהתמודדו בכבוד עם כוכבי היבשת, אבל גרין עשה זאת ואף הוכתר ב-2007 למלך הריבאונדים של היורובאסקט.

 

שחקן העשור הבא: עומרי כספי

העשור הזה ייזכר לא מעט בזכות הישראלי הראשון ב-NBA. לכן, אי אפשר שלא להתייחס לעומרי כספי. בתוך חודשים ספורים הוא הספיק להיבחר בדראפט, לערוך פרמיירה כחולה-לבנה בליגה הטובה בעולם וגם להוכיח שמקומו בין הגדולים ביותר. כל שנותר לנו לאחל לו הוא בריאות, בריאות ובריאות.


ליאור אליהו ויותם הלפרין. חמישיות (צילום: אלי אלגרט)

 

עוד בחמישייה השנייה

יותם הלפרין הוביל את העתודה לכסף האירופי ב-2004 והיה מלך הסלים של אליפות העולם, הפך לשחקן חמישייה במכבי ת"א, הרשים בלובליאנה, מרשים בנבחרת והוכיח עצמו בקבוצת הכוכבים של אולימפיאקוס. ובכל זאת, לא זכה למעמד של סופרסטאר. הקהל הצהוב הבריח אותו מההיכל ושאלת המנהיגות מטילה צל על הקריירה שלו. אלא שהוא רק בן 25 והכל עוד יכול להשתנות.

 

ברק פלג היה בן 28 כשהמילניום החל, אבל הוא עדיין שחקן פעיל בליגת העל. האיש שהוכיח שאפשר לעשות הכל גם בלי יכולת אתלטית יוצאת דופן - ועוד אחרי שעצר את הקריירה למען שירות בסיירת מטכ"ל. הישראלי היפה ונציג הקיבוצים בעשיריית העשור.

 

דורון שפר שייך בכלל לניינטיז. הוא העביר אז את הימים הקסומים בגליל ובקונטיקט ומאוחר יותר היה חלק מהצמד קטשפר במכבי ובנבחרת. את העשור הנוכחי הוא פתח בכלל בפרישה, אך חזר בזמן כדי להגיע ב-2004 להישג השיא בקריירה שלו - הזכייה בגביע יול"ב. כשחושבים על זה, הוא היה הישראלי הדומיננטי ביותר בירושלים בימים שבין גורדון, טפירו ויובל נעימי.


דורון שפר, ארז כץ והגביע הקדוש (צילום: AP)

 

עידו קוז'יקרו לא זכה בתארים בישראל, אבל הניף עם ירושלים את גביע יול"ב. הוא מתנשא לגובה 202 סנטימטרים והלב שלו רחב עוד יותר. מתמיד, עובד ותמיד אהוב, שחקן הנשמה האולטימטיבי של שנות האלפיים ויורשם של מוטי ארואסטי, שמעון אמסלם, מוטי דניאל ושות'.

 

מאמן העשור: פיני גרשון

בנובמבר 1998 פוטר פיני גרשון ממכבי ראשל"צ ונדמה היה שקריירת האימון שלו הגיעה למבוי סתום. ואז הגיעה ההצעה המפתיעה ממכבי ת"א, ששינתה את חייו ואת חייהם של רבים אחרים.

 

את העשור הנוכחי סיים עם שלושה גביעי אירופה, 11 מ-12 תארים אפשריים בישראל ומהפכה שלמה בגישה למשחק, שבעקבותיה הלכו כל המאמנים ביבשת. רק נטייתו להסתבך במילותיו שלו היא זו שמבדילה אותו מרלף קליין ויהושע רוזין ז"ל ומונעת ממנו להחזיק ללא מתחרים בתואר 'גדול מאמני ישראל'.


פיני גרשון במקום מוכר. אם לא היה מסתבך במילותיו... (צילום: יועד כהן)

 

העונה הגדולה מכולן: 2003/04

הכל החל באליפות אירופה בשבדיה, כשנבחרת ישראל עלתה לרבע הגמר וסיימה במקום השביעי. ה-MVP של היורובאסקט, שאראס, הגיע לארץ והוביל את מכבי ת"א לזכייה ביורוליג. הפועל ת"א העפילה לפיינל פור של היורופליג, בעוד הפועל ירושלים הדהימה את ריאל מדריד והיבשת כולה כשהניפה את גביע יול"ב. גמר גביע המדינה הפך לסופרקאפ האירופי.

 

הפינה לשיפוטכם: מה היה משחק העשור?

  • הפועל ת"א - מכבי ת"א 71:96

זמן: 8.3.2004, מקום: אוסישקין, מעמד: ליגת העל

פחות מחודשיים לאחר אותו דרבי בלתי נשכח, שברה מכבי כל שיא אפשרי בגמר היורוליג. אבל מאוסישקין היא יצאה מוכה, חבולה ומובסת. במחצית עוד הוליכו הצהובים 45:46 ואז הגיע הרבע הגדול בקריירה של ארז אדלשטיין: הפועל רצה ל-0:21 ו-4:30, בדרך לניצחון הענק בהנהגת וירג'יניוס פראשקביצ'יוס וליאור ליובין.

 

  • הפועל ירושלים - מכבי ת"א 100:98

זמן: 26.12.2005, מקום: מלחה, מעמד: ליגת העל

משחק הליגה האיכותי ביותר שידעה ישראל, בוודאי בעשור האחרון. ארקדי גאידמק חזה לראשונה בגודל טבעי בענק הצהוב ולא התבייש להסתכל לו בעיניים, אדלשטיין (שוב הוא) הוביל את חניכיו לתצוגה מרשימה וליתרון ברבע הרביעי. אלא שניקולה וויצ'יץ', במשחק נפלא של 29 נקודות, קלע סל ועבירה ואחר כך דחף את מריו אוסטין. זקני (וצעירי) ירושלים טוענים עד היום לעבירה בלתי ספורטיבית.


דצמבר 05'. רגע לפני משחק הליגה האיכותי ביותר (אמנון פיקר)

 

  • עירוני אשקלון - הפועל ירושלים 151:146 (בתום 6 הארכות)

זמן: 4.4.2007, מקום: אשקלון, מעמד: ליגת העל

70 דקות, 297 נקודות, שש הארכות ואינספור אירועים דרמטיים נדרשו לירושלמים כדי להכריע את המשחק המותח והממושך בתולדות הכדורסל הישראלי. הזמן החוקי הסתיים ב-79:79 ובתום ההארכות הבאות הורה לוח התוצאות על 86:86, 94:94, 109:109 משלשה של טפירו, 126:126 ו-136:136. וכמה חבל שהמשחק אפילו לא צולם בידי ערוצי הטלוויזיה.

 

  • מכבי ת"א - הפועל ירושלים 78:80

זמן: 31.5.2007, מקום: היכל נוקיה, מעמד: גמר האליפות

ירושלים היתה רחוקה 2.2 שניות מהאליפות, אך הערב הזה ייזכר בעיקר בגלל מאיר טפירו וסמי בכר. האדומים ברחו ל-38:51 ול-54:63 בתום הרבע השלישי. שריקות של בכר הובילו לעבירה חמישית של טפירו בהתקפה על שארפ. הקפטן האדום פרץ בבכי והתחנן על נפשו, אך ללא הועיל. מכבי חזרה. ריבאונד התקפה, סל ועבירה של ג'יימי ארנולד הפכו ברגע האחרון פיגור 78:77 לניצחון 78:80 של הצהובים. מדהים.


ג'יימי ארנולד, מאי 2007. בעוד שנה הדברים ייראו אחרת (צילום: יועד כהן)

 

  • הפועל ירושלים - מכבי ת"א 89:93

זמן: 7.2.2008, מקום: היכל נוקיה, מעמד: גמר גביע המדינה

צביקה שרף החליף את קטש על הקווים, מכבי לא הפסידה בשום מסגרת ובמהלך הרבע השלישי, כשברחה ל-22 הפרש, היה ברור שגם הגביע יחזור לחיקה. ואז החלה הנפילה. ירושלים הגיעה לרבע האחרון בפיגור 73:55, אך פתחה אותו ב-0:14. הצהובים נותרו המומים וחסרי אונים, המהפך הושלם בדקה ה-37 והגביע נשאר בבירה.

 

  • הפועל חולון - מכבי ת"א 72:73

זמן: 29.5.2008, מקום: היכל נוקיה, מעמד: גמר האליפות

חולון סיימה ראשונה בליגה, אבל דייויד בלות'נטל והלפרין הבריחו את מכבי ל-55:63 ברבע הרביעי, לפני שסימונס חולל מהפך. וויצ'יץ' קלע את הנקודות האחרונות שלו בצהוב וקבע 71:72, 6.5 שניות לסיום. סל אליפות? כן, אבל לא לקרואטי. דיקסון חדר פנימה, קינח בלייאפ ומיקי דורסמן ניגב חומוס מצלחת האליפות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
פיני גרשון
צילום: אלי אלגרט
מומלצים