שתף קטע נבחר
 

רשות ני"ע בברזיל חוקרת את עסקת מכירת GVT

החשד המרכזי הוא כי מכירת חברת התקשורת הברזילאית שהייתה בבעלות שאול שני, בוצעה באופן שהפר את תקנות החוק הברזילאי ופגעה בבעלי מניות המיעוט של GVT. החקירה נפתחה בעקבות תלונה שהגישה חברת טלפוניקה הספרדית

רשות ני"ע הברזילאית פתחה ביום שני בחקירה דחופה לגבי עסקת מכירת השליטה בחברת התקשורת הברזילאית GVT. השליטה בחברה הועברה מידי שאול שני לחברת Vivendi הצרפתית. 

 

 

החשד המרכזי הוא כי המכירה בוצעה באופן שהפר את תקנות החוק הברזילאי ופגע בבעלי מניות המיעוט של GVT. במסגרת החקירה מנכ"ל וויונדי צרפת ונשיא GVT, עמוס גניש, נחקרו במשך שעה וחצי במשרדי רשות ני"ע בברזיל. קבוצת שאול שני אינה נמנית על הנחקרים בפרשה. 

 

אם יתברר שהעסקה אכן בוצעה בניגוד לדין צפוי כי יוטל, לכל היותר, קנס כספי על הרוכשת. עם זאת, ניתן כי במקרים חריגים יוחלט על ביטול העסקה. החקירה נפתחה בעקבות תלונה שהגישה חברת טלפוניקה הספרדית שהתמודדה אף היא על רכישת GVT.  

 

ההודעה שטירפדה את המכרז

ב-13 בנובמבר, קבוצת התקשורת הצרפתית Vivendi הכריזה על רכישת גרעין השליטה (57.5%) של מניות חברת התקשורת הברזילאית GVT תמורת 7.7 מיליארד ריאל ברזילאי (4.18 מיליארד דולר).

 

הרכישה בוצעה על ידי רכישת מניותיו (30%) של שאול שני ועל ידי רכישת אופציות call ל-19.6% ממניות GVT - אופציות שנכתבו על ידי קרן Tyrus הבריטית. זאת, לצד רכישת מניות בשוק. החקירה מתמקדת סביב השאלה כיצד הצליחה קרן Tyrus להתכסות על האופציות שהעניקה לווינדי - אופציות שאיפשרו לוויונדי להשתלט על החברה.

 

לפי פרטי העיסקה, שני מכר את חלקו בחברת GVT תמורת 1.26 מיליארד דולר - במה שנרשם בהיסטוריה כאחד האקזיטים הגדולים של משקיע ישראלי מאז ומעולם.

 

עם ההכרזה של וויונדי על רכישת המניות, חברת Telefônica הספרדית שהתמודדה על רכישת השליטה ב-GVT במכרז ציבורי נותרה הלכה למעשה מחוץ לתמונה.  

 

טלפוניקה טוענת כיום כי לקרן הבריטית לא היתה דרך להתכסות על המניות ולמסור אותן ביום ביצוע העסקה - כלומר לא ניתן היה להבטיח באותו המועד כי השליטה ב-GVT אכן היתה עוברת לידי Vivendi. אולם, בינתיים, עצם פרסום ההסכם עם הקרן הבריטית טירפד את המכרז למכירת השליטה שאמור היה להתקיים שישה ימים מאוחר יותר.  

 

האם טלפוניקה היתה משלמת יותר למניות המיעוט?

במכרז שאמור היה להתקיים, ההצעה ההתחלתית של טלפוניקה היתה 50.5 ריאל ברזילאי למניה. עם זאת, גורמים בחברת טלפוניקה מסרו לעיתונות הברזילאית שביכולתה וכוונתה היה להעלות את המחיר במכרז עד למחיר של 70 ריאל למניה אם הצדדים היו מגיעים למכרז פומבי בו מספר משתתפים. זאת בעוד ש-vivendi רכשה את השליטה במחיר של 56 ריאל למניה.

 

על פי החוק הברזילאי, במקביל לרכישת השליטה בחברה היה על הרוכש של GVT להגיש הצעת רכש גם לציבור מניות המיעוט על מנת לאפשר גם לו לבצע אקזיט מוצלח. החקירה נוגעת לאפשרות כי מכירת המניות במחיר של 56 ריאל במקום במחיר המקסימלי אותו טוענת כעת טלפוניקה כי היתה מוכנה לשלם - הסבה לבעלי המניות נזק כספי.

 

 

ויוונדי יכולה להמשיך לקנות מניות

בשבוע הראשון של ינואר אמורה וויונדי להגיש הצעת רכש ליתרת המניות מקרב הציבור ב-56 ריאל למניה - אותו המחיר שבו רכשה את המניות השליטה מידי שאול שני. על פי הדין הברזילאי יכולה בינתיים וויונדי להמשיך ולרכוש מניות בשוק כל עוד היא עושה זאת במחיר שלא יעלה על 56 ריאל וזאת על מנת לשמור על עקרון השוויון כלפי המשקיעים.

 

בדרך זו (רכישה בשוק) כבר הגיע וויונדי לאחזקה של כ-85% ממניות GVT כך שהאפשרות כי העסקה עם שני תבוטל אינה נראית בשלב זה כאפשרות ריאלית.

 

 

עמוס גניש, נשיא GVT מסר לעיתון כלכלי ברזילאי כי ההכרזות של חברת טלפוניקה אינן הוגנות שכן יומיים לאחר ההכרזה על העסקה מול וויונדי, נשיא טלפוניקה אמר כי מחיר של 50.5 ריאל היה המחיר המקסימלי שחברתו היתה מוכנה להציע וזאת גם לאחר שלקח בחשבון את הסינרגיה שיכולה היתה להיות בינה לבין GVT.

 

נשיא טלפוניקה הספרדית הודה שאכן אמר שמחיר של 50.5 ריאל היה המחיר המקסימלי שאותו טלפוניקה היתה מוכנה לשלם אולם לדבריו בעת שאמר את הדברים האמין שהשליטה ב-GVT הועברה באופן בלתי מעורער. כעת טלפוניקה ממתינה לתוצאות החקירה על מנת להגיש תביעה בגין אובדן רווחים, וזאת במידה והחקירה אכן תעלה כי העסקה בוצעה בניגוד לתקנות.

 

בינתיים מתברר כי האופציות שכתבה קרן Tyrus גובו על ידי נגזרים שכתב הבנק היפני נומורה הפעיל בשוק ההון בברזיל. אולם עד כה לא פורסם בדיוק כיצד הדבר נעשה ואם זה נעשה בהתאם לתקנות. Vivendi מסרה כי היא משתפת פעולה בחקירה וכי ההעסקה נעשתה בהתאם לחוק הברזילאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטה Vivendi בצרפת
צילום: איי פי
מומלצים