שתף קטע נבחר

כלכלנים בארה"ב: הסיוע לבעלי בתים הוא כישלון

אנליסטים ומומחים לנדל"ן יוצאים נגד תכניתו של אובמה להקל בעומס התשלומים המונח על כתפי נוטלי המשכנתאות בארה"ב. לטענתם, ההקלה הזמנית בגובה התשלומים גורמת לכך שבעלי בתים ימשיכו להחזיק בנכסים שידם אינה משגת לרוכשם, במקום למכור אותם על מנת לרכוש נכסים זולים יותר

תוכניתו של נשיא ארה"ב ברק אובמה להזרים 75 מיליארד דולר לכלכלה במטרה להגן על בעלי הבתים מפני עיקולים הוגדרה על ידי אנליסטים ומומחי נדל"ן ככישלון, כך דיווח "הניו יורק טיימס".

 

 

מאז הושקה התוכנית בפברואר 2009, היא אומנם הביאה להפחתה זמנית בלבד בגובה תשלומי ההחזר של מאות אלפי בעלי משכנתאות, אולם לא הצליחה להבטיח הקלה קבועה בעומס התשלומים. מבקרי המהלך טוענים כי התוכנית, הקרויה " Making Homes Affordable", יצרה למעשה מצג שווא עבור בעלי בתים שאינם מסוגלים לממן עוד את הנכס שברשותם.

 

העיתון מדווח כי ההפחתה הזמנית הביאה לכך שבעלי בתים הוציאו כספים על תשלומי המשכנתאות, בחושבם כי הדבר יסייע להם בטווח הארוך להמשיך ולהחזיק בנכס שברשותם. לדעת מומחים מדובר היה בבזבוז כספים שהיו עשויים לעזור לבעלי הבתים לפעול למכירת הנכס ולעבור למגורים זולים יותר.

 

כלכלנים בארה"ב סבורים כי תוכניתו של הנשיא מהווה מכשול להתאוששות כלכלית בארה"ב. לטענתם, על אף הכאב והקושי הכרוך בכך, יש להניח לעיקולים להתרחש משום שמדובר בשלב הכרחי בדרך להבראת הכלכלה ולייציבותם של מוסדות בנקאיים, המתמודדים עם נכסים רעילים בשווי שהיקפו טרם התברר סופית.

 

"ההחלטה להזרים כספי סיוע לבעלי בתים המתקשים בתשלומי משכנתאות גרמה להארכת השפעות המשבר", אמר קווין קייטרי, מנהל השקעות בקרן הגידור ווטרשד מסן פרנציסקו. "כל מה שהשגנו בכך הוא האטה בתהליך בלתי נמנע, במסגרתו יאבדו חלק מבעלי הבתים את הנכס במוקדם או במאוחר".

 

לטענת קייטרי, בנקים ניצלו את ההקלות שנידרשו על ידי הממשל להחיל על תנאי ההחזר של משכנתאות כדי להימנע מדיווח מדויק על גובה ההפסדים שצברו בשוק המשכנתאות. לטענתו, רק לאחר שהבנקים יחשפו את כלל הפסדיהם, ושוק הנדל"ן יספוג את גל העיקולים הבלתי נמנע, מחירי הבתים ירדו לרמה אותו יוכלו מחלק ניכר מתושבי ארה"ב לממן.

 

במשרד האוצר האמריקני חולקים על עמדה זו וטוענים כי היוזמה נחלה הצלחה והשיגה את יעדיה. "התוכנית מספקת את הסיוע הדרוש לבעלי הבתים ברחבי המדינה", אומרת דוברת משרד האוצר. עם זאת, שלא לציטוט מודים באוצר כי מספר הלווים שלא עומדים בתשלומי המשכנתאות הולך וגדל ויש להקטין את מספרם באמצעות השלמת תהליך עיקול הנכסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יש לתת לעיקולים להתרחש
צילום: רויטרס
מומלצים