שתף קטע נבחר

"חופשת לידה"? רוב האמהות עובדות במהלכה

כך לפי סקר שנערך על ידי AllJobs. על אף שזה לא חוקי, מצפים מהן להמשיך בעבודתן, ברמות שונות, על אף שהן באופן רשמי בחופשת לידה. איך משלבים בין דרישות המעסיק לצורכי התינוק, והאם זה בכלל חוקי?

חופשת לידה, כידוע, היא לא בדיוק חופשה. לא רק שלהישאר בבית עם העולל רק 3 חודשים וחצי זה לעג לרש, במשך הזמן הזה האֵם גם מוטרדת מהעתיד התעסוקתי שלה, ומהשאלה אם תוכל לשוב בהצלחה לתפקידה הקודם. ואולם, סקר שנעשה לאחרונה חושף ממצא מפתיע: שני שלישים מהנשים שיוצאות לחופשת לידה שומרות על קשר עקבי עם העבודה לכל אורך חופשתן.

 

 

זה, כמובן, לא ממש חוקי, והן לא מקבלות על כך משכורת, אולם בשוק בו תנאי העבודה נזילים ואי אפשר לדעת מי תתפוס את מקומך, מעדיפות רוב הנשים להיות עם יד אחת על הדופק של התינוק, ויד שנייה על הלפ-טופ. מסקר, שבוצע עבור AllJobs ודיאדה באמצעות חברת הסקרים Zeta Tools, עולה כי 58% מהאימהות שומרות על קשר עם מקום העבודה במהלך חופשת הלידה, ורק 12% לא שומרות על קשר בכלל. האחרות מבקרות מדי פעם במקום העבודה, כנראה כדי להשוויץ ברך הנולד ולגרוף מחמאות.

 

"נשים ששומרות על קשר עם מקום העבודה זו תופעה חדשה", אומרת יעל פרימק, מנהלת מחלקת אימון אישי לראיון עבודה ב-AllJobs, "הן מתקשרות, באות לבקר עם התינוק, עובדות קצת מהבית. זה נעשה ממקום של שמירת קשר עם העולם שהיה לפני התינוק, אך יש בזה גם תכנון לעתיד, לדעת שיש לך לאן לחזור, ויש מי שזוכר אותך. בתת-מודע את רוצה לדעת שלא תפסו לך את הג'וב".

 

היום, כשהמצב במשק עדיין רגיש, נראה שכדאי להיות בקשר מתמיד עם הבוס, העובדים והלקוחות. תוסיפו לזה את הקידמה הטכנולוגית ותגלו שנשים רבות יכולות לעבוד בין ההנקות – באמצעות המחשב, הסלולרי המתקדם, וכמובן הטלפון הרגיל בבית. נשים במשרות בכירות אף מזמנות פגישות עבודה אצלן בסלון, כשהבייביסיטר משתדלת למנוע מהרך הנולד לפרוץ בצווחות דווקא עכשיו.

 

"בכל חופשות הלידה שלי שמרתי על קשר עם העבודה, ולאחרונה גם עבדתי קצת מהבית," אומרת שגית עבדי (38), מנהלת שיווק ותקשורת בחברת 3M שחזרה בספטמבר לעבודה, "בצד החברתי היה לי כיף לבוא עם התינוקות, קצת להשוויץ, ובצד העסקי היו דברים שהצריכו את התערבותי".

 

אבל את בחופשת לידה.

 

"יש פרויקטים פתוחים, צריך לענות על שאלות, חשוב שדברים שהתחלת לטפל בהם ימשיכו כמו שצריך. יצאתי במטרה לחזור ולא רציתי שהכל יתמוטט. בחופשה הזו עבדתי: קראתי מיילים מדי פעם והיו אצלי בבית פגישת עבודה אחת או שתיים.

 

"עזבתי, אבל הדברים שבאחריותי ממשיכים להתנהל ואני צריכה לדאוג שדברים ייעשו כמו שצריך. אני מכירה עוד אימהות כמוני. להערכתי, זה נובע מהמקום שלך בחברה וממה שאת עושה שם. בילד הראשון הייתי מנותקת, אולי בגלל שהייתי בתפקיד אחר, פחות חשוב. כשאת בתפקיד ניהולי, טבעי שתהיה לך מחויבות לארגון, וזה לא נגמר בגלל שילדתי".

 

אתי שלום ילדה לפני חודש וחצי את בתה השלישית והיא עדיין בבית, דבר שלא מפריע לה לשדר עסקים כרגיל. "לא הצלחתי להעביר חפיפה כמו שצריך אז אני עובדת הרבה מהבית", אומרת שלום, מנהלת מחלקת מכירות ברשת פרופורציה". "בעבר היה לי יותר קל לעבוד מהבית, היום פחות. זה קשה כי הילדים רוצים תשומת לב. הלפ-טופ כל הזמן פתוח בסלון, וכשהילדות משחקות עם חברות או בחוגים אני עובדת", היא אומרת."

 

ומה עם זמן לעצמך ולילדה?

 

"יש לי תפקיד מחייב ואחריות. ככל שהתפקיד שלך בכיר יותר, את מרגישה שאת חלק מהארגון ולא יכולה להיעלם פתאום. זה מקום עבודה שאני אוהבת, ואני לא יכולה לחשוב שמשהו לא ידפוק כמו שצריך. אם אני יכולה לעזור ואני נהנית מזה, אז למה לא. אני מרגישה שליטה ושאני בעניינים כשאני לא מתנתקת לגמרי".

 

"מעביד חכם לא יסכים לזה"

"היום את יכולה לעבוד מכל מקום, ואין סיבה שתתנתקי מהעולם בגלל שילדת," אומרת זיו חורב, ד"ר לפסיכולוגיה ומנכ"לית המכללה האקדמית אחוה. חורב (38) היא אם לשלושה ומעסיקה אימהות רבות, שחלקן מתעקשות לשוב לעבודה בחופשת הלידה".יש לי עובדת בכירה שאומרת: 'תקראו לי כשיש ישיבה', אבל אני לא אקרא לה כי אני מסתכנת מול ביטוח לאומי", אומרת חורב, "לכאורה היא יכולה לבוא, אבל אני לא משלמת לה משכורת והיא לא מכוסה מבחינת ביטוח לאומי, כך שמעביד חכם לא יסכים לזה".

 

לדברי חורב, התופעה החדשה מחייבת התערבות חקיקתית. "בתור אמא לשלושה ילדים שגם עשתה קריירה וגם למדה, העובדה שכל כך הרבה נשים שומרות על קשר עם העבודה מחייבת התייחסות של המחוקק", אומרת חורב, "צריך לאפשר לנשים לבחור אם להאריך את החופשה, או לחזור לעבודה. אני חזרתי מהר מאוד, אבל רק ליומיים בשבוע עד שהילדים היו בני שנה. הרבה מעסיקים יאהבו את הרעיון שהם לא מביאים לך ממלא מקום ונותנים חופשה ארוכה יותר בתנאי שתגיעי פעמיים בשבוע החל מחודש אחרי הלידה".

 

מצב שכולם מרוויחים ממנו?

"אם היו מאפשרים לעובד ולמעסיק לשמור על קשר, היה נוצר מצב שכולם היו מרוויחים ממנו. תחשבי על עצמאית שרוצה לצאת לחופשת לידה ולקבל מה שמגיע לה מביטוח לאומי. היא חייבת לעבוד, היא הרי לא יכולה להזניח קשרי לקוחות במשך 3 חודשים. ספרית תסגור את המספרה לשלושה חודשים? אין דבר כזה. אם המדינה מחליטה לממן 14 שבועות, שתחשוב על רעיון יצירתי שבו נשים יוכלו להיות בקשר עם העבודה".

 

מתי כדאי לחזור? 

 

67% מהאימהות העובדות טענו בסקר כי מצב האימהות העובדות בארץ גרוע ממצבן של אימהות עובדות בשאר העולם. רבע מהאימהות העובדות טענו שכדי לשפר את מצבן התעסוקתי נדרשת גמישות בשעות העבודה שלהן, אולם פחות מ-10% אמרו שהן רוצות לעבוד מהבית. השיקולים שמניעים נשים לחזור לעבודה לאחר חופשת לידה הן: צורך כלכלי (29%), מסגרת חברתית (13%) עניין ואתגר מקצועי (12%).

 

אל תשקרו בראיון  

למרות תמיכתה של ד"ר חורב בזכותה המוסרית של האישה לשמש כאם וכמפרנסת בכל עת, היא מכירה גם מקרים בהם נשים מנצלות את חופשת הלידה לרעת המעסיק. "נשים לא צריכות לנצל את חוק עבודת נשים", אומרת חורב, "אישה שרוצה להאריך את החופשה יכולה לעשות זאת עד שנה, והמחוקק לא אומר כמה זמן מראש היא צריכה להודיע. אני מכירה עובדת שהתקבלה כשהייתה בהריון ואחרי 5 חודשים של חופשת לידה הודיעה שהיא לא מתכוונת לחזור בכלל. נשים צריכות להישאר הוגנות כלפי המעסיק".

 

אז איך כדאי להתנהל בראיון העבודה?

אל תסתירי שאת אמא", מייעצת יעל פרימק, "אישה צריכה לדעת מראש כמה היא מסוגלת לעבוד, אבל אין סיבה להעלות את הסוגיה בראיון הראשון. רק אחרי שהיא מתקבלת לתפקיד היא יכולה להציף את זה, וגם אז לגלות מוכנות לעבוד בצורה שתמלא את המכסה. מי שרוצה משרה מלאה צריכה להתקבל ורק אז לבקש גמישות וחלוקת שעות העבודה בצורה אחרת. למשל: לעבוד מהבית או לבוא יותר מוקדם".

 

"יש נשים שנוטות להסתיר או לא להגיד שהן אימהות", אומרת פרימק. לדבריה, "מראיין רוצה לדעת מי הבנאדם שעומד מולו, ויש נשים שכל כך פוחדות כי נכוו פעם אחת, אז הן משקרות. שקר סופו להתגלות. אישה צריכה לעבוד במקום שיקבל אותה עם צורכי המשפחה שלה, או למצוא מקום אחר. אחרת זה לא יעבוד". 

 

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" שבידיעות אחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בתת מודע את רוצה לדעת שלא תפסו לך את הג'וב"
צילום: Index Open
"מצב האמהות העובדות בארץ גרוע מבשאר העולם"
צילום: index open
"נשים ששומרות על קשר עם מקום העבודה זו תופעה חדשה"
צילום: Index Open
מומלצים