שתף קטע נבחר

רוצים לרכוש דירה. מה לעשות עם הכסף בינתיים?

החלטתם לרכוש דירה ואתם מתלבטים מה לעשות עם הכסף שצברתם, עד מועד התשלום. ישראל בוילסקי מבנק לאומי מציע לעשות הבחנה בין רכישה הצפויה בתוך מספר חודשים, לבין מצב בו עדיין לא גיבשתם את רצונכם. אם רכישה כזו באמת צפויה תוך חודשים בודדים, כדאי ללכת על השקעה שקלית וצמודי מדד לטווח קצר

אנו זוג צעיר, מעוניינים לממש את חלומנו ולרכוש דירה. ברשותנו הון עצמי של כ-150 אלף שקל, אותו אנו מייעדים לתשלום על הדירה (כמובן, בצירוף המשכנתא). מה מומלץ לנו לעשות עם הכסף במשך החודשים הללו, עד שנמצא את הדירה המיוחלת?

 

השקעת כספים המיועדים לרכישת דירה תלויה במספר פרמטרים שעליכם לשקול לפני קבלת החלטה.

 

המלצות השקעה קודמות:

משתחרר פק"מ. היכן כדאי להשקיע?

איפה כדאי להשקיע 50 אלף שקל למשך 6 שנים?

רוצה להשקיע בלי סיכונים מיותרים. מה לעשות?

 

הפרמטר הראשון הוא מטבע העסקה. עד לפני מספר שנים, רוב עסקות הנדל"ן בארץ היו צמודות לדולר. בשנים האחרונות, בשל חקיקה ובשל חולשת הדולר, רוב עסקות הנדל"ן שקליות. יחד עם, זאת במידה ואתם שוקלים לרכוש דירה, יד שניה, יכול להיות שתתקלו במחירים דולרים.

 

לצורך הגנות מטבע ישנן מספר דרכים, אך בשל מורכבות העניין ומספרם המצומצם של עסקות אלו בשוק הנדל"ן המקומי כיום, לא אתייחס לנושא זה. מי שהדבר נוגע אליו, מומלץ שיפנה ליועץ ההשקעות בבנק על מנת לקבל את מגוון האפשרויות.

 

הפרמטר השני הוא האם רכישת הדירה צפויה לקרות בחודשים הקרובים, קרי החלטתם כבר היכן אתם מעוניינים לגור, וידאתם שתקציבכם מספיק והתחלתם לחפש דירה במרץ. אפשרות נוספת היא שהכסף מיועד לדירה אך עדיין אינכם מגובשים מספיק כדי לבצע רכישה (גודל הדירה, איזור המגורים וכדומה).

 

ההבדל המהותי בין האפשרויות הוא שבאפשרות הראשונה, ישנה סבירות גבוהה שתוכלו אכן לממש את חלומכם ולרכוש דירה בחודשים הקרובים ובאפשרות השנייה, סביר להניח שהרכישה תיערך עוד מספר חודשים רב, אם לא שנים.

 

האפשרויות: שקלי וצמוד

המלצתי להשקעה באפשרות הראשונה היא לא לקחת סיכונים כלל ולהשקיע בנזילות - מכשירי השקעה שקליים וצמודי מדד לטווח קצר שפוטנציאל ההפסד בהם, במידה וקיים, מוגבל.

 

האפשרות השקלית - ניתן להשקיע בכמה מכשירי השקעה כדוגמת פיקדון בנקאי לטווח קצר או קרן נאמנות כספית. התשואה הנומינלית (ללא הצמדה למדד המחירים לצרכן) במוצרי ההשקעה האלו תסתכם בכ- 0.8%-1.25% לשנה נטו לאחר מסים ועמלות. היתרון באפשרות השקעה זו – סיכון מינימאלי, החיסרון – תשואה נמוכה וחשיפה במקרה שבניגוד לרוב התחזיות, האינפלציה תרים את ראשה ואנו נשאר עם הסכום שהושקע בעוד המחירים בשוק (וביניהם מחירי הדירות) עלו.

 

האפשרות הצמודה - אגרות חוב צמודות מדד לטווח קצר (עד שנתיים) של המדינה או חברות גדולות ויציבות כדוגמת הבנקים וחברות המזון. היתרון הגדול של אגרות אלו הוא בכך שהם יתנו הגנה טובה מאוד מפני התפרצות אינפלציונית בטווח הקצר, החיסרון - בתקופה זו בה הריבית במשק נמוכה מאוד והתשואה על האפיקים הצמודים היא אפסית, במידה והאינפלציה בפועל תהיה נמוכה מהצפי של השוק (כ-2.5% לשנה), איגרות אלו יכולות להניב הפסדים מסוימים בקרן ההשקעה.

 

להערכתי, האינפלציה בחודשים הקרובים לא תהיה גבוהה ממה שהשוק צופה ולכן המלצתי לזוג שעומד בפני רכישת דירה בטווח הקצר, להשקיע את מרבית הסכום באפיקים השקליים הקצרים. במידה והזוג חושש מהאינפלציה, ניתן להפנות חלק מסוים מהכסף גם לאפיקים הצמודים שפורטו לעיל באמצעות קרן נאמנות (בשל שיקולי מס ועלויות גבוהות בקניה ישירה של אגרות החוב ומכירתן תוך פרק זמן קצר).

 

השקעה קצת יותר נועזת - תלוי באופי

במידה והסבירות כי רכישת הדירה תיערך עוד מספר חודשים רב, עליכם להחליט מה רגישותכם להפסדים פוטנציאלים בהשקעה.

 

אם אינכם מסוגלים לעמוד בהפסדים כלשהם בכספים אלו במידה ויהיו, בין אם זהו האופי שלכם ובין אם הסכום שברשותכם גבולי מבחינת ההון המינימאלי לקבלת משכנתא ( כ-35% משווי הנכס – משתנה לפי רמת ההכנסה), עצתי היא להשקיע באפשרות הנזילה שפירטתי בתחילה.

 

במידה והאופי שלכם מאפשר זאת ואינכם גבוליים בהון המינימאלי למשכנתא, עצתי לכם, עד שרכישת הדירה תיהפך למוחשית יותר, לפזר את השקעתכם ולהתייחס אליה כהשקעה רגילה לטווח של כשנתיים עם שמרנות יתר ברכיבי הסיכון.

 

ישראל בוילסקי הוא אחראי תחום ייעוץ בהשקעות בבנק לאומי, מרחב הגליל


פורסם לראשונה 14/01/2010 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוכשים בקרוב? אל תקחו סיכונים
ישראל בוילסקי
צילום: ישראל סאן
מומלצים