שתף קטע נבחר

הרפורמה בתכנון ובבנייה הוצגה לוועדת השרים

תכנית זו מהווה המשך של הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל ומטרתה זירוז קצב הבניה. תוכניות בנייה רגילות יאושרו תוך 10 חודשים ומיוחדות - תוך שנתיים. בעקבות בקשר השר להגנת הסביבה גלעד ארדן נדחתה ההצבעה על הרפורמה ליום ג' "כדי לאפשר לוועדת השרים ללמוד את ההצעה ולהעיר הערותיהם, טרם ההצבעה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר שהרפורמה בחוקי התכנון ובבניה שהוצגה היום (א') לוועדת השרים תעלה את ישראל מתחתית העולם השלישי לאחד המקומות הראשונים בעולם. הרפורמה החדשה, שצפויה לקבל את אישור הממשלה ביום שלישי, מבוססת על עיקרון של "תוכנית בנייה אחת בוועדה אחת בלבד".

 

בין הבשורות של התוכנית: לוח הזמנים החדש יחייב לסיים את הטיפול בתוכניות בנייה רגילות תוך 10 חודשים ותוך שנתיים בתוכניות בנייה מיוחדות. כמו כן, יינתן היתר לאישור תוכניות בנייה כסגירת מרפסת והוספת חדר של עד 25 מ"ר - תוך 45 יום מהגשת הבקשה. עיכוב בתשובה יגרור אישור אוטומטי של התוכנית.

 

 

תכנית זו מהווה המשך של הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, תוך עקירת "הפקק הביורוקרטי" המסרבל את מנגנוני התכנון ורישוי הבניה והסרת החסמים וקיצור ההליכים שיזרזו את קצב הבניה, בעיקר למגורים, כדי שיהיו לאחד המנופים של צמיחת המשק. עם זאת בארגוני הירוקים כבר חוששים שהקצב החדש יבוא על חשבון איכות הסביבה והדיור בר-השגה.

 

התכנית תעוגן בתיקון חוק התכנון והבניה הקיים או בחוק חדש. מרכז הרפורמה יהיה בצמצום קיצוני של סמכויות הוועדות המחוזיות, שיתמקדו אך ורק בתוכניות מתאר כלליות, כאשר הטיפול והאישור של תוכניות הבנייה הפרטניות ירוכז בידי הועדות המקומיות. הוועדות, שכיום מורכבות אך ורק מנבחרי ציבור ברשויות המקומיות, יתוגברו בנציגי ציבור שיבחרו בוועדת מינויים בראשות שופט, עבור כל 116 הוועדות המקומיות. בנוסף יתוגברו הוועדות המקומיות באנשי מקצוע.

 

יזמים שלא יקבלו את החלטת הוועדה המקומית או גם חברי הוועדה והציבור שלא יקבלו את החלטת הרוב יוכלו לערער בוועדות ערר מחוזיות. השימוע של הערר לפני הדיון בערעור יהיה בפני חוקר מקצועי. ועדה שלא תתפקד לפי הכללים החדשים תפוזר ובמקומה תמנה הוועדה המחוזית ועדה קבועה.  

 

"מנוע צמיחה אדיר"

נתניהו אמר שהמהפכה תתחולל בעקירת הבירוקרטיה, שתעניק למשק מנוע צמיחה אדיר. הוא ציין כי צמיחת המשק עד לפני שנה והתחדשה בסוף השנה, הייתה ללא תמיכת ענף הבנייה. עוד הוא הדגיש שהרפורמה ניצבת על שלוש רגליים: הגברת היעילות וקיצור ופישוט הליכי התכנון והבניה, השקיפות, פתיחת הדלתות התכנון בועדות השונות שכל אדם יוכל לעקוב ולצפות בהן באינטרנט, ומלחמה בשחיתות והקמת יחידה מיוחדת במשטרה שתטפל בביאור השחיתות בוועדות התכנון והבנייה.

 

עוד הוסיף נתניהו כי הוא מקווה שהקריאה הראשונה של החוק החדש תושלם עד לפגרת הפסח של הכנסת והקריאה השנייה והשלישית תושלם עוד השנה עד פגרת הקיץ. רה"מ הוסיף כי רפורמה נוספת בתחבורה הארצית תובא לאישור הממשלה בעוד שבועיים בכבישים ארציים ובמסילות ברזל כך ש"נסיעה ממטולה עד אילת תהיה בלי אפילו רמזור אחד".

  

שר האוצר, יובל שטייניץ, הילל אף הוא את הרפורמה ואמר שהמהפכה בתכנית תאפשר להקים בישראל מלון תוך שנתיים, כמו באתונה, לעומת 10 – 15 שנה כיום. ישראל לא צריכה לפגר אחרי יוון וקפריסין, אמר ראש הממשלה.

הוא ציין כי הממשלה החלה ברפורמה בתחום העובדים הזרים, אבל סיכומה נדחה לשבוע הבא.  

 

חשש: נדל"ן במקום שטחים פתוחים

החשש בחוגי הירוקים בהקשר לרפורמה שהוצגה היום מפגיעה בסביבה נובע מהכוונה למזג את שתי הוועדות המרכזיות לשמירה על הסביבה החופית ולשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פתוחים - ימוזגו עם המועצה הארצית לתכנון. בארגונים חוששים כי הדבר יביא להשתלטות בעלי עניין נדל"ני על מעט השטחים שנועדו להוות את "הריאות הירוקות" של תושבי המרכז הצפוף.

 

לאחר הצגת הרפורמה יצא השר להגנת הסביבה גלעד ארדן כמתנגד ראשון וחריף לרפורמה. מתגובתו שפורסמה הערב עולה כי הוא זה שביקש לדחות למחרתיים (ג') את ההצבעה על הרפורמה בוועדת השרים לחקיקה "כדי לאפשר לוועדת השרים ללמוד את ההצעה ולהעיר הערותיהם, טרם הצבעה".

 

ארדן מוחה על חיזוק מעמד ועדות התכנון המקומיות והרחבת סמכויותיהן על חשבון הוועדות המחוזיות, ועל ביטול המעמד המיוחד של הוועדות לשמירת הסביבה החופית ועל השטחים החקלאיים הפתוחים, והכוונה למזג אותם במועצה הארצית לתכנון.

 

הוא מקווה כי דחיית ההצבעה "תאפשר שינויים מהותיים בתכנית שיאזנו בין האינטרסים המתנגשים". לדבריו, "הרפורמה אמנם כוללת מספר שינויים מהותיים בביורוקרטיה שהם חשובים ורצויים לסביבה, אבל יתכנו בה השפעות מרחיקות לכת שיפגעו בשטחים הפתוחים ובאיכות החיים במדינה בכלל".

 

ארדן מאמין כי בפסק הזמן שהשיג עד להצבעה הוא יצליח לשכנע את ראש הממשלה לסגת מהכוונה לבטל את הועדה לשמירת הסביבה החופית ולשכנע אותו בחשיבותה וחיוניותה. "אחרת זו תהייה בכייה לדורות, כי מחובתנו לחזק את כוחם של שומרי הסף הסביבתיים ולא להחלישם."

 

מוקדם יותר היום, פנה "המטה לתכנון אחראי" שהוקם על ידי 17 ארגונים סביבתיים, במכתב לשרי הממשלה, במאמץ אחרון לשדל אותם שלא יתנו "אור ירוק" אוטומטי לחוק החדש. עד כה השתדל המטה להשפיע מאחורי הקלעים על מנסחי התכנית, שיגבירו את נגישות הציבור לתכנון ומעורבותו בהליכי האישור ובעיקר, שלא יפרו את האיזון בין הוועדות המחוזיות למקומיות, מחשש שיביא לביטול המחוזיות.

 

"נוכח המלאי הפוחת של קרקע והתחרות העזה סביב המעט הזה, הפרת האיזון תהווה פתח לטעויות ופגיעות בלתי הפיכות בטווח הארוך, בשטחים הפתוחים ובבניית דיור בר-השגה למעוטי יכולת, ותגביר את הסכנה לשחיתות", טוענים במטה המשולב.

 

"מתן כוח לוועדות המקומיות שמורכבות מנבחרי הרשות המקומית, ללא הבקרה והריסון המחוזיים עלול להגדיל את אחוזי הבניה על חשבון השטחים הפתוחים במטרה להכניס לקופתן היטלי פיתוח וארנונה גבוהים ולמשוך אוכלוסיות חזקות, מה שיגדיל את הפערים החברתיים".


פורסם לראשונה 17/01/2010 12:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
בנייה. אילוסטרציה
צילום: גיל לרנר
מומלצים