שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הערכות: הכנרת עלתה בחצי מטר מתחילת העונה

גשמי הימים האחרונים מילאו במים את כל נחלי הצפון, והעלו את מפלס הכנרת בעשרות סנטימטרים. ברשות הטבע והגנים מעריכים: מתחילת העונה (נובמבר) היא עלתה לפחות בחצי מטר. הפעם האחרונה שבה זרמו כל נחלי הצפון היתה בחורף 2003-2004. "הבניאס נראה אתמול כמו מפלי הניאגרה מקומיים", אומרים ברשות

הגשמים בצפון גרמו לנזקים אבל היטיבו עם הכנרת: על פי הערכות, גשמי הימים האחרונים העלו את המפלס בכ-20 ס"מ, ומתחילת העונה - כלומר מחודש נובמבר - עלה המפלס בכחצי מטר. "מדובר בהערכות זהירות;,ייתכן שהמפלס עלה יותר, אבל אלו ההערכות המקצועיות שלנו", אמר ל-ynet הלל גלזמן, ראש מדור ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים.

 

בהעדר מדידות רשמיות של המפלס, עקב שביתת ועד עובדי רשות המים, הערכותיו של גלזמן מבוססות על מדידות ואומדנים המבוצעים על ידי אנשי רשות הטבע והגנים באופן שוטף. הן מבוססות על נתוני המשקעים באזור, גם נתוני משקעים ישירים על הכנרת וגם נתוני זרימות הנחלים שמנתקזים לאגם.

 

צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים

 

"ביממה האחרונה בלבד ירדו על הכנרת באופן ישיר כ-60 מילימטרים של גשם, ששקולים לעלייה של כ-6 ס"מ במפלס. אם נצרף לזה את המשקעים של הימים הקודמים ואת הזרימות בנחלים, מדובר על עלייה של בין 10 ל-20 ס"מ במפלס - וזה כאמור רק מהגשם של הימים האחרונים. אם בוחנים את עליית המפלס מתחילת העונה – כלומר מחודש נובמבר – מדובר על עלייה של כחצי מטר במפלס, ייתכן שאף יותר מכך ", הוא מעריך.

 

זרימה של 100% בנחלים

בימים האחרונים עדים גלזמן ואנשי רשות הטבע והגנים בצפון לתופעה שמתרחשת רק אחת לכמה שנים לדבריהם: אירוע גשם משמעותי, כמו זה שהגיע לאזורינו בשבוע האחרון, מצליח להביא לזרימה של 100 אחוזים בנחלים. "כל הנחלים בצפון זורמים, פשוט כולם", הוא אומר.

 

לדבריו, לא רק הנחלים המוכרים והגדולים – דוגמת נחל כזיב, נחל בצת, נחל עמוד, החצבאני והירדן – זורמים בספיקה אדירה אלא גם המעיינות. "כל אפיקי המים בצפון פתוחים, יש מפלי מים קטנים בכל מקום, גם במקומות נדירים כמו מפלי קדש למשל. זוהי תופעה חריגה ומרשימה".

 

הפעם האחרונה שבה היתה זרימה של 100 אחוזים בנחלים היתה בחורף של שנת 2003-2004 ולפני כן, בתחילת שנות ה-90, אמר גלזמן.

 

הזרימות המלאות בכל מקום מלוות גם בנתוני שיא של ספיקות. את תוצאות ספיקת השיא של נחל הגעתון, שהגיע לזרימת שיא של עשרות אלפי קוב מים לשעה, הרגישו אתמול כל תושבי נהריה, אך לא רק הגעתון שבר שיאים. נחל כזיב ונחל בצת שברו גם הם שיאים של ספיקה.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית
בנחל בצת למשל, מעריכים ברשות הטבע והגנים כי היתה אתמול זרימה של כ-36 אלף קוב מים בשעה (קוב = 1,000 ליטר). גם במקורות הירדן ובירדן ההררי נרשמה זרימת שיא של מים לשעה. "הבניאס נראה אתמול כמו מפלי הניאגרה מקומיים, כי הוא גם נחל סער מתנקז אליו והוא הביא עמו למעלה מ-10 קוב מים לשניה".

 

גלזמן ואנשי רשות הטבע והגנים מציינים כי לא רק שמדובר במופע טבעי מרהיב, אלא בתופעת טבע חיונית מאין כמוה למערכות האקולוגיות של הנחלים וסביבתם. "הטבע מייחל לזה, לאירועי הגשם הקיצוניים הללו. זוהי זרימה שטפונית חזקה שמנקה את אפיקי הנחלים ומכסחת את הצמחיה, פותחת אפיקים ושוטפת החוצה פסולת וסחף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים