שתף קטע נבחר

חברי הכנסת למען דיור לזוגות צעירים

שדולה חדשה בכנסת תגיש שורה של הצעות חוק שאמורות לסייע לזוגות צעירים לרכוש את דירתם הראשונה. ח"כ מירי רגב: "המדינה אינה עושה דבר למען הזוגות הצעירים. רבים חוזרים לגור אצל הוריהם ובקרוב נראה מאהלים של חסרי דיור"

התייקרות מחירי הנדל"ן בארץ מרחיקה מישראלים רבים, ובעיקר מזוגות צעירים, את חלום הדירה. סקרים שנערכים בציבור מראים כי רבים מאיתנו מאשימים בכך את הממשלה ואת חברי הכנסת, שאינם פועלים מספיק בנושא. כעת נודע ל"ממון" כי קבוצת חברי כנסת החליטה לנסות ולשנות את המצב על ידי הקמת שדולה משותפת, שתקדם שורה של הצעות חוק שמטרתן לסייע לזוגות צעירים לרכוש את הדירה הראשונה שלהם.

 

בשדולה חברים בשלב זה הח"כים מירי רגב וכרמל שאמה (ליכוד), יעקב אדרי (קדימה), דניאל בן-סימון (עבודה), אורלי לוי (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש). 

 

בגיבוש ובניסוח הצעות החוק הסתייעו חברי הכנסת במחלקה המשפטית של עמותת "ידיד," המעניקה סיוע לאוכלסיות מוחלשות ומתמחה בשנים האחרונות במדיניות דיור.

 

ועל אילו הצעות חוק מדובר? ההצעה הראשונה שתוביל את היוזמה, תעסוק במתן פטור ממע"מ על רכישת דירה ראשונה. לפי ההצעה, יוגבל מחיר הדירה עליו ניתן יהיה לקבל את הפטור ל-600 אלף שקל. ככל הנראה, הכוונה היא לאפשר לרוכשים להתבסס ראשית בדירות זולות יותר כשבהמשך יוכלו אם ירצו לרכוש בכוחות עצמם דירות באזורי הביקוש. במקביל הכוונה היא לעודד זוגות לעבור לגור בפריפריה.

 

חברי השדולה סבורים כי ביטול המע"מ על דירה ראשונה יביא להרחבת הפעילות בענף הבנייה, ועל ידי כך להגדלת הכנסות המדינה ממסים –שתקזז חלקית את ההפסד לקופת המדינה מאובדן המע"מ.

 

הצעת החוק השנייה תציע פתרון לרוכשי דירות שנקלעו לקשיים כלכליים תוך כדי החזר המשכנתה. לפי ההצעה, יחויבו הבנקים להציע למקבלי המשכנתאות ביטוח לשעת צרה, מצב בו אנשים אינם מסוגלים לעמוד בהחזרי המשכנתה. במצב זה, הבנק ישלם עבורם את החזר המשכנתה לתקופה של שנה אחת. כך למשל, אדם שפוטר מעבודתו ומתקשה למצוא עבודה חדשה, יקבל פטור מהחזר המשכנתה לשנה, במהלכה יוכל לעמוד חזרה על רגליו ובסופה יחזור לשלם. כמובן שאדם כזה יצטרך להוכיח, בדרכים שונות, את אי-יכולתו להחזיר את המשכנתה. ביטוח כזה יעלה כ-50-40 שקל לחודש, לכל תקופת ההחזר.

 

הצעת החוק השלישית תפעל לשיווק קרקעות במחיר מוזל ביישובי הפריפריה. הכוונה להרחבת תוכנית "מחיר למשתכן", שמתרכזת כיום במרכז הארץ, גם לאזורי הפריפריה. "מחיר למשתכן" היא שיטת מכירה של משרד השיכון, לפיה מחירי הקרקע והבנייה קבועים מראש כבר במכרזי המינהל ומשרד השיכון. היזמים הניגשים למכרז מציעים את המחיר הסופי שבו ימכרו את הדירות למשתכנים. התחרות היא על מחיר למ"ר, כאשר הזוכה נקבע כבעל ההצעה הזולה ביותר.

 

"המדינה אינה עושה היום דבר למען הזוגות הצעירים. צריך לעזור להם לרכוש את הדירה הראשונה שלהם," אומרת יוזמת השדולה, ח"כ מירי רגב, "כבר היום יותר ויותר זוגות צעירים חוזרים לגור אצל הוריהם ובקרוב אף נראה מאהלים של חסרי דיור. המצב הולך ומחמיר. אני מתכוונת לפעול גם כדי להחזיר את מענקי הדיור לזוגות צעירים ולהגדיל את סכומי הסיוע בשכר דירה."

 

מלבד הצעות אלו, מתכוונים חברי השדולה להפעיל לחץ על האוצר, בסיוע שר השיכון, אריאל אטיאס, ועמותת "ידיד," במטרה להחזיר את "מענקי המקום," שהופסקו בשנת 2003. מדובר במענקים כספיים, שעמדו על עשרות אלפי שקלים, וניתנו לרוכשי הדירות ביישובי הנגב והגליל, ביניהם כרמיאל, באר-שבע, נהריה, עפולה וערים נוספות.

 

לא רק רכישת דירות עומדת על הפרק: חברי השדולה מתכוונים גם לסייע לאוכלוסיות חלשות המקבלות סיוע בשכר דירה. לדברי חברי השדולה, גובה הסיוע בשכר דירה שניתן לאוכלוסיות אלו לא עודכן כבר שנים, ולפיכך לא כולל את ההתייקרויות הגדולות שחלו בשוק הנדל"ן בשנים האחרונות. חברי הכנסת מתכוונים לדרוש מהממשלה לעדכן את ההחזרים, כך שיתאימו לגובה שכר הדירה כיום, וליוקר המחיה.

 

בדיון על תקציב משרד השיכון שנערך בימים אלה בוועדת הכספים התגלו סכומי עתק שהמדינה מרוויחה משוק שיווק הקרקעות. "זהו הסוד שמשרד האוצר כל כך רצה להסתיר מאיתנו", טוענים בשדולה. מהדיון עולה כי המדינה הרוויחה למעלה ממיליארד וחצי שקל ממכירת קרקעות ב-2009. לזה מתווספים עודפים תקציביים של 651 מיליון שקל מאי-ניצול הלוואות לדיור ומימוש המשכנתאות בידי זכאי משרד השיכון ב-2009. "יותר מ-2 מיליארד שקל מתגלגלים באוצר ואינם מיועדים לסיוע לילדינו כמתבקש", טוענים בשדולה.

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "ראש הממשלה רואה חשיבות עליונה ביצירת היצע דירות רב יותר ובמחירים זולים יותר לאוכלוסיית הזוגות הצעירים ולציבור בכלל במדינת ישראל, וזוהי אחת המטרות המרכזיות של שלוש הרפורמות שהוא מקדם בנושא."

 

מנכ"ל איגוד: "הכיוון נכון"

 

האם הכיוון נכון? "זו בהחלט פעילות מבורכת", אמר חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק איגוד ואחד מוותיקי ענף המשכנתאות בישראל. "הבסיס לכל הבעייתיות הוא מחירי הדירות שטיפסו בשנה האחרונה. אין ספק שזוגות צעירים ללא סיוע אינם יכולים להרשות לעצמם דירה. בחלק מהמקומות אני מעריך שהמחירים עלו מדי וצפויים לרדת. הצעד הראשוני המתבקש ביותר הוא פשוט להחזיר את מענקי המקום למקומות שהמדינה מעוניינת לעודד בהם התיישבות. בקשר לפטור מהמע"מ החשש הוא שחברות הבנייה יגלגלו את המע"מ לפתחם ויעלו מחירים."

 

הצעות החוק של חברי השדולה: מתן פטור ממע"מ על רכישת דירה ראשונה עד 600 אלף שקל,  "ביטוח לשעת צרה": הבנקים יאפשרו לנוטלי משכנתאות שנקלעו לקשיים לקבל פטור לשנה, שיווק קרקעות במחיר מוזל ביישובי הפריפריה, החזרת "מענקי המקום": מענק חד פעמי לרוכשי דירות בפריפריה, עידכון גובה הסיוע לאוכלוסיות חלשות המקבלות עזרה בשכר דירה.

 

הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בפתח הבית. זוגות צעירים במירוץ לדירה
צילום: אבי מועלם
מומלצים