שתף קטע נבחר

פרס הבוקר ל-1970 יוענק מחדש

באיחור של ארבעה עשורים יזכה בדיעבד אחד מ-22 המועמדים לפרס הבוקר לשנת 1970 בכבוד שהגיע לו, זאת עקב עיוות שנוצר מהשינויים בתקנון באותה שנה

22 סופרים, בהם כאלה שכבר אינם בין החיים, מצאו את עצמם הבוקר (ב'), באיחור של ארבעה עשורים, כחלק מרשימה מפתיעה של מועמדים לפרס הבוקר ל-1970. בין הסופרים גם אייריס מורדוך וג'ו אורטון. הדבר נועד לתקן עיוות שנוצר כתוצאה משינויים שהונהגו בתקנון ב-1970 ובכך לפצות בדיעבד מועמדים שנפלו בין הכיסאות.

 

ב-1971, שנתיים לאחר השקתו של הפרס, החליטה הנהלתו כי מועמדים לפרס יהיו אך ורק ספרים שראו אור

בשנה הנתונה בה מוענק הפרס ולא בדיעבד. גם תאריך הענקת הפרס הועבר מחודש אפריל לנובמבר, מה שהפך רבים מן הספרים לבתי כשירים להיכלל ברשימה.

 

בין השמות הגדולים של המתמודדים על הפרס האבוד שיוענק במאי הקרוב יהיו, לצד מורדוך ואורטון, גם דויד לודג', מיוריאל ספארק, מלבין בראג, הרברט ארנסט בייטס (ה.אי בייטס), ג'יימס גורדון פארל (ג'יי.ג'י פארל), רות רנדל, נינה בודן, בריאן אלדיס וסוזן היל.

 

כניסיון לפצות על העוול, מינו מארגני הפרס פאנל מיוחד שיורכב משלושה שופטים: העיתונאית ומבקרת הספרות רייצ'ל קוק, אשת הטלוויזיה קייטי דרהאם והמשורר והסופר טוביאס היל. פאנל השופטים עתיד להרכיב בחודשים הקרובים את רשימת המועמדים הסופית שתכלול שישה ספרים.

 

יוזם הרעיון להענקת הפרס האבוד הוא פיטר שטראוס, ארכיבר של כבוד בקרן הפרס, אשר גילה לתדהמתו כי ספרו של רוברטסון דייוויס, "The Fifth Business", לא נכלל ברשימת המועמדים לפרס ב-1971. הספר לא עמד בקריטריונים כיוון שראה אור ב-1970 בקנדה ורק שנה לאחר מכן בבריטניה. שטראוס הבין כי למעשה שנה זו בכללותה הושארה מחוץ לתחרות. "אני בהחלט שמח, גם אם באופן דרוויניאני, כי השנה הזו,שכללה ספרים מופלאים רבים, זוכה לכיסוי על ידי פרס Man Booker", אמר שטראוס בראיון ל"גארדיאן" הבריטי.

 

יון טרווין, מנהל הפרס, אמר כי הרשימה המפורטת מורה כי 1970 היתה שנה "בלתי רגילה" ו"ראויה לציון" עבור ספרות הבדיה האנגלית. "הכרה והוקרה באיכות הספרים הללו, ובסופו של דבר גם הכרזה על זוכה, הוא משהו שצריך היה להיעשות מזה זמן".

 

כאמור, בתוך הרשימה יש לא מעט סופרים שזכו לכבוד מאוחר יותר עם יצירות שונות בהם: ג'יימס גורדון פארל

שספרו "המצור על קרישנאפור" זכה בפרס ב-1973, ומורדוך שספרה "הים" זכה בפרס ב-1978. דויד לודג' נכלל ברשימות הסופיות של המועמדים לפרס ב-1984 וכן ב-1988 ואף ישב בראש ועדת השופטים בתחרות ב-1989. מיוריאל ספארק נכללה ברשימה הסופית לפרס ב-1969 וכן ב-1981. נינה בודן היתה מועמדת לפרס ב-1987 וסוזן היל היתה בין המועמדים הסופיים לפרס ב-1972 ואף כיהנה כשופטת בתחרות שלוש שנים מאחר יותר.

 

הרשימה הסופית עתידה להתפרסם כבר בחודש מרץ הקרוב וקהל הקוראים הוא זה שיבחר למעשה את הזוכה בהצבעה, שתיערך דרך אתר האינטרנט הראשי של התחרות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים