שתף קטע נבחר

מתכנן אנדרטת השואה בברלין זכה בפרס וולף

האדריכל האמריקני פיטר אייזנמן יחלוק את פרס וולף לאדריכלות בסכום 100 אלף דולר עם האדריכל הבריטי, דיוויד צ'יפרפילד

ועדת פרסי וולף הכריזה היום על הזוכים לשנת 2010 בקטגוריית האדריכלות. את הפרס הכספי בסכום 100 אלף דולר, יחלקו השנה ביניהם האדריכל הבריטי, דיוויד צ'יפרפילד והאדריכל האמריקני, פיטר אייזנמן שחתום, בין היתר על תכנון "אנדרטת השואה" בברלין שנחנכה בשנת 2005. האנדרטה, שהוקמה לזכרם של יהודי אירופה שנרצחו במלחמת העולם השנייה, ממוקמת דרומית לשער ברנדבורג במקום בו שכן בימי הרייך השלישי משרדו של אדולף היטלר.

 

"הדרך הנועזת והמטרידה שבה משקף אייזנמן את ההרס והחורבן במצבת הזיכרון בברלין ליהודים שנרצחו באירופה, מייצרת פרדיגמה חדשה למבני זיכרון, שמתמודדת עם הטרגדיה והאובדן בצורה בלתי נשכחת", כתבו חברי ועדת השיפוט על אייזנמן.


טקס הזיכרון באנדרטת השואה (צילום: AFP)

 

בנימוקיהם למתן הפרס לצ'יפרפלד כתבו השופטים: "פתרונו של צ'יפרפילד לבנייה מחדש ולהרחבה של המוזיאון החדש בברלין, בולט כעבודה מופתית של תחכום ובהירות, המחייה מבנה תרבות בעל חשיבות עמוקה, שההיסטוריה התעלמה ממנו, ומאפשרת לו לקום מחדש מתוך האפר של עבר טראגי ביותר".

 

פרסי וולף בקטגוריות רפואה, פיזיקה, מתמטיקה, חקלאות ואדריכלות, יוענקו לזוכים ב-13 מאי הקרוב במשכן הכנסת בירושלים על ידי נשיא המדינה, שמעון פרס ושר החינוך, גדעון סער בטקס ממלכתי. "במשך 32 השנים בהן הוא מחולק הביא פרס וולף כבוד רב למדינת ישראל ולעשייה המדעית בארץ ובעולם", אמר שר החינוך גדעון סער, המשמש כיו"ר מועצת קרן וולף, "פרס וולף באדריכלות הינו אחד הפרסים היוקרתיים בתחום זה ושני הזוכים בו הינם מהמשפיעים ביותר בשנים האחרונות, לא רק בהיבט האדריכלות אלא גם ובעיקר בהיבטים תרבותיים והיסטוריים".

 

ועדת השיפוט שבחרה באייזנמן הדגישה בנימוקיה כי מדובר באדריכל חדשני ואיש חינוך שקידם את תחום האדריכלות באמצעות טקסטים תיאורטיים ומבנים יוצאי דופן, בעלי חשיבות רבה ביותר. "ההגדרה החדשה והביקורתית שנתן לאדריכלות כשפה וכדרך חשיבה, השפיעה על דורות של אדריכלים ואנשי חינוך ברחבי העולם", כתבו השופטים, "אייזנמן הוא ללא ספק המנהיג החשוב ביותר בייסוד שיח בעל משמעות בין אדריכלים, תיאורטיקנים והיסטוריונים.

העיצובים של אייזנמן ושיטות ההוראה במהלך הקריירה שלו, העמיקו במידה רבה את הידע בתחום הצורות והעקרונות הבסיסיים של אדריכלות קלאסית ומודרנית. התיאוריות הרבות שלו חוללו מהפך במבנה המשמעות באדריכלות".

 

בין עבודותיו הבולטות הנוספות של אייזנמן ניתן למצוא גם את מרכז התרבות של גליציה בספרד ומרכז וקסנר באוניברסיטת אוהיו בארצות הברית.

 

בנימוקיהם למתן הפרס לצ'יפרפילד הדגישו השופטים: "בחיפושו אחר אדריכלות על זמנית, לעומת האדריכלות בת החולף שבאופנה ובתשומת לבו הקפדנית, העניק איכות רבה ועידון לאינטרפרטציה העכשווית של האדריכלות הקלאסית". בין עבודותיו הבולטות של צ'יפרפילד ניתן למצוא גם את מוזיאון הנהר והחתירה על נהר התמזה בלונדון ומוזיאון הספרות המודרנית בעיר מרבך שבגרמניה.

 

פרסי וולף הושקו בשנת 1978 והוענקו עד כה 27 פעמים על תרומה ייחודית למען האנושית ולמען יחסי ידידות בין העמים בלא הבדלי אזרחות, גזע, צבע, דת, מין או השקפה פוליטית. באמנות מוענקים הפרסים ברוטציה שנתית בתחומי האדריכלות, המוזיקה, הציור והפיסול. כמו כן מוענקים פרסים וולף בתחומי המדעים ובהם חקלאות, כימיה, מתמטיקה, פיזיקה ורפואה. בין עשרות הזוכים לאורך השנים גם 18 ישראלים. קרן וולף, מעניקת הפרסים, נוסדה על ידי ד"ר ריקארדו וולף, יהודי יליד גרמניה שכיהן החל מתחילת שנות השישים ועד לשנת 1973 כשגריר קובה בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אנדרטת השואה על רקע העיר ברלין
צילום: איי פי
לאתר ההטבות
מומלצים