שתף קטע נבחר

אגרת ני"ע מדורגת: "מכת מוות" לבתי השקעות?

רשות ניירות ערך מבקשת לשנות את תעריפי האגרות שלה, כך שחברות קטנות ימשיכו לשלם את אותו הסכום וחברות גדולות ישלמו עד פי מאה מהאגרה הקיימת. ועדת הכספים סירבה לאשר את הרפורמה בטענה שהתיקון צודק, אבל לא מאוזן

ועדת הכספים סירבה לאשר היום (ב') לרשות לניירות ערך הצעה לשנות באופן מהותי את האגרות המשולמות על ידי החברות לייעוץ ושיווק השקעות ולניהול תיקי השקעות. במסגרת ההצעה, עלולים שיעורי האגרות להגיע עד פי מאה מהאגרה הקיימת.

 

ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד), דחה את ההצבעה כדי לתת לנציגי החברות ולרשות פסק זמן לדון ביניהם על חלופה סבירה יותר. "התיקון הוא צודק, אבל לא חכם. הצדדים חייבים למצוא דירוג מאוזן יותר שהאגרה לא תקפוץ פי מאה, זה מוגזם". אמר פיניאן.

 

נציגי הרשות ציינו כי האגרה השנתית הנוכחית היא קבועה ועומדת על כ-4,000 שקלים, ללא הבחנה בין גודל החברות והיקף המחזור הכספי שהן מנהלות. האגרות החדשות נקבעו לפי גודל החברה כאשר כמחצית החברות ישלמו את האגרה הנוכחית. השוני יהיה לגבי החברות הגדולות.

 

נציגי הרשות אמרו: "נוצר מצב מגוחך שבו חברה שמנהלת כמה מיליונים בודדים משלמת אגרה זהה לזו שמשלמת חברה שמנהלת מיליארדי שקלים". על פי הפירוט שניתן לוועדה, החברות שמנהלות כמיליארד שקל ישלמו לאחר התיקון כ-80 אלף שקלים. חברה שמנהלת שלושה מיליארד שקל תשלם אגרה בסך של כ-200 אלף שקלים, וחברה שמנהלת כששה מיליארד שקל, תשלם אגרה בסך של 400 אלף שקלים בשנה לעומת 4,000 שקלים כיום.

 

נציגי איגוד לשכות המסחר התנגדו לאגרות המוצעות בטענה שהן בגדר "גזר דין מוות" לחברות ההשקעות, שלא יוכלו לעמוד בסכומים החדשים. נציג גופי המסחר הקטנים והבינוניים טען כי העלאת האגרה לא תפסח גם עליהם ועלולה "להמית את הענף".

 

הם ציינו כי האגרות החדשות מנוגדות למטרת של רפורמת בכר, לעודד את התחרות בתחום ההשקעות ולגוון את תמהיל מוצרי ההשקעה כדי להוזיל את העלויות ללקוח. הם ציינו כי בנוסף לאגרה המוטלת על חברה, נוספת גם אגרה חדשה על כל עובד המועסק בחברת ההשקעות. "העלאה דרסטית כזו של האגרות תגרום לסגירת בתי השקעות רבים, מה שיצמצם את התחרות בענף. בנוסף עלולה להתפתח תופעה חמורה, לפיה חברות רבות יעדיפו להשעות את הרישיונות של עובדיהם כדי לחסוך באגרות".

 

הם הדגישו כי האגרה החדשה על כל עובד איננה קיימת בשום מקצוע ואין מאחוריה שום היגיון. בנוסף הזהירו כי העלאת כה דרסטית של האגרות בתקופה של משבר פיננסי בשווקים במצב של ירידה בהיקף הנכסים המנוהל עלולה לגרום לפיטורי אלפי עובדים רק כדי לחסוך בעלויות שבחלק מהמקרים יהיו בתי השקעות שיפסיקו את פעילותן לחלוטין.

 

בעקבותם טענה ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) כי המצב הקיים הוא מגוחך. "תארו לעצמכם שמס הכנסה היה זהה ואחיד, בסך 50 שקל, לאדם שקרוב לסף המס ולמי שמרוויח כמה מיליוני שקלים. צריך לבצע שינוי מהותי וההצעה שמביאה הרשות היא מדורגת לטובה".

 

לעומתה העלה ח"כ אמנון כהן (ש"ס) את החשש שמנהלי החברות יגררו את העלות הגבוהה של האגרות ישר לחשבונות של הלקוחות אשר יידרשו לכסות את התוספת. "למרות שיש פער וחוסר היגיון בשיעורי האגרות, התשלום צריך להיות מאוזן יותר ושלא יגיע עד פי מאה כפי שהמציעה הרשות לניירות ערך".

 

הצדדים התבקשו להגיע לפשרה שתובא לאישור הוועדה בתוך זמן קצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגדולים ישלמו יותר
צילום: index open
מומלצים