שתף קטע נבחר

שופטת: להרוס בתי בדואים בנגב, והיכן היועמ"ש?

בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר-שבע קיבל את עתירתה של עמותת רגבים והורה להרוס 65 וילות של בדואים שנמצאות בהליכי בנייה בלתי חוקית. השופטת שרה דברת מתחה ביקורת על היועץ המשפטי שלא הגיע לדיון "עקרוני ומהותי"

לא בכל יום מותחים בבתי המשפט ביקורת על הפרקליטות, אבל אתמול (ב') ניצלה סגנית בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר-שבע דיון על הבנייה הבלתי חוקית בנגב ותקפה באופן חסר תקדים את היועץ המשפטי לממשלה - שלא טרח להגיע לדיון.

 

"צר לי שבעתירה זו היועץ המשפטי לממשלה בחר שלא להתייצב לדיון, שכן מדובר בנושא עקרוני ומהותי", אמרה השופטת שרה דברת שהחליטה לקבל עתירה נגד בנייה בלתי חוקית בנגב. "מדובר במדיניות כוללת שעל המחלקה לאכיפת דיני המקרקעים ליתן הדעת לקושי של הרשות לקיים את הוראות החוק בתחומה בכוח האדם שניתן לה", כתבה השופטת בהחלטתה.

 

בעתירה שהגישה העמותה הלאומית לשמירת אדמות הלאום (רגבים) נטען למרות שהוקמה כדי לפתור את בעיית הבנייה הלא חוקית, הפכה מועצת אבו בסמה בפועל לאבן הנגף העיקרית בדרך לפיתרון. אולם, מפסיקת השופטת התגלתה תמונה שונה וקשה, לפיה המועצה עומדת חסרת אונים אל מול הבונים בניגוד לחוק כתוצאה ממחסור בכוח אדם ואי נקיטת עמדה ברורה נגד מפירי החוק.

 

במסגרת דיון על הבנייה הבלתי חוקית בנגב, קבעה השופטת שרה דברת כי מדינת ישראל מדינת חוק ואינה יכולה להשלים עם תופעת הבנייה הלא חוקית. "מדינת ישראל מדינת חוק ואינה יכולה להשלים עם התופעה שאיש הישר בעיניו יעשה ויבנה על כל גבעה פנויה כרצונו". מנגד, הוסיפה השופטת, "עם פקח אחד אין לה אפשרות מעשית להתגבר על תופעה זו, ואם תפעל ספציפית כנגד עברייני הבנייה, תזניח עברייני הבנייה החדשים, על כן תוגש עתירה חדשה וחוזר חלילה".

 

השופטת ציינה בהחלטתה לקבל את העתירה כי לא ניתן לאשר מצב בו רשות אינה מקיימת את החוק בתחומה. השופטת דברת חייבה את המועצה לנקוט בהליכים נגד מפירי החוק, והורתה למועצת אבו בסמה, המאגדת את הישובים הבדואים מצפון-מערב לבאר שבע, לאכוף את החוק בשטחה.

 

השופטת: "המדינה מדברת בשני קולות"

כיוון שמדובר בסוגיה הנוגעת לכל הנגב ביקשה השופטת שרה דברת לקבל את תגובתו של היועץ המשפטי לממשלה לעתירה. היועץ הודיע כי אין בכוונתו להצטרף לדיון בעתירה, אך הבהיר כי המחלקה לאכיפת דיני המקרקעין בפרקליטות המדינה לא אישרה את מדיניות המועצה. השופטת לא חסכה את שבטה גם נגד תנועת רגבים, שלדבריה בחרה בדרך הקלה ולא כללה בעתירתה את הוועדה המחוזית והפרקליטות.

 

מועצת אבו בסמה טענה כי גיבשה מדיניות אכיפה שאושרה על-ידי הפרקליטות, המגדירה סדרי עדיפויות לגבי ההפרות החמורות והדחופות ביותר לטיפול, כאשר בראש סדר עדיפויות מצויים מבנים חדשים הנבנים על קרקע ציבורית. השופטת ציינה כי נראה כי לצערה הרב, המדינה אינה נוקטת עמדה

ברורה ובמידה מסויימת מדברת בשני קולות. זאת לאחר שהמחלקה לאכיפת דיני מקרקעין התייחסה לסוגיית האכיפה בתחום הוועדה המקומית ותיארה אותה כמה ש"אינו מניח את הדעת", אך ציינה כי על מדיניות האכיפה שתיקבע להתחשב במאפיינים המיוחדים של האוכלוסיה.

 

עו"ד עמיר פישר, שייצג את עמותת רגבים בעתירה, אמר כי "מדובר בהחלטה חסרת תקדים, שהופכת על פניה את המציאות ביחס לבנייה הלא חוקית של האוכלוסיה הבדואית בנגב. זו פעם ראשונה שבית המשפט אומר את דברו ומורה למדינה להרוס 65 וילות מפוארות שנבנו שלא כחוק על אדמות מדינה". לדבריו, "לפסק הדין הזה צפויות להיות השלכות על כלל הבנייה הבלתי חוקית בנגב ובמקומות אחרים". ראש מועצת אבו בסמה, עמרם קלעג'י, מסר בתגובה כי הם לומדים את פסק הדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבנים בלתי חוקים ייהרסו (ארכיון)
צילום: שי רוזנצוויג
"החלטה חסרת תקדים". עו"ד פישר
צילום: מאיר דויטש
מומלצים