שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הייצור במפעלי ים המלח יגבר; המפלס - ירד

מפעלי ים המלח ביקשו מוועדת התיכנון המחוזית בדרום להקים בריכת אידוי נוספת, שישית במספר, כדי להגביר את כושר הייצור. המשמעות: השאיבה מהאגן הצפוני תוגבר וקצב ירידת המפלס יואץ. ועדת התיכנון לא דחתה את הבקשה; יוכן תסקיר סביבה שלאחריו תיבחן התוכנית בשנית. ארגוני הסביבה: זה מהלך הרסני

מצבו העגום ממילא של ים המלח הופך מדאיג עוד יותר: חברת מפעלי ים המלח פנתה היום (ב') לוועדה המחוזית לתיכנון בדרום, בבקשה לדון בתוכנית שלה להקים בריכת אידוי נוספת בדרום הימה, שתגביר את כושר הייצור של המפעלים אך תתרום גם להאצה בירידת המפלס באגן הצפוני של הימה.

 

התוכנית לא אושרה אך לפי שעה גם לא נדחתה. הוועדה הורתה למשרד להגנת הסביבה להכין הנחיות לצורך ביצוע תסקיר השפעה על הסביבה באזור. לאחר פירסום ההנחיות יוכן התסקיר, ולאור ממצאיו תיבחן ההחלטה בשנית.

 

שאיבה מוגברת מהאגן הצפוני

תוכנית המפעלים כוללת הגברה של שאיבת מי הים מהאגן הצפוני של ים המלח, והגדלת שטחי האידוי באמצעות הקמת בריכת אידוי נוספת על פני שטח של כ-16 קמ"ר. הבריכה הנוספת (שקרויה בריכה מספר 6) תוקם צפונית לבריכה מספר 5. היא צפויה להגדיל את כושר הייצור של המפעלים בכעשרה אחוזים אך לתרום לקצב ירידת המפלס בחלקו הצפוני בכשני סנטימטרים נוספים בכל שנה.  

 


בריכות האידוי באגן הדרומי (באדיבות "ידידי כדור הארץ - מזרח תיכון") 

 

ארגוני הסביבה, בהם החברה להגנת הטבע ו"ידידי כדור הארץ" מזהירים כי הגברת שאיבת המים תאיץ את קצב ירידת המפלס ונסיגת קו החוף באגן הצפוני. עוד הם טוענים כי לתוכנית זו צפויות השפעות סביבתיות רבות נוספות, שכן היא תגרור דרישה לכמויות גדולות יותר של חומרי כרייה וחציבה, לצורך הקמת סוללות הבריכה, והמהלך צפוי להשפיע נופית על האזור כולו.

 

עוד על ים המלח המתייבש:

 

ים המלח כבר מזמן אינו ימה אחת אלא שני אגנים נפרדים. האגן הצפוני סובל מירידה מתמדת במפלס, בעיקר בגלל שמים לא נכנסים אליו מנהר הירדן שמצפון לו. האגן הדרומי אינו מתפקד מזה שנים כימה טבעית אלא הפך למתחם בריכות האידוי של מפעלי ים המלח - בריכות מהם מפיקים אשלג. המים לבריכות אלה נשאבים ומוזרמים בתעלה מהאגן הצפוני.

 

ככל שגוברת השאיבה, יורד כאמור מפלס האגן הצפוני. המכון ההידרולוגי חקר ומצא שפעילות המפעלים משני צידי ים המלח - הישראלי והירדני - אחראית לירידת המפלס ב-40 עד 48 ס"מ בשנה.

 

באגן הדרומי מוזרמים המים לבריכות האידוי. בתהליך האידוי שוקעים המשקעים לקרקעית הבריכות והן הופכות רדודות יותר. כתוצאה מכך מפלס המים עולה, מאיים להציף את המלונות והכבישים באזור, והמדינה נאלצת להקים סוללות כדי למנוע זאת.


ירידת המפלס יוצרת בולענים מסוכנים סביב האגן הצפוני (באדיבות "ידידי כדור הארץ")

 

ארגונים הסביבה ציינו כי בימים אלה מתגבשת תוכנית המתאר הארצית לאזור (הקרויה תמ"א 13), ובמסגרתה נקבע כי ירידת המפלס באגן הצפוני גורמת לא רק לנזק אקולוגי - בולענים, נזק לשפכי הנחלים וייבוש מעיינות - אלא גם לסכנה מוחשית לתשתיות באזור.

 

בארגון "ידידי כדור הארץ" ציינו כי כבר כיום מאבד המפלס באגן הצפוני למעלה ממטר בשנה, ובעצירת התהליך מושקעים משאבים כלכליים רבים. "הצטמקותו של הים בחמשת העשורים האחרונים נובעת מתפיסה והטייה מסיבית של מימי הירדן ויובליו לצרכי חקלאות, ומאידוי מואץ של המים על ידי המפעלים", נמסר.

 

בחברה להגנת הטבע, המשמשת כנציגת הארגונים במוסדות התכנון, ציינו כי כל החלטה בעניין עתיד אזור ים המלח "מחייבת תהליך מבוקר של קבלת החלטות ברמה הארצית ולא באמצעות קידום של תוכנית מתאר מקומית נקודתית. עתיד בריכה 6 חייב להיות חלק מראיה לאומית וסביבתית כוללת לתכנון ארוך טווח של ים המלח וסביבתו".

 

יצויין כי בעבר נמתחה ביקורת על מפעלי ים המלח, על שהם מעדיפים להקים עוד ועוד בריכות אידוי בשטח האגן הדרומי, במקום להשקיע כסף בהעמקת הבריכות הקיימות בשיטה הקרויה "קציר מלח" - חפירה והוצאה של משקעים מהקרקעית. מפעלי ים המלח הירדניים בחרו בדרך זו כדי להתמודד עם עליית המפלס המתמדת בצד שלהם.

 

ממפעלי ים המלח נמסר: "בריכה מספר 6 מתוכננת לקום בשטח מלחה יבשה, באזור שהיה בעבר ים המלח. להערכת החברה יתרונותיה הכלכליים, הסביבתיים והנופים גוברים על חסרונותיה. התוכנית נדונה בימים אלו בוועדה המחוזית דרום שאחראית לבחינת הנושא והחברה תפעל בהתאם להנחיותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריכות האידוי באגן הדרומי בים המלח. ארכיון
באדיבות ידידי כדור הארץ
מומלצים