שתף קטע נבחר

פרס ישראל במחול למרכז סוזן דלל

מרכז סוזן דלל, שהפך בעשרים שנות פעילותו לבית המרכזי של המחול הישראלי, יזכה להכרה לאומית ביום העצמאות הקרוב. המנכ"ל יאיר ורדי: "כשקיבלתי את ההודעה זה היה כמו חלום"

פרס ישראל יוענק ביום העצמאות הקרוב למרכז סוזן דלל החוגג השנה 20 להיווסדו. המרכז, שהפך עם השנים לחממה תומכת ליוצרים שיוצאים ממנו אל בימות העולם, יקבל את הפרס על מצוינות בתחום אמנות המחול.

 

"נסעתי באוטו כשהטלפון צלצל. ביקשו להעביר לי את השר ששאל אותי כמה שנים אני מנהל את מרכז סוזן דלל. זה היה כמו חלום. הוא הודיע לי על החלטת הוועדה המקצועית להעניק לסוזן דלל את פרס ישראל", כך אומר יאיר ורדי, מנכ"ל סוזן דלל והכוח המניע שמאחורי המרכז, יוזמותיו וחזונו.


בת שבע. מהמרכז שבו שוכנת הלהקה יוצאת הבשורה (צילום: גדי דגון) 

 

רק לפני חודשים ספורים הוענק לורדי תואר אבירות מטעם ממשלת צרפת על תרומתו למחול העולמי, אבל ההכרה וההוקרה מבית על מפעל חייו ממלאה אותו באושר. "זו הודעה שפשוט אי אפשר להתכונן אליה. לא היה לי מושג וגם כעת קשה לעכל. אני נורא שמח וההתרגשות עצומה.

זו חגיגה אמיתית וכולנו נרגשים ממנה".

 

ורדי הוסיף כי מבחינתו זו הכרה על פעילות ארוכת שנים והשקעה אדירה וסיזיפית שנעשית באמונה עמוקה ביצירה הישראלית ובמחול שמבעבע פה. "לאורך כל השנים אנחנו מקבלים את תמיכתו של הקהל הנאמן שלנו, אבל הכרה לאומית זו תמיכה חשובה שנותנת כוח לעוד 20 ויותר שנות פעילות קדימה".

 

ועדת הפרס בראשותה של ד"ר הדסה שני כללה השנה גם את ד"ר ציונה פלד ועירן בניאל. בנימוקי הועדה למתן

הפרס נכתב בין היתר: "בעשרים שנות פעילותו של מרכז סוזן דלל בנווה צדק הוא הצליח להביא לנסיקה של אמנות המחול במדינת ישראל. היוזמות האמנותיות הרבות והמגוונות של המרכז הצמיחו דור חדש של אמנים, יוצרים ומבצעים, בתחום המחול האמנותי".

 

עוד כתבו השופטים כי "מצוינות היצירה על במות המרכז הרחיבה ומרחיבה את מעגלי קהל המחול. פעילות המרכז פתחה בפני סצנת המחול הישראלית את שעריהן של בימות המחול החשובות בעולם, ואפשרה למחול האמנותי הישראלי להטביע את חותמו גם בזירה הבינלאומית. זהו פרס ליוזמים, לתומכים ולמצבעים של חזון שהפך למציאות".


מרכז סוזן דלל בתהליכי השיפוץ לאחר רכישת המבנה (צילום: יורם בוזגלו) 

 

מרכז סוזן דלל הוקם ב-1989 בלב שכונת מגורים זנוחה ועל חורבותיו של בית הספר אליאנס ובניין בית הספר יחיאלי העומד עדיין על תילו. הקמת המרכז היתה חזון משותף של ראש העיר דאז, שלמה להט ונציג קרן משפחת דלל, זאב סוקולובסקי. מימיו הראשונים הופקד ניהולו של המרכז בידיו של יאיר ורדי, מבכירי להקת בת שבע ויוצר מוערך שחזר לישראל להוביל את המוסד לאחר שנים בהן ניהל מרכז דומה בבריטניה.  

 

מיקומו של מרכז סוזן דלל הוא החוליה המקשרת בין עברה ההיסטורי של העיר תל אביב כקריית החינוך הראשונה שנוסדה מחוץ לגבולות יפו לבין האמנות הישראלית העכשווית. מיקומו של המרכז נחשב הישג בחשיבה האורבנית, הדמוגרפית והעירונית. הקמת המרכז סללה את הדרך לפריצה המיוחלת של המחול הישראלי בעצם הפיכתו בית למחול, ליוצרים ולפעילות חינוכית לתרבות ולאמנות.

 

מאז הקמתו יזם ובסס המרכז יותר מאה מסגרות יצירה ועל במתו הוצגו יותר מ-1,200 בכורות במחול ובאמנויות אחרות. מדי שנה מבקרים במרכז בממוצע יותר מחצי מיליון איש. פניה הרבים של הזהות הישראלית משתקפים במגוון היצירות הרחב שנחשף במרכז וקהל הצופים הנאמן מתרחב וגדל בהתמדה.

המרכז הוא ביתם של להקת המחול הלאומית בת שבע, אנסמבל בת שבע ואמנים ויוצרים במחול הישראלי שמספרם הולך וגדל עם השנים.

 

חשוב להוסיף כי בזכות פעילותו המגוונת של המרכז גם שגשג ופרח תחום המחול הישראלי, שחצה גבולות ונחשב כיום לאחד מענפי היצוא החשובים בישראל. בין הפעילויות הבולטות של המרכז ניתן לציין מסגרות כמו פסטיבל "גוונים במחול" שנותן במה לבכורות של כוריאוגרפים צעירים, ממנה יצאו בין היתר ליאת דרור, ניר בן גל, ברק מרשל, ענבל פינטו, להקת ורטיגו, יוסי יונגמן, ענת דניאלי, נועה דר, עמנואל גת ורבים אחרים.

 

מסגרות נוספות שהעניקו תמיכה והפכו חממה ליוצרים הן "הרמת מסך", שנועד ליוצרים עצמאיים ומעניק תמיכה מלאה בכל שלבי ההפקה; פסטיבל הקיץ "מחול לוהט"; פסטיבל "מחול אחר" ואירועי חשיפה בינלאומית שנועדו להציג את היוצרים והיצירות הישראליות בפני אורחים מחו"ל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר ורדי. המנוע והחזון
צילום: מירב יודלביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים