שתף קטע נבחר

מסכת מגילה

כשחושבים על מגילת אסתר מדמיינים רצועת קלף ארוכה ומגולגלת, כתובה על-ידי סופר סת"ם. אבל למעשה, כך היו כתובים כל ספרי התנ"ך. מסע לעבר בהיכל הספר

כשמדברים על "מגילות", רוב האנשים יחשבו על מגילת אסתר, או חמש המגילות שמופיעות בתנ"ך, אבל לאמיתו של דבר, בעבר כל ספרי התנ"ך היו מגולגלים - ולא מקובצים לספר אחד. באזור קומראן נמצאו לפני יותר מ-60 שנה המגילות הגנוזות, בנות כ-2,000 שנה, והן נשמרות בהיכל הספר שבמוזיאון ישראל.

 

ההיכל נבנה ב-1965 במטרה להציג לקהל הרחב את המגילות המקרא ולשמור על הנכס החשוב ביותר לעם ישראל בפרט, ולאנושות בכלל. לפני מציאת המגילות התנ"ך היה מוכר רק בגירסתו הערוכה, כלומר, מתוך טקסטים מאוחרים בכאלף שנים מן המגילות עצמן.

 

האדריכלים שתכננו את היכל הספר עיצבו אותו בצורה ייחודית: קיר אבן שחור העומד מול הכיפה הלבנה (בצורת מכסה של כד). שני המבנים מסמלים את בני האור ובני החושך, המוזכרים במגילת כת מדבר יהודה שנמצאה בקומראן.


היכל הספר (צילום: רון פלד) 

 

אחד מהמוצגים החשובים והמרתקים בתוך ההיכל הוא כתר ארם צובא. עותק זה של התנ"ך נכתב "רק" לפני כמעט 1,100 שנים בטבריה בידי אהרן בן-אשר, שהיה בן למשפחה חשובה מראשי הנקדנים וממניחי היסוד לדקדוק העברי ובעלי מסורה. כחלק מעבודתו המדהימה, ניקד ועסק בהגיה של כתב היד המפורסם, שנחשב כיום לעותק המדויק, ההדור, והעתיק של התנ"ך.

 

במאה ה-11 הגיע הספר לירושלים. משם גלה למצרים, כנראה בזמן הכיבוש הצלבני של העיר. משם המשיך והתגלגל הספר אל לא פחות

מאשר לידיו של הרמב"ם בעצמו, והוא שקבע להלכה כי על-פי התנ"ך הזה יש לכתוב את ספרי התורה. בשלב מסוים הגיע הספר אל העיר חאלב שבסוריה (חלב=ארם צובה). בשנות ה-40 של המאה שעברה הצליח לבדוק את הספר דוד קאסוטו בבית הכנסת של קהילת חאלב.

 

במהלך מלחמת העצמאות, ערכו המקומיים פרעות ובית הכנסת נשרף. למעלה משליש מדפיו הושחתו, ובהם כמעט כל התורה. דפיו המקוריים של הספר נשמרים היטב במרתפי ומעבדות המוזיאון למען שימורם. מדי פעם מוחלפים הדפים העליונים של הספר למען קהל המבקרים במקום, שיכולים להתרשם ולהתרגש מהם.

 

  • עוד תמונות וסיפורים על ירושלים ניתן לקרוא באתר של עמוס פרידלין ורון פלד – Jerusalem photos

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמת כוחות החושך והאור
צילום: רון פלד
כתר ארם צובא. הגיע לרמב"ם
צילום: רון פלד
מומלצים