שתף קטע נבחר

ועדת שרים מיוחדת תגבש את חוק הסופרים

בוועדת השרים לענייני חקיקה הוחלט להקים ועדה מיוחדת שתגבש מתווה חדש להגנה על הסופרים בישראל. "אין ספק ששוק הספרים יצא מאיזון"

התנגדותה של רשות ההגבלים העסקיים להצעות החוק להגנת הסופרים בישראל שהגישו לאחרונה שרת התרבות לימור לבנת וח"כ ניצן הורוביץ, הובילה היום (ג') לדיון נוקב בוועדת שרים לענייני חקיקה. בסופו של הדיון, שבו נרשם שיוויון בין התומכים בהצעת החוק למתנגדיה, הוחלט להקים ועדה מיוחדת, בראשותו של השר יוסי פלד, שתגבש מתווה חדש להגנה על הסופרים בישראל.

 

הוועדה תבחן במקביל גם את נושא הבעלויות הצולבות בשוק הספרים ואת ההגנה על הוצאות הספרים. חברים נוספים בוועדה הם שרת התרבות לימור לבנת והשרים בנימין בן אליעזר, יעקב מרגי, מיכאל איתן, משה כחלון, דניאל הרשקוביץ, גדעון סער ובני בגין. הוועדה תגיש את מסקנותיה תוך 60 יום.

 

הממונה על ההגבלים העסקיים רונית קן הציגה את מסקנותיה בפני פורום השרים המורחב וקבעה כי התחרות בענף מאפשרת לסופרים ותיקים וצעירים ולמגוון רחב של ז'אנרים להגיע לקהלים רחבים יותר בחברה הישראלית. במהלך הוועדה טענה קן כי הצעות החוק, במידה ויאושרו, יובילו לפגיעה בצרכנים בשל עליית מחירים שתהיה בלתי נמנעת. כתוצאה מכך, הדגישה, ייפגעו גם הסופרים.

 

"קיומה של תחרות בענף מקדמת את האינטרס הציבורי הן מצד הביקוש והן מצד ההיצע", אמרה קן, "התחרות מאפשרת לכל עם ישראל ולשכבות החלשות בפרט, לרכוש ספרים במחירים שבהישג יד וליהנות מפרי היצירה התרבותית. במקביל מאפשרת התחרות גם לסופרים להגיע לקהלים רחבים יותר ולהוציא יותר כותרים בכמות ומגוון. זו תחרות בריאה ודינמית שהובילה לצמיחה ובסופו של יום למרות הירידה במחירים, הפדיון הכולל בענף עלה בשנים האחרונות".

 

"הצעת החוק עלולה לפגוע בסופרים צעירים"

הממונה על ההגבלים העסקיים בישראל זכתה לתמיכה לא מבוטלת בתוך ועדת השרים לענייני חקיקה, כשבראשה עמד שר התמ"ת פואד בן אליעזר. "עיקר הדאגה שלי היא לבני השכבות החלשות בעם ולשאלה באיזו מידה הם יהיו נגישים לקריאה של ספרות עברית", אמר בן אליעזר, "החוק, במידה ויתקבל, יעניק יתרון לספרות זרה כיוון שהוא קובע עלות מינימום לספרים הישראלים בלבד. בכך, תוכל להתפתח תחרות בספרות הלועזית".

 

בן אליעזר חיזק את עמדת הממונה על ההגבלים העסקיים גם בנושא הפגיעה בסופרים עצמם, ואמר: "הצעת החוק עלולה לפגוע בסופרים צעירים שאת ספריהם לא יקנו בסכומים כה יקרים". עם זאת מדבריו של בן אליעזר עולה כי מה שמטריד אותו לא פחות הוא ההיבט התקדימי של הצעת החוק. "הצעת חוק שכזו היא פתח להצעות חוק כמו שכר מינימום לשחקנים, רואי חשבון, עורכי דין ואמנים שיגידו למה לסופרים מגיע ולנו לא?" והוסיף, "חוק שכזה הוא התערבות בוטה בשוק ועלול לפגוע בצרכנים, בסופרים ובענף כולו".

 

שרים נוספים שהתנגדו היום להצעת החוק היו שר התקשורת משה כחלון ושר הדתות יעקב מרגי. בין התומכים בהצעות היו בני בגין, דן מרידור, דניאל הרשקוביץ ויצחק (בוז'י) הרצוג.

 

"זהו שוק של מבצעים חסרי רסן"

במשרד התרבות אומרים היום כי הדיון אינו רק על תחרות אלא גם על תרבות וכי לפגיעה בהכנסות הסופרים תהיה השפעה ארוכת טווח. "אין ספק ששוק הספרים יצא מאיזון", אמרו גורמים במשרד ל-ynet, "צריך יהיה למצוא את נקודת האיזון מחדש כדי להבטיח את עתידה של הספרות העברית".

 

השרה לימור לבנת הציגה במהלך הדיון מכתבי תמיכה בחוק הספרים שהגיעו אליה בשבועות האחרונים מאזרחים ומעורכים בהוצאות ספרים שונות. בין המכתבים היה זה של פרופסור מנחם פרי. "כאיש ספרות ותיק, חוקר, מרצה ועורך של סדרה ספרותית מרכזית, יש לי היכרות עמוקה עם ענף הספרים בישראל ואני משוכנע שאנו זקוקים נואשות להסדרתו באמצעות חקיקה מתאימה", כתב פרי, "כולנו שואפים להביא למכירתם של ספרים רבים, אך אם תימשך רמיסתם של מו"לים וסופרים בידי רשתות הספרים, תגיע המו"לות הישראלית לסוף דרכה".

 

עוד כתב פרי: "למצבו של שוק הספרים בישראל אין אח ורע בעולם. זהו שוק של מבצעים חסרי רסן, שאינם מאפשרים למו"לים לשלם באופן סביר לסופרים או לכסות את השקעותיהם בתרגום ובעריכה ראויים לשמם. מבצעים שדוחקים אל מחוץ לתודעה ולתרבות הקריאה כל ספר שאינו במבצע בשל הפער האסטרונומי בין מחירו למחירי הספרים הנכללים במבצעים. זהו שוק שבו גורלם של ספרים נקבע במידה רבה באמצעים מלאכותיים, כדוגמת בונוסים שניתנים למוכרים כדי שימליצו על ספר מסויים. למבקרים, לכתבי עת, לאינטלקטואלים ולחוקרים אין היום כל השפעה על תרבות הקריאה, כי כוחם הסוחף של מבצעי הטירוף, חזק מכל המלצה או ביקורת".

 

גם עורכת הספרים שרי גוטמן, מייסדת ומנלת הוצאת "אחוזת בית", שלחה את תמיכתה בהצעתה של השרה לבנת. "בלי חוק שמסדר את היחסים המסחריים בין רשתות חנויות הספרים לבין הוצאות הספרים כולן, גם הגדולות שבהן ימשיכו למכור במחירי הפסד עד להתמוטטותן. את יכולה לעזור לרסן את סוחרי הספרים לטובת תעשייה שלמה שכל מה שהיא רוצה זה לעבוד בצנעה ובלי חמדנות ולהוציא לאור ספרים בישראל".

 

מכתב נוסף התקבל מירמי פינקוס, סופר ומאייר, זוכה פרס ראש הממשלה לספרות ל-2010, שכתב: "ברצוני להביע תמיכה בחוק הספרים המונח עתה על שולחן הדיונים. כיוצר וכקורא אני משוכנע שהחוק יועיל ביותר לתרבות הישראלית. חוק זה יעודד איכות גבוהה של עריכה ותרגום, יאפשר לסופרים קיום בכבוד, יצור תנאים ליצירה מקומית ברמה גבוהה ואף יביא לתחרות חופשית ואמיתית, בניגוד למונופול הקיים כיום הלכה למעשה בשוק הספרים. אחד ההישגים הגדולים ביותר של המפעל הציוני היא השפה העברית והספרות הנוצרה בשפה זו. אני מאמין שאלה יקרים לליבך, אני תומך בך בעמידתך האמיצה מול הריקות של בעלי עניין ובריונים למיניהם".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבנת. זוכה לתמיכה
צילום: ירון ברנר
לאתר ההטבות
מומלצים