שתף קטע נבחר

האיסלנדים אמרו "לא" לתשלום לבריטניה והולנד

המצביעים האיסלנדים שהשתתפו במשאל העם דחו את התוכנית להחזיר לבריטניה ולהולנד את כספי החילוץ ששילמו לחוסכים במדינות שלהן, לאחר שהפסידו את כספם בשל קריסת בנק איסלנדי. המתנגדים מתוסכלים כי עליהם לשלם בגלל "התנהגות לא אחראית של בנקאים"

משרד החוץ האיסלנדי דיווח היום (א') כי ספירת 90% מקולות האיסלנדים שהצביעו במשאל העם בנוגע לתכנית תשלום החובות לבריטניה ולהולנד מראה כי ישנו רוב גדול למתנגדים לתכנית תשלום החובות. כ-93% מהקולות שנספרו עד שעות הצהריים אמרו לא לתשלום החובות ורק כ-2% אמרו כן. כעת כבר ברור כי גם כשתסתיים ספירת הקולות, התוצאה לא תשתנה. כ-62.5% מ-200 אלף בעלי זכות ההצבעה באיסלנד השתתפו במשאל העם, נמסר ממשרד החוץ במדינה.

 

לא ברור מה יקרה כעת, כשהמצביעים אמרו לא להסכם. ממשלת איסלנד ציינה כי "היא מכבדת לחלוטין את ההתחייבויות הבינלאומיות שלה והיא נשארת מחויבת להוציא לפועל את הסכמי ההלוואה הבילטראלית עם בריטניה והולנד".

 

משאל העם עסק בהצעת החוק לתשלום החובות לממשלות בריטניה והולנד, שעזרו לחוסכים במדינות שלהן, לאחר שאלה הפסידו את כספם עם קריסתו של בנק איסלנדי. שתי הממשלות שילמו כ-5.3 מיליארד דולר כספי חילוץ עבור אלו שאיבדו את כספם בקריסתו של בנק "Icesave". כעת, על פי הנחיות האיחוד האירופי, איסלנד חייבת בפיצויים לבריטניה והולנד. הממשלה האיסלנדית הודיעה כי היא תכבד את התחייבויותיה הבינלאומיות.

 

הפרלמנט האיסלנדי העביר חוק שמאשר התחייבות ממשלתית לתשלום הכספים, אבל נשיא איסלנד, אולפור רגנר גרימסון, סירב לחתום על החוק בינואר. הוא טען כי הציבור האיסלנדי אינו מרוצה מהחוק, והתייחס לעצומה אינטרנטית שהתפרסמה כנגד החוק, עליה חתמו כרבע מהמצביעים באיסלנד. הנשיא גם אמר כי חייב להיות קונצנזוס ציבורי בנושא, מה שהוביל לקיום משאל העם בסוף השבוע.

 

בדף מידע שפרסמה לקראת משאל העם הסבירה הממשלה, כי "ישנו תסכול רב בנוגע לטענה שעל אזרחי איסלנד כולה לשאת בתשלום, בגין התנהגות בלתי אחראית של בנקאים לא זהירים". מאגנוס ארני סקאלסון, שהוביל את הקמפיין נגד החוק אמר לרשת CNN כי התנאים של החזרי ההלוואות אינם מקובלים על התושבים. "כמובן שאנחנו מרגישים אמפתיה כלפי האנשים שהפסידו את כספם", אמר בשבת בזמן שהתקיימו ההצבעות, "אנחנו רק רוצים הסכם יותר הגיוני".

 

קרן המטבע הבינלאומית הלוותה בנובמבר לאיסלנד 2.1 מיליארד דולר, ואמרה כי אחד התנאים להלוואה הוא התחייבות להחזיר לבריטניה ולהולנד את הכספים ששילמו בעקבות קריסת הבנק. איסלנד פועלת להגשת בקשת התקבלות לאיחוד האירופי, בקשה שבריטניה והולנד יכולות לחסום.

 

בריטניה הוציאה 2.3 מיליארד ליש"ט (3.69 מיליארד דולר) בשנה שעברה בתשלומים עבור הפסדים של חוסכים בריטים בקריסת הבנק האיסלנדי. ממשלת הולנד הוציאה סכום של 1.3 מיליארד אירו (1.87 מיליארד דולר) לכסות על הפסדי החוסכים בהולנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הממשלה הודיעה כי תכבד את התחייבויותיה
מומלצים