שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ישראל תכריז: נקים תחנת כוח גרעינית

שר התשתיות עוזי לנדאו ישתתף בפריז בוועידה בנושא שימושים אזרחיים באנרגיה גרעינית ויכריז על רצונה של ישראל להקים תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל, בשיתוף עם ירדן, בעזרת טכנולוגיה ותחת פיקוח צרפתי

ישראל תכריז השבוע לראשונה על כוונתה להקים תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל. את הדברים יאמר שר התשתיות הלאומיות ד"ר עוזי לנדאו שישתתף בוועידה בינלאומית בנושא שימוש אזרחי באנרגיה גרעינית בפריז.

 

את הוועידה מארח נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וצפויים להשתתף בה מנהיגים מרחבי העולם. למרות שלישראל אין כור גרעיני לייצור חשמל, הזמין סרקוזי את ישראל לקחת חלק בוועידה, ולנדאו יצא הערב (א') לפריז כשליחו של ראש הממשלה.

 

הכינוס מאורגן בתיאום עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א – IAEA), ובתמיכת הארגון לפיתוח ולשיתוף פעולה כלכלי. הוועידה תכלול מספר מושבים בנושא שימושים אזרחיים באנרגיה גרעינית, ואחד מהם יעסוק בתחום ייצור החשמל.  

 

לנדאו: תחנת כוח גרעינית - עצמאות אנרגטית

ההזמנה של לנדאו לצרפת באה לאחר פגישה שקיים לפני מספר חודשים עם ז'אן-לואי בורלוּ, שר העל הצרפתי לנושאי אנרגיה וסביבה. בפגישה העלה לנדאו את האפשרות לשיתוף פעולה אזורי עם ירדן בבניית כור גרעיני אזרחי, בעזרת טכנולוגיה צרפתית ובפיקוח צרפת. השר בורלו גילה עניין רב בפרויקט, והבטיח להעלות את הנושא בפני הנשיא סרקוזי. 

 

לקראת יציאתו אמר השר לנדאו: "ישראל מעוניינת להיות חלק ממעגל המדינות המייצרות חשמל מאנרגיה גרעינית. אנחנו מחויבים לבחון אופציות בטוחות וכמה שפחות מזהמות להפקת אנרגיה. באזור כמו המזרח התיכון אנחנו יכולים לסמוך רק על עצמנו. הקמת כור גרעיני לייצור חשמל תאפשר לישראל לפתח עצמאות אנרגטית ואי-תלות באחרים. לטכנולוגיה הגרעינית יש שימושים חיוביים רבים שבכוחם לשרת למטרות שלום ושיתוף פעולה".

 

בשבוע שעבר פורסם על הסכם יוצא דופן שנחתם בין הוועדה לאנרגיה אטומית וחברת החשמל. על פי ההסכם, יפעלו שני הגופים לפיתוח התשתית ההנדסית והטכנולוגית לייצור חשמל מאנרגיה גרעינית בישראל. בין היתר ייערכו שני הגופים לקליטה, רכישה והפעלה עתידית של תחנת כח גרעינית בישראל, ויקדמו הכשרה של כוח אדם ייעודי לשם כך על בסיס הניסיון המצטבר של שניהם.

 

"אין מנוס משילוב אנרגיה גרעינית בטווח הרחוק"

עוד לפני כן, בנובמבר אשתקד, אמר המדען הראשי של משרד התשתיות, ד"ר שלמה ולד, כי בטווח הבינוני והרחוק "לא יהיה מנוס מפני שילוב אנרגיה גרעינית במשק האנרגיה הישראלי". ולד הסביר כי כיום, עיקר ייצור החשמל בישראל מבוסס על פחם, אך היקף השימוש בגז טבעי הולך וגדל. בעתיד הקרוב, יגדל גם היקף השימוש באנרגיה סולארית, אך אף אחד ממקורות האנרגיה הללו אינן יכולים להחשב מקורות אסטרטגיים ואמינים, עליהם יכולה ישראל לסמוך לטווח הארוך.

 

ולד אמר כי הגז הטבעי שהתגלה לאחרונה מול חופי ישראל יספיק ל-20 שנה לכל היותר, והעריך שעד שנת 2050 - וזו תחזית אופטימית - תמצה ישראל גם את כל הפוטנציאל הסולארי שלה - אפילו אם תציב פאנל סולארי על כל גג. המשמעות, לדבריו, היא שבטווח הרחוק - וייתכן שכבר בטווח הבינוני, עוד לפני 2030 - "לא יהיה מנוס משילוב אנרגיה גרעינית בישראל. בטווח הרחוק אין לנו מקורות אנרגיה אחרים להסתמך עליהם, ולכן כבר בקרוב צריכה ישראל לחשוב על שילוב כורים גרעיניים במשק האנרגיה שלה". 

 

שילוב אנרגיה גרעינית בישראל הוא נושא טעון ושנוי במחלוקת מכמה היבטים, ובראשם ההיבט המדיני-אסטרטגי. על פי פרסומים זרים ישראל היא כבר כיום מעצמה גרעינית צבאית, אך כל עוד הנושא נותר תחת עמימות, וכל עוד ישראל לא חתומה על האמנה הבינלאומית נגד הפצת נשק גרעיני, יקשה עליה להקים תחנת כוח גרעינית אזרחית. ראשית, משום שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לא תסייע לה בטכנולוגיה ומימון ושנית משום שיופעלו לחצים גדולים על חברות המייצרות כורים לא לספק ציוד לישראל בטרם תנהג בשקיפות מלאה בכל הקשור ליכולותיה בתחום הגרעין.

 

המשרד להגנת הסביבה: לבדוק בזהירות

מעבר לסוגיה המדינית, לניצול אנרגיה גרעינית יש גם היבט סביבתי - ולא מעט מתנגדים בעולם, במיוחד לאחר אסון צ'רנוביל ב-86. לאחר האסון חלה האטה משמעותית בהקמת כורים גרעיניים חדשים בעולם, אך בשנים האחרונות יש התעוררות בתחום האנרגיה הגרעינית, על רקע הרצון של מדינות רבות לייצר אנרגיה במינימום פליטות גזי חממה.

 

כיום פועלים בעולם 431 כורים גרעיניים. עיקר ההתנגדות להם מקורה בחשש מתקלות ודליפות, ומהצורך לסלק את הפסולת הרדיואקטיבית. ולד ציין כי בשנים האחרונות ניכר שיפור משמעותי בהיבט הבטיחותי; מעל 20 שנה לא התרחשה תקלה משמעותית ובשונה מהכור בצ'רנוביל, שהיה מדור 1, כיום מקימים כורים מדור 3 ובעתיד הלא רחוק יקימו כורים מדור 4 - הבטוחים הרבה יותר.

 

בהקשר זה אמר המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה, ד"ר ישעיהו בר אור, כי "יש צורך בבדיקה מסודרת של כניסת אנרגיה גרעינית לישראל". לדבריו, הכנסה של סל דלקים שיכלול גז, אנרגיות מתחדשות ואנרגיה גרעינית יתן לישראל עמידה משמעותית ביעדים שהציבה לעצמה. "יש לנצל את חלון ההזדמנויות לכשיהיה", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים