שתף קטע נבחר

ארדואן: התיווך הטורקי חוזר; ישראל: אין החלטה

על רקע המתח הביטחוני בצפון והמשבר ביחסים, ראש ממשלת טורקיה סיפק הצהרה מפתיעה - ואמר לפי דיווח טלוויזיוני ש"השיחות בין ישראל לסוריה יכולות להתחיל בכל רגע". לשכת נתניהו: אין החלטה כזו, אבל השאיפה מבורכת

האם השיחות בין ישראל לסוריה עומדות לפני חידוש? כך לפחות בטוח ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, שתיווך לאחרונה בין דמשק לירושלים בימי ממשלת אולמרט. רשת הטלוויזיה הטורקית NTV ציטטה היום (ג') מדבריו לעיתונאים בסעודיה, לפיהם ישראל הביעה נכונות לחידוש המגעים. בלשכת ראש הממשלה הכחישו את הדברים.

 

לדברי ארדואן, כפי שצוטט ברשת הטורקית, השיחות יכולות להיפתח "בכל רגע". עם זאת, לפי לשכת ראש הממשלה נתניהו "לא התקבלה כל החלטה לחדש את התיווך הטורקי, אבל אם הדברים משקפים רצון של טורקיה לחזק את יחסיה עם ישראל ולתרום לחיזוק השלום באזור - זוהי כמובן שאיפה מבורכת".


שר החוץ הטורקי עם שר הביטחון ברק (צילום ארכיון: רויטרס)

 

דברים ברוח דומה אמר שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטוגלו, לעיתון הלונדוני "אל-חיאת". "הקרקע מוכנה לחידוש המשא ומתן העקיף בין סוריה לישראל בתיווך טורקי", טען בתום ביקורו בדמשק שלשום - שם נועד עם בכירים סוריים ובהם הנשיא, בשאר אסד. הוא הדגיש כי כל הבכירים האמריקניים שעימם נועד "תומכים בתקיפות" בהתנעתו מחדש של המשא ומתן.

 

"אנו מתייעצים עם השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל ועם מזכירת המדינה, הילארי קלינטון. כולם תומכים בהתנעתן מחדש של השיחות", אמר דבוטוגלו והתייחס למתיחות האחרונה בין ירושלים לדמשק. "דיברתי על כך עם הסורים והתקבל רושם טוב באשר לאפשרות להשיק יוזמות חדשות למשא ומתן עקיף. אין ספק כי כאשר ניצב על הפרק חזון שכזה, הסלמה באזור מתגמדת למולו".

 

ארדואן התייחס בסוף השבוע האחרון להחלטתה של ישראל להכריז על קבר רחל ומערת המכפלה כאתרי מורשת, ואמר כי אלה "לא יהיו לעולם אתרים יהודיים, אלא אסלאמיים". בפגישה עם עיתונאים פלסטינים הדגיש: "אני אוהב את כל אחיי הפלסטינים באשר הם, בין אם מחמאס או בין אם מפתח. פלסטין היא הבעיה שלנו, היא מעולם לא הוסרה ולו יום אחד מסדר היום שלנו".

 

בישראל, מנגד, הביעו בחודשים האחרונים התלהבות פחותה בהרבה מהמשך מעורבותה של טורקיה בתיווך עם דמשק. נתניהו, אמר בנובמבר כי הוא מוכן לקיים משא ומתן עם סוריה ללא תנאים מוקדמים, אך הדגיש כי ארדואן הוא "מתווך לא הוגן", והציע שאת מקומה של אנקרה תתפוס צרפת. שר החוץ, אביגדור ליברמן, התבטא אף במילים חריפות עוד יותר והתעקש: "כל עוד אני שר החוץ, לא יהיה תיווך טורקי למגעים עם סוריה".

 

מתבסס על דברי בן-אליעזר

פרשננו רון בן ישי מסביר כי דבריו של ארודאן עשויים להתבסס על מה ששמע מאסד, וגם משר התמ"ת בנימין בן אליעזר שביקר לאחרונה בטורקיה. שניהם אמרו לראש הממשלה הטורקי כי ישמחו לחדש את המשא ומתן בתיווכו. הבעיה נעוצה בכך שסוריה מעמידה תנאים - בראשם הסכמה ישראלית לסגת מרמת הגולן לגבול 4 ביוני 67',

 על פי מפה שאסד העביר דרך טורקיה לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. נציגי ישראל אמרו לארדואן שיהיו מוכנים למו"מ בתיווכו, רק בלי תנאים מוקדמים. כך שלראש הממשלה הטורקי יש על מה להתבסס, הוא רק שכח שהשטן נמצא בפרטים הקטנים.

 

סיבה נוספת להצהרה המפתיעה של ראש הממשלה הטורקי היא ניסיון מצדו להפעיל לחץ על ישראל, כסיוע לסוריה. באמירה שהמשא ומתן יכול להיפתח בכל רגע, הוא בעצם מטיל את האחריות לעיכוב על ישראל, שהרי אסד כבר הכריז על הסכמתו לתיווך של אנקרה. טקטיקה דומה נוקט גם חמאס במשא ומתן על שליט - מודיע שהעסקה כבר סוכמה וכי ישראל רק צריכה לחתום עליה, תוך התעלמות מהפרט הקטן שישראל עדיין לא קיבלה את התנאים כפי שהוצגו לה.


פורסם לראשונה 09/03/2010 14:09

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס, רוני סופר ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. בכל רגע
צילום: AP
נתניהו. שאיפה מבורכת
צילום: AP
מומלצים