שתף קטע נבחר

מומחה: "המשבר עם ארה"ב רגשי - ולכן חמוּר"

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב מאוניברסיטת בר-אילן, מזכיר משברים שנראו קשים יותר - אבל מדגיש את חוסר האמון הקשה. "שני הצדדים מתנהגים בצורה יותר מדי אמוציונלית", הוא מסביר, ומפרט את הטעויות של ממשל אובמה

אחרי שקלינטון גערה, השגריר הישראלי ננזף וגם הקוורטט גינה, נראה שההכרזה על תוכנית הבנייה בשכונת רמת שלמה שבצפון-מזרח ירושלים הצליחה להרוס את האמון המועט שנותר בין וושינגטון לירושלים ולגרור את היחסים לשפל חסר תקדים - לפחות בעבר הקרוב.

 

פרופסור איתן גלבוע, מומחה לארצות הברית מאוניברסיטת בר-אילן, מאמין שהממשל האמריקני הלך כמה צעדים רחוק מדי בתגובה לתוכנית הבנייה שהצליחה להביך את סגן הנשיא ג'ו ביידן בביקורו בישראל, אבל מטיל את האחריות למשבר על שני הצדדים.


אובמה ונתניהו בתקופה טובה יותר. "לא למדו כלום" (צילום ארכיון: AFP)

 

היחסים בין ישראל לארה"ב ידעו אמנם עליות ומורדות רבות. אחד המשברים החמורים אירע ב-1975, אז מזכיר המדינה הנרי קיסינג'ר איים ב"הערכה מחדש" של הברית האסטרטגית על רקע הסכמי הביניים עם מצרים.

 ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, נאלץ לקבל בסוף את התכתיבים האמריקנים. כמה שנים לאחר מכן, רונלד רייגן השעה אספקת מטוסי קרב לישראל בעקבות תקיפת הכור העיראקי, וגם היחסים בין יצחק שמיר לג'ורג' בוש האב היו מתוחים על רקע הבנייה בשטחים.

 

אבל פרופ' גלבוע מאמין שהמשבר הנוכחי חמור יותר מקודמיו, מפני שמדובר קודם כל במשבר אמון. "ממשל אובמה השפיל את נתניהו והתייחס אליו כל הזמן בצורה מסויגת. הם לא מאמינים לנתניהו והוא לא מאמין להם, במיוחד בנושא של איראן. ההצהרות האמריקניות בנושא לא מתיישבות עם המעשים.

 

"שני הצדדים מתנהגים בצורה אמוציונלית יותר מדי", הוא מסביר. "הגורם האמוציונלי תמיד שיחק תפקיד ביחסים, אבל תפקיד חיובי. אנחנו תמיד מחלקים נשיאים לפי כאלה שיש להם איזה רגש כלפי ישראל וכאלה שאין להם. לאובמה אין בכלל, לעומת ג'ורג' בוש הבן, ביל קלינטון ורונלד ריייגן. פה הרגש הפוך, יש הרבה דם רע שהצטבר בשנה האחרונה בין שני הצדדים".

 

"האמריקנים רוצים שנתניהו ייפול" 

לדברי גלבוע, "ממשלת ישראל עשתה בוודאי טעות, אבל התגובה האמריקנית היא טעות לא פחות משמעותית. זוהי תגובה מוגזמת, שעלולה להשיג את התוצאות ההפוכות ממה שהאמריקנים ביקשו, מפני שהיא רגשית, היא לא חכמה והיא מסוכנת". הוא מאמין שהאמריקנים יכלו להסתפק בהתנצלות הראשונה של נתניהו. "כמה נזיפות צריך? האמריקנים יורים ולא חושבים, שזה אופייני לממשל הזה, שלא חושב צעד אחד קדימה. מעצמה לא נוהגת כך. יש כאן יותר מדי רגש".

 

הדרישה האמריקנית להקפיא גם את הבנייה במזרח ירושלים, לדבריו, "מראה שהם לא מבינים כלום בפוליטיקה הישראלית. נתניהו לא יכול לתת להם את זה, הם למעשה מבקשים ממנו לפרק את הקואליציה שלו".  

 

האם ייתכן שהאסטרטגיה האמריקנית היא להפיל את ממשלת נתניהו? "הם רוצים שנתניהו ייפול. זה סיכון, כי זה עובד גם בכיוון ההפוך. אולי הם מקווים שקדימה והשמאל יעלו, אבל הם לא מבינים את הפוליטיקה בארץ. הם ניסו בעבר להתערב כאן וזה לא עבד. אני לא יודע על מה מבוססת הציפיה שיעלה כאן מלך יותר מתון".

 

הממשל לדעתו גם אינו עקבי. "הם מנסים לרכוש אמינות בעולם הערבי באמצעות עמדה עיקשת בישראל. הם מקבלים הבנה מופלגת לכל השגעונות של בני הברית האמיתיים והמזוייפים שלהם במזרח התיכון, אבל לגבי ישראל, אין להם את זה. זו בעיה רצינית. על זה הממשלה צריכה לעבוד. בכל זאת, ראש הממשלה קיבל את שתי הפניות העיקריות שלהם, כולל ההקפאה העיקרית של ההתנחלויות. גם בזה אובמה זילזל. בצד השני לא קרה כלום. אילו מחוות היו ממדינות ערב? הם צחקו לו בפרצוף".


במוקד הסערה. שכונת רמת שלמה בצפון-מזרח ירושלים (צילום: AP)

 

מעבר לעניין הפלסטיני, "הבעיה השנייה היא איראן, שמסתכלת ואומרת 'ארה"ב לא מסוגלת לנהל את העניינים, היא לא מסוגלת לשתף פעולה עם הבת-ברית שסגן הנשיא אמר שהיא בת הברית הכי חשובה שלה בעולם'. אז למה שאיראן תתגמש בעמדה שלה? היא תחריף אותה. זה עניין עולמי, לא מקומי".

 

אחד הגורמים שנחשבים לשליליים כלפי ישראל בבית הלבן הוא ראש המטה, רם עמנואל. "הוא בן אדם כוחני שחושב שהכל אפשר לסדר באיומים ובשפה גסה", מסביר פרופ' גלבוע, "הוא רק מסב נזקים. גם בענייני הפנים, הבריאות, הכלכלה, הבחירות במסצ'וסטס. הוא גורם מאוד לא יעיל ולא עובד מספיק טוב בשביל הנשיא. הוא לא קורא נכון את המדיניות הישראלית. אני חושב שהוא בדרך החוצה".

 

"נדהם מחוסר הלמידה של הצדדים" 

אבל פרופ' גלבוע מפנה אצבע מאשימה גם כלפי נתניהו. "אני נדהם מחוסר הלמידה של שני הצדדים. אמרו שנתניהו למד מהכהונה הראשונה. לא נראה לי. שניהם לא למדו כלום. נתניהו צריך לשקם את האמינות שלו, אין לו אמינות אצל האמריקנים. מה שנתניהו יכול לעשות זה לגייס תמיכה אצל מנהיגים יהודים בארה"ב, שכבר תוקפים את אובמה ואת ההתנהלות של הממשל. אם אובמה ימשיך ככה, הוא יקבל בבחירות מכה יותר גדולה מזו שכבר צפויה לו. אייב פוקסמן מהליגה נגד השמצה, שמחה על היחס לישראל, מבטא דעות של רבים וטובים".

 

אז איך ניתן להיחלץ מהמשבר? "נתניהו נוסע לוושינגטון. אני במקום אובמה, הייתי מזמין אותו לפגישה ולא מתעלם ממנו. אובמה נתן לנתניהו להזיע. זה לא מתאים. יש אינטרסים יותר חשובים מאישיות כזו או אחרת. השניים צריכים להיכנס למשא ומתן סודי, לא מודלף ולא מיד לרוץ לתקשורת, כדי לקבוע מסגרות - מה ניתן לעשות ומה ישראל יכולה לעשות".

 

"הייתי אומר לנתניהו 'תשמע, אני רוצה שלא יהיו בניות חדשות בירושלים'. נתניהו יגיד שאינו

יכול לומר זאת בפומבי. בתור אובמה הייתי אומר 'אוקיי, תתחייב ולא נפרסם את זה'. הייתי מרים טלפון לפלסטינים ולמדינות ערב ואומר שקיבלתי התחייבות מנתניהו. הבעיה זה אמון, אבל זה מה שצריך לעשות. אובמה צריך גם להגיד לנתניהו מה הוא הולך לעשות עם איראן. מתחיל להיות ברור שהם לא הולכים לעשות כלום בנושא".

 

פרופ' גלבוע אומר שהאפשרות שוושינגטון תפגע בסיוע הצבאי לישראל אינה בלתי סבירה. "הם יכולים להחליט זאת. אובמה ייתקל בהתנגדות עזה מצד הקונגרס והתקשורת. רייגן עצר העברת נשק אחרי תקיפת הכור בעיראק. בשנות החמישים גם היו מצבים כאלה, רק קנדי שינה את התמונה. היו תקופות של שפל, גם נקודתיות וגם יותר ארוכות. בסופו של דבר שני הצדדים צריכים אחד את השני. לכן, אני מצפה שיהיה תיקון. אבל אני לא סומך על זה במאה אחוז. אני חושב ששני הצדדים צריכים אחד את השני וההיגיון אומר שתהיה פה התפכחות, שיורידו את האמוציות וייכנסו לדיון רציני על אינטרסים ושיתוף פעולה. צריך לעבור חזרה לאינטרסים ולציפיות ריאליסטיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה נזיפות צריך? אובמה
צילום: AFP
פרופ' איתן גלבוע
רם עמנואל. בדרך החוצה?
צילום: AP
לא לתת לו להזיע. נתניהו
צילום: אריאל ירוזולימסקי
מומלצים