שתף קטע נבחר

במקום תרופה

מתמצית פרח ההיפריקום ועד טיפול קוגניטיבי-התנהגותי: מהן החלופות הלא כימיות המוצעות לטיפול בדיכאון קל עד בינוני?

1. היפריקום

מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שתמצית צמח ההיפריקום יעילה לטיפול במצבי דיכאון קל עד בינוני במידה דומה לזו של תרופות נוגדות דיכאון מקובלות. תרופות המופקות מתמצית הצמח מאושרות כיום לטיפול בדיכאון על ידי רשויות הבריאות בעולם. לתוספים אלה פרופיל בטיחות גבוה ומיעוט תופעות לוואי.

 

2. אומגה 3

יעילותו בטיפול במצבי דיכאון שונים הוכחה בכמה מחקרים.

 

חומצות השומן מסוג אומגה 3 מהוות חלק חשוב ממעטפת תאי העצב במוח וחיוניות ליכולת התא לקיים תקשורת תקינה עם סביבתו ועם תאים אחרים. לכן, מחסור בהן עלול להוביל לשיבושים בתקשורת של התא וביכולתו להעביר אותות ולקבלם.

 

3. פעילות גופנית

מחקרים רבים הוכיחו את יעילותה של הפעילות הגופנית בשיפור מצב הרוח ובהפחתת תסמיני דיכאון, וכמה מהם אף הדגימו כי היא יעילה באותה מידה כמו תרופות נגד דיכאון או פסיכותרפיה. כך, למשל, במחקר שפורסם בשנת 2000 בכתב העת לפסיכיאטריה Evidence-Based Mental Health טופלו 156 חולים הסובלים מדיכאון מג’ורי באחת משלוש דרכים: הקבוצה הראשונה ביצעה פעילות אירובית בלבד במשך ארבעה חודשים, שלוש פעמים בשבוע במשך חצי שעה.

 

הקבוצה השנייה קיבלה טיפול תרופתי בלבד, ואילו הקבוצה השלישית קיבלה טיפול משולב – תרופה ופעילות גופנית. בתום המחקר, שיעור החולים שכבר לא הוגדרו כסובלים מדיכאון היה דומה בכל שלוש הקבוצות - 60.4% מהחולים בקבוצת הפעילות הגופנית, 65.5% בקבוצת התרופה, ו־68.8% בקבוצה המשולבת. אבל ההפתעה האמיתית ציפתה לחוקרים כעבור עשרה חודשים, כשבמעקב אחר החולים התברר ששיעור החולים שמצבם הידרדר היה הנמוך ביותר בקבוצת הפעילות הגופנית. רק 8% מהחולים בקבוצה זו הידרדרו, לעומת 38% מהחולים בקבוצת התרופה ו־31% בקבוצה ששילבה תרופה עם פעילות גופנית. ההסבר: במהלך הפעילות הגופנית ולאחריה מופרשים במוח אנדורפינים ומתווכים עצביים נוספים, הגורמים לאפקט מרגיע. נוסף על כך, מוגבר ייצורם של חומרים כגון נוראדרנלין וסרוטונין, האחראים על

מצב הרוח.

 

4. טיפול קוגניטיבי־התנהגותי (CBT)

טיפול פסיכולוגי המתמקד בשינוי מחשבתי והתנהגותי. בגישה זו, שזוכה בשנים האחרונות לפופולריות רבה, משתמשים בכלים קוגניטיביים שנועדו ללמד את המטופל לזהות, לנתח ולשנות דרכי חשיבה בעייתיות, וכן בכלים התנהגותיים שמטרתם ”לשבור” דפוסי התנהגות המשמרים את הדיכאון או את החרדה. ברוב המקרים מדובר בטיפול קצר מועד, הכולל 10־20 מפגשים. הטיפול הקוגניטיבי־התנהגותי משמש גם בשילוב עם טיפול תרופתי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים