שתף קטע נבחר

הקוורטט: לא לבנייה; קלינטון: נתניהו נתן תשובות

הודעת הרביעייה הבינ"ל מאיצה בישראל להקפיא את ההתנחלות "לרבות גידול טבעי", לפרק מאחזים ולחדול מ"הריסות וגירושים". הנציגים קראו לצדדים לפתוח במו"מ להקמת מדינה פלסטינית בתוך שנתיים. קלינטון: נתניהו סיפק "תשובות שימושיות ומועילות" בשיחה אמש, בה הציע "צעדים בוני אמון"

"הקוורטט מאיץ בממשלת ישראל להקפיא את כל פעילות ההתנחלות, לרבות גידול טבעי; לפרק מאחזים שהוקמו מאז מרס 2001; ולהימנע מהריסת בתים וגירושים במזרח ירושלים". כך הודיע הבוקר (יום שישי) מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בתום פגישת הרביעייה הבינלאומית במוסקבה.

 

בכינוס נכחה גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שניצלה את המעמד כדי להזכיר את שיחת הטלפון שקיימה אמש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בה הציע לה לבצע "צעדים בוני אמון" כלפי הפלסטינים, במקום להפסיק את הבנייה במזרח ירושלים - כפי שדורשת ארה"ב אך ישראל מסרבת. היא לא התייחסה קונקרטית להצעת נתניהו, אולם הסכימה לומר כי הוא סיפק לה "תשובות שימושיות ומועילות".


נציגי הקוורטט מכונסים במוסקבה, היום (צילום: AFP)

 

הכינוס - בו השתתפו לצד באן וקלינטון גם שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ושליח הקוורטט למזרח התיכון טוני בלייר - עסק בין היתר בניסיונות לחדש את המו"מ בין ישראל לפלסטינים, והנציגים בירכו על "שיחות הקרבה" שאמורות להיפתח.

 

"כולנו מחויבים לפתיחתן של שיחות הקרבה בין ישראל לפלסטינים", אמרה קלינטון, והוסיפה כי היא מצפה לפגוש את נתניהו בשבוע הבא בוושינגטון, שם יבקר. עדיין לא ברור אם במהלך הביקור ייפגש נתניהו עם הנשיא ברק אובמה, אולם גורמים בממשל העריכו באחרונה כי הנשיא לא יוכל להתעלם מנוכחותו של נתניהו בוושינגטון.

 

הודעת הקוורטט כללה גם התייחסות לבנייה במזרח ירושלים, שעוררה מחלוקת עזה מול הממשל בוושינגטון. "הקוורטט מגנה את החלטת ממשלת ישראל לקדם בניית בתים חדשים במזרח ירושלים", נאמר.


קלינטון עם השליח ג'ורג' מיטשל. "מחויבים לשיחות הקרבה" (צילום: AFP)

 

הנציגים קראו לישראל ולפלסטינים לפתוח ב"שיחות הקרבה" בהקדם, במטרה לסלול את הדרך לתהליך מדיני שיביא להסדר קבע, שבמסגרתו תוקם מדינה פלסטינית עצמאית בתוך 24 חודשים. בהודעתו קרא הקוורטט לישראל ולפלסטינים לכבד את החוק הבינלאומי ולעמוד בהתחייבויותיהם במסגרת "מפת הדרכים", לשמור על איפוק ולהימנע מ"צעדים פרובוקטיביים" ומ"רטוריקה מתלהמת".

 

עריקאת מברך

ברשות הפלסטינית מיהרו לברך על הצהרת הקוורטט. "אנו מברכים על ההודעה", אמר הממונה על המו"מ ברשות, סאיב עריקאת, "ודורשים מהקוורטט לתרגם אותה למנגנון מחייב שיפעל בשטח ויוודא שישראל עומדת במחוייבויותיה. על הקוורטט לוודא שישראל אכן מפסיקה את כל פעילות ההתנחלות בגדה המערבית ובמזרח ירושלים".

 

המחלוקת בין ירושלים לוושינגטון המשיכה גם הבוקר לפרנס כותרות מזה - וניסיונות להרגעת הרוחות מזה. סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, האשים כי ההחלטה ה"פרובוקטיבית" של ישראל "תוכננה בידי כמה ישראלים כדי לפגוע בתהליך השלום, שג'ורג' מיטשל סוף-סוף החזירו למסלול".

 

ביידן אמר בראיון לרשת הטלוויזיה ABC כי על ארה"ב וישראל להתגבר

על המתיחות שנוצרה, אך הדגיש, לצד זאת, כי אלמנטים חיוניים בקשר בין המדינות נותרו כפי שהיו. "אין להכחיש כי בטחונה של ישראל הוא אינטרס שלנו ועלינו להבטיחו", אמר.

 

בעקבות שיחת הפיוס אמש בין קלינטון לנתניהו, נמסר מלשכת ראש הממשלה כי הוא הבהיר למזכירת המדינה את מדיניות ממשלתו לגבי הבנייה בירושלים, והציע לנקוט "צעדים הדדיים בוני אמון" בשטחים - הן מצד ישראל והן מצד הנהגת הרשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשטון, בלייר, לברוב וקלינטון, היום במוסקבה. מסתתר מאחורי קלינטון: באן
צילום: AFP
מומלצים