שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המס היעיל בעולם: 19 מיליון שקיות פחות תוך חודש

בכל חודש אשתקד, צרכו תושבי וושינגטון די.סי בארה"ב כ-22.5 מיליון שקיות פלסטיק בממוצע. בינואר הוטל מס של חמישה סנט עבור כל שקית. מספר השקיות שחולקו באותו החודש ירד ל-3 מיליון, והכסף שנאסף ינוצל לניקוי הנהר הסמוך

תראו מה עשה מס קטן של חמישה סנט לאיכות הסביבה בוושינגטון די.סי. תקנה חדשה שהופעלה מינואר מחייבת כל חנות מזון במחוז לגבות מהלקוחות חמישה סנט תמורת כל שקית פלסטיק או נייר שקיבלו. התוצאות לא איחרו לבוא:

 

אם בשנת 2009 חולקו בממוצע בכל חודש 22.5 מיליון שקיות פלסטיק ללקוחות ברחבי המחוז, בינואר ירדה הכמות ל-3 מיליון שקיות בלבד. אבל לא רק הפחתת השימוש בשקיות היטיבה עם הסביבה. הכסף שנאסף - 150 אלף דולר - הועבר לרשויות המקומיות במחוז וינוצל לטובת ניקוי ושיקום נהר אנקוסטיה הסמוך.

 

יוזם מס השקיות, חבר המועצה טומי וולס, אמר לכלי תקשורת בארה"ב כי הדבר מלמד שלאנשים איכפת והם מסתגלים לתקנה החדשה מהר מכפי שהעריכו בעירייה. אבל זה לא הלך בקלות: סקר שערך העיתון "וושינגטון פוסט" בינואר מצא שהציבור חצוי בכל הקשור לנושא. 46 אחוז אמרו שהם תומכים במהלך לעומת 49 אחוז שאמרו שהם מתנגדים לו.

 

המטרה: להצמיד תג מחיר לשקית ולעורר מודעות 

התקנה, שמופעלת בעוד מספר מקומות מועט בארה"ב, נועדה בראש ובראשונה לעודד הפחתה בשימוש בשקיות פלסטיק, שחולקו עד כה בחינם.

 

החלוקה בחינם גרמה ללקוחות לקחת עוד ועוד שקיות, שלרוב היו מושלכות לאשפה לאחר שימוש קצר. גם מי שעשה בהן שימוש חוזר, נהג לעשות בהן שימוש פזרני משום שהצטברו אצלו הרבה שקיות - והוא ידע שהוא יכול להשיג עוד, ובחינם. לדעת מומחים, מס שכזה - גם כשמדובר בסכום צנוע יחסית - משנה אצל הלקוחות את ההנחה ששקיות הן אריזה בלתי נמנעת שאין לה מחיר. כשמצמידים להן מחיר, גם אם הוא כשלעצמו אינו מרתיע את הלקוחות - יוצרים אצלם מודעות לכך שאם משליכים את השקיות, למעשה משליכים כסף לאשפה.

 

המודל של מס על שקיות פועל בהצלחה יתרה באירופה. הוא נולד באירלנד, שם הצליח להפחית את השימוש בשקיות באופן דרמטי.

 

גם בישראל שקלו בשלב מסויים להטיל מס על שקיות פלסטיק אולם נכון לעכשיו מגבשים במשרד להגנת הסביבה תקנות אחרות, שיאסרו לגמרי על חלוקת שקיות פלסטיק רגילות, ויתירו שימוש רק בשקיות ידידותיות לסביבה, או שקיות רב-פעמיות מבד.

 

אגב - מחקר שפורסם לאחרונה בבריטניה טוען שהתחליף לשקיות הפלסטיק - שקיות מתכלות בשיטת OXO, שכמוהן ניתן למצוא גם בישראל - אינן ידידותיות לסביבה כלל. הן למעשה לא מתכלות אלא רק מתפרקות לפירורים בחשיפה לאור ואוויר, כך שאי אפשר להשתמש בהן בערימות קומפוסט (כי הן לא יהיו חשופות לאור ואוויר, ולא יתפרקו) ואי אפשר להשתמש בהן כחומר גלם למיחזור (כי הן יפגעו באחידות המוצרים הממוחזרים). הפתרון היחיד הוא להשליך אותן לאשפה - כמו שקיות רגילות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים