שתף קטע נבחר

דיווח בקירגיזסטן: ההמון ביצע לינץ' בשר הפנים

מפגינים פרצו לפרלמנט, הסתערו על תחנות הטלוויזיה והרדיו הממלכתיות ולקחו את סגן ראש הממשלה כבן ערובה. בעקבות העימותים האלימים, בהם נהרגו לפחות 18 בני אדם, החליטה הממשלה לשחרר את מנהיגי האופוזיציה שנעצרו

פעילי אופוזיציה שפתחו במהומות ברחבי קירגיזסטן רצחו היום (ד') את שר הפנים, לקחו את סגן ראש הממשלה כבן-ערובה והשתלטו על מבנה הפרלמנט. הממשלה הודתה כי לפחות 17 אזרחים נהרגו ויותר מ-180 אחרים נפצעו בעימותים עם כוחות הביטחון הנאמנים לנשיא, קורמנבק בקייב.

 

אלפי מפגינים יצאו היום לרחובות בבירה בישקק וכן בערים טלאס שבמערב ונרין שבדרום. שוטרים שהוזעקו למוקדי המחאה ירו כדורי גומי, גז מדמיע ולבסוף גם אש חיה לעבר המפגינים. האזרחים שלקחו חלק במהומות, רובם גברים צעירים, גנבו כלי נשק מכוחות הביטחון. משרד הפנים טוען כי 18 אזרחים נהרגו ו-180 אחרים נהרגו, אולם גורמים בשירותי ההצלה אמרו שכנראה נהרגו 50 בני אדם.

 

עדי ראייה דיווחו שסגן ראש הממשלה הבכיר, אקילבק זפרוב, נתפס בידי מאות מפגינים בעיר טלאס. לדבריהם, פעילי האופוזיציה היכו אותו נמרצות ולקחו אותו בן ערובה. עוד דווח ששר הפנים, מולדומוס קונגנטייב, נלכד אף הוא על ידי המפגינים, ולאחר מכן נמסר שהוא הוכה למוות.

 

בעקבות האירועים האלימים הגיח לפתע לתודעה הציבורית הנשיא לשעבר, אסקר אקייב, שהודח ב-2005 על ידי מנהיג האופוזיציה דאז, בקייב. "הדבר הטוב ביותר שיכול לקרות עכשיו לעם בקירגיזסטן הוא שהנשיא בקייב יתפטר", אמר אקייב. הנשיא לשעבר מתגורר בשנים האחרונות ברוסיה מאז שנאלץ לברוח מקירגיזסטן.


שוטרים תחת מתקפה בבישקק (צילום: AP)

 

דני, ישראלי המתגורר בבישקק, אמר בשיחה עם ynet כי לדעתו לא מדובר בניסיון הפיכה מאורגנת, אלא במחאה עממית הנובעת מהמצב הכלכלי העגום. "זו הפגנה של אנשים שהגיעו מחוץ לעיר כדי לעשות פה בלגאן", טען.

  

מדינה במצב חירום

העימות האלים פרץ בעקבות מעצרם של עשרה ממנהיגי האופוזיציה, בהם ראש הממשלה לשעבר אלמזבק אטאמבייב, שהפסיד בבחירות לנשיאות, ויו"ר הפרלמנט לשעבר אומורבק טקבייב. אחרי שהעימות גלש לפסים אלימים ואזרחים נהרגו ברחובות, דווח שאזרחים הסתערו על תחנות הטלוויזיה והרדיו הממשלתיות בבישקק. מפגינים אחרים פרצו לבניין התובע הכללי, זרעו הרס במשרדים והשליכו ציוד מהחלונות.


מפגין אוחז בדגל קירגיזסטן מול משרדי הממשלה (צילום: AFP)

 

איסה אומורקולוב, בכיר במפלגה הסוציאל-דמוקרטית שהיה בין העצורים, סיפר כי אחרי שהמפגינים השתלטו על הפרלמנט החליטו הרשויות לשחרר אותו ואת חבריו לאופוזיציה. "כולנו במצב טוב. למרבה הצער, יהיה קשה מאוד להשיב את הסדר ולהרגיע את ההמון. ההמון בחוץ משתגע".

 

דני ציין שכוחות הביטחון לא מהססים לירות במפגינים, והממשלה שכבר הכריזה על מצב חירום כנראה עשתה איפול תקשורתי. "לא רק כלי התקשורת

המקומיים הושבתו, אלא גם ערוצים זרים", אמר דני והוסיף כי הוא ובני משפחתו לא מתרגשים. "אנחנו בינתיים בבית משחקים כדי להעביר את הזמן".

 

קירגיזסטן, רפובליקה סובייטית לשעבר, ממוקמת במרכז היריבות בין ארה"ב לרוסיה על "שליטה" במרכז אסיה, באזור הנוטה לעימותים. הנשיא קורמנבק בקייב עלה לשלטון על רקע מחאה עממית ב-2005, ומאז הואשם בפגיעה בדמוקרטיה. בבחירות שנערכו אשתקד הוא זכה ב-90 אחוזים מהקולות, ובאופוזיציה טענו לזיופים ולאי-סדרים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהומה בבישקק
צילום: AFP
עימותים אלימים
צילום: רויטרס
במעצר. אטאמבייב
צילום: AFP
כרזה של בקייב שהושחתה
צילום: רויטרס
מומלצים