שתף קטע נבחר

דו"ח או"ם חמור: ניתן היה למנוע רצח בנזיר בוטו

צוות החקירה שמינה האו"ם לבדיקת רצח ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, חזר עם ממצאים קשים: האבטחה שניתנה לה לא הייתה מספקת, הרשויות התרשלו במכוון בחקירת הרצח, וגורמי ממשל בכירים חיבלו בחקירת האו"ם. יש אמת בתיאוריות הקונספירציה?

פקיסטן לא הגנה כראוי על ראש ממשלתה לשעבר, בנזיר בוטו, שנרצחה בפיגוע לפני שנתיים וחצי, ולא חקרה בצורה ראויה את מותה. זו השורה התחתונה של דו"ח חמור מאוד שפרסם הלילה (יום ו') צוות החקירה שמינה האו"ם לבדיקת נסיבות הירצחה. אם לא די בכך, לפי הדו"ח הרשויות במדינה אף "חיבלו באופן חמור" בחקירת האו"ם.

 

בנזיר בוטו נרצחה בפיגוע התאבדות אחרי עצרת בחירות בעיר רוולפינדי ב-27 בדצמבר 2007. רק כמה שבועות קודם לכן היא שבה לפקיסטן בתום שמונה שנות גלות. "היא נהרגה כשנער בן 15.5 פוצץ את עצמו סמוך למכוניתה, אולם איש לא מאמין שהוא פעל לבד", נכתב בדו"ח בן 65 עמודים שפרסם צוות האו"ם. לטענת החוקרים, גורמי ממשל בכירים בפקיסטן ניסו למנוע מהם גישה למקורות מודיעין וצבא, וחיבלו בחקירה באופן מכוון.


"לא ננקטו צעדי מנע". בנזיר בוטו עם שובה לפקיסטן (צילום: רויטרס)

 

"ניתן היה למנוע את רציחתה של בוטו, לו היו ננקטים צעדים ביטחוניים הולמים", נכתב בדו"ח שניסחו שלושת החוקרים שנשלחו למשימה, בראשות הרלדו מונוס הצ'יליאני. גורמים בצבא פקיסטן לא בטחו בשעתו בבוטו, ובעבר נפוצו ספקולציות באשר לאפשרות שרציחתה הייתה מזימה שרקחו בני בריתו של הגנרל פרווז מושרף, הנשיא באותה העת, שלא רצה בעלייתה לשלטון. בדו"ח שפורסם הלילה לא צוינו שמות של חשודים במעשה, אולם איסלאמאבד נקראה בו לנהל חקירה הולמת, בהמשך לזו של האו"ם.

 

הדו"ח אמור היה להתפרסם כבר לפני שבועיים, אולם הגשתו למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, נדחתה לבקשת נשיא פקיסטן הנוכחי, אסיף עלי זרדרי, שהוא גם אלמנה של בוטו. זרדרי ביקש לאפשר למשלחת לשמוע עדות משלושה ראשי מדינה שזהותם אינה ידועה.

 

הזירה נשטפה, נתיחה לא בוצעה

בוטו שבה בשעתו לפקיסטן, בת ברית חשובה של ארה"ב במלחמתה נגד אל-קאעידה וטליבאן, כדי להתמודד בבחירות במסגרת הסכם חלוקת כוחות עם מושרף, שהושג בתיווך וושינגטון. כבר שעות אחדות אחרי שחזרה לארצה, היא ניצלה מניסיון התנקשות בפיגוע בעיר קראצ'י, שבו נהרגו כ-140 בני אדם. אחרי הפיגוע הזה דיברה בוטו על אזהרה שקיבלה מ"מדינה ידידותית", שבשמה לא נקבה.

 

לפי דו"ח האו"ם, בשירות המודיעין הפקיסטני (ISI) אמרו לחוקרים שהם קיבלו מידע מסעודיה ומאיחוד האמירויות הערביות על איומים לפגוע בבוטו. בדו"ח, הכולל מילים קשות, נכתב כי מושרף היה מודע לאיומים הרבים על חייה של ראש הממשלה לשעבר, ועקב אחריהם. עם זאת, כך נטען בו, ממשלתו "לא עשתה הרבה מעבר להעברת האיומים האלה לידיעתה ולידיעת הרשויות המקומיות, ולא נקטה צעדי מנע כדי לסכל אותם או לוודא שהאבטחה שניתנת לבוטו תואמת את האיומים".


בנזיר בוטו מובאת למנוחות. הממשלה האשימה את הטליבאן (צילום: רויטרס)

 

בדו"ח מתוארים כשלים רבים בחקירת ההתנקשות. בין השאר, משטרת רוולפינדי שטפה את הזירה, ולא אספה או שימרה ראיות, כך שנמנעה בדיקה הולמת. העובדה שלא נערכה לבוטו נתיחה שלאחר המוות, כך לפי הדו"ח, הפכה את קביעתה

של סיבת המוות המדויקת לבלתי אפשרית. החוקרים מדגישים כי המשטרה המקומית פעלה כפי שפעלה באופן מכוון. "אותם פקידי ממשל, שחלקם חששו ממעורבות סוכנויות המודיעין, לא היו בטוחים עד כמה במרץ עליהם לבצע פעולות שהם ידעו, כאנשי מקצוע, שעליהם לבצע", נכתב במסמך.

 

הממשלה הפקיסטנית הקודמת, שהובלה בידי בני בריתו של מושרף, האשימה את מנהיג הטליבאן בשעתו, בייטולה מחסוד, ברצח בוטו. אותו מחסוד נהרג בהפצצה שביצע מזל"ט אמריקני במדינה באוגוסט שעבר. למרות ההאשמות נגדו, בפקיסטן ממשיכות לעבור מפה לאוזן תיאוריות קונספירציה שונות בנוגע לאחראים לרצח ראש הממשלה לשעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנזיר בוטו. אזהרה מ"מדינה ידידותית"
צילום: איי אף פי
הבעל ורה"מ זרדרי. ביקש להמתין עם הדו"ח
צילום: איי אף פי
מושרף. אנשיו אחראים לרצח?
צילום: איי פי
מומלצים