שתף קטע נבחר

פישר לכהונה שניה כנגיד: "מודאג מהשחיתות"

ראשי המדינה ובכירי המשק התכנסו בבית הנשיא כדי לחזות במינויו של סטנלי פישר לכהונה שנייה כנגיד בנק ישראל. הנגיד לא חסך ממברכיו ביקורת, על ההתרחשויות האחרונות בזירת קשרי ההון-שלטון: "אם רוצים לשמר את הצמיחה צריך להפחית את הביורוקרטיה ולהילחם בשחיתות שמלווה אותה"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מונה היום (א') בבית הנשיא לתקופת כהונה שנייה ואחרונה של 5 שנים. נשיא המדינה, שמעון פרס, חתם על כתב המינוי ולאחר שראש הממשלה נתניהו הוסיף את חתימתו הגיש את התעודה לנגיד.

 

הטקס נערך במעמד ראשי המדינה, ראשי המשק והמערכת הבנקאית. בתוך שלל התשבוחות המחמאות שהורעפו על הנגיד הייתה בדברי התודה של פישר נימת אזהרה. "בהשוואה בינלאומית, ישראל נמצאת בדרך כלל במקום ה-25-30 בדירוג המדינות שכדאי לעשות בהן עסקים. אנחנו מצטיינים בקלות של השגת מימון ובפתיחות הכלכלה אבל אנחנו לא טובים במורכבות מערכת המס וגרועים מאוד בביורוקרטיה. אני חושש שבשנים הקרובות נתדרדר גם בדירוג השחיתות. אם אנחנו רוצים לשמר את הצמיחה אנחנו צריכים להפחית את הביורוקרטיה ולהילחם בשחיתות שמלווה אותה לעתים קרובות. אין אלו משימות קלות אולם הן חיוניות לרווחתה של החברה הישראלית".

 

פישר הוסיף ואמר בהקשר זה: "כולנו מודאגים גם מהפערים ההולכים וגדלים בחברה. באופן טבעי, אנחנו חושבים על הפערים בין מקבלי השכר הגבוה ביותר לאלו שבתחתית סולם השכר. מגמות אלה מדאיגות ולא קל להתמודד עימן, אבל על ידי שיפור מערכת החינוך ועידוד התעסוקה - בעיקר בקבוצות שסובלות מהפערים (המגזר הערבי והחרדי, צ.ל), נתרום לחברה צודקת ושוויונית יותר".

 

עוד אמר פישר בהתייחסות לפערי השכר, כי "תשומת לב רבה ניתנה בשבועות האחרונים לשכר הגבוה בחלקים מסוימים במגזר הפרטי. נראה שחבילות שכר מסוימות, בין היתר במערכת הבנקאית, גבוהות מדי. אולם עלינו לנהוג בזהירות רבה בהתמודדות עם הבעיה שהרי קל מאוד להגזים ולגרום לנזק חמור לכלכלה הישראלית. המפקח בוחן מקרוב את הצורך באמצעים לטיפול בסוגיית השכר בבנקים ובשאר החברות הציבוריות. צריך למצוא את הדרך להגביר את הפיקוח של הדירקטוריונים על תגמולי המנהלים".

 

פישר סקר את הנסיבות שהביאו ליציאה מהמשבר והוסיף כי בהמשך להפקת הלקחים "נצטרך לבחון שוב את המערכת הכוללת לפיקוח על המגזר הפיננסי בישראל. המערכת הפיננסית שלנו יצאה מהמשבר במצב טוב יחסית, אולם המשבר חשף כמה חולשות שיש לתקנן. לא כולן באחריות הישירה של בנק ישראל". הנגיד כיוון בדבריו לבעייה במערכת החינוך ובפערים החברתיים והודיע שבעתיד הוא יתייחס לבעיות אלו בתוקף תפקידו כיועץ הכלכלי של הממשלה.

 

הנשיא פרס: פישר מאחד את המדינה

נשיא המדינה, שמעון פרס, הביע את פליאתו מהקונסנזוס השורר בנוגע למעמדו של סטנלי פישר. "מינוי הנגיד יוצא מגדר הרגיל וחסר תקדים בכך שכולם מסכימים למינוי כלכלי מה שנוגד את כללי הכלכלה".

 

"פישר ראוי לכך", הוסיף פרס, "כי הוא כלכלן שמאחד את המדינה והביא אותה למקום מעורר כבוד על המפה העולמית. מדובר באדם שלא עושה הנחות וקולע למטרה בתחזיותיו. והתוצאות לא מאחרות לבוא".

 

כנגד שלושה דברים דיבר נתניהו: אבטלה, ביורוקרטיה וריכוזיות

הנגיד פישר לא היה היחיד לנצל את המעמד כדי להשמיע ביקורת על מה שהוא רואה כליקויים בחברה הישראלית. ראש הממשלה בנימין נתניהו נתייחס בנאומו לביטולה של תכנית "אורות לתעסוקה" (שזכתה גם לכינוי - תכנית ויסקונסין) על ידי הכנסת, וחזר על הבטחתו להציג תכנית חדשה שתתפוס את מקומה.

 

"בחודשיים הקרובים נביא תכנית ארצית לעידוד היציאה לעבודה של מובטלים. אני לא יודע באיזה שם של מדינה נקרא לה, מדינה בארה"ב או לא... אולי נחשוב על איזה שם אחר...אבל אנחנו הולכים לעשות את זה וזה יעבור, כי אנחנו זקוקים לזה. ואם אנחנו הולכים לבער את כיני העוני, אז אני אומר לכם שהעוני קשור בטבורו ליציאה לעבודה".

 

"מדינת ישראל", הסביר ראש הממשלה, "יש לה אוכלוסיה מאוד מבורכת, מאוד מוכשרת ומאוד לא עובדת. יש לנו קבוצות שלמות שחייבות להשתלב במעגל העבודה ואנחנו מוכרחים לעזור גם למובטלים כרוניים להיכנס למעגל העבודה והיצירה והדבר הזה חשוב גם לדימוי העצמי שלהם -כיצד הם נראים בעיניי ילדיהם, בעיני עצמם. זה הדבר הראשון שנביא".

 

ראש הממשלה הצטרף לביקורתו של הנגיד פישר נגד הביורוקרטיה בישראל וקרא לצמצום ולפישוט שלה, על מנת לצמצם את השפעתו של הדרג הפוליטי על הכלכלה, ובכך לייתר את הצורך בקשרי הון-שלטון. "הפתרון הוא לא עוד בירוקרטיה אלא פישוט הבירוקרטיה בשקיפות גדולה ובמידת האפשר גם סטנדרטיזציה", אמר נתניהו. "זה אומר שאנחנו לא תלויים בפקידות אנחנו לא תלויים בהחלטות של פוליטיקאים בדברים שמובנים מאליהם עשינו את זה למשל בחוקים של מטבע זר ובבת אחת תעשייה שלמה של שחיתות ושל הפרת חוק נעלמה. הדבר השלישי שאנחנו נצטרך לעשותו זה לטפל טיפול נוסף בריכוזיות שקיימת במשק שלנו".

  

"יש פה אתגר לא פשוט אבל הוא לא פחות חשוב מיציאה לעבודה ופישוט הבירוקרטיה. על כן הגבלת הריכוזיות הוא היעד השלישי שאנחנו נטפל בו. לכן אני מאמין שאם נעשה את שלושת הדברים האלה בכלכלה נטפח את החינוך וההשכלה הגבוהה ובעז"ה גם נגיע לשלום אמיתי עם אלו משכנינו החפצים בשלום אני חושב שאנחנו נסמן עתיד טוב מאוד למדינת ישראל לילדינו לנכדינו אפילו לנו עצמנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פישר: יתערב בחינוך?
צילום: נועם מושקוביץ'
מומלצים