שתף קטע נבחר
צילום: הילה דוד

שחיקה בעבודה. מה הסיבות ואיך מתמודדים?

עשייה חדשה גורמת לעניין, אתגר ואף לאושר. עם הזמן מגיע השעמום, כעסים על חוסר תגמול ושגרה שוחקת במקום העבודה. אפשר להתמודד עם זה, ולהימנע מ"סכנת הידבקות"

כשאנחנו מתחילים לעבוד במקום חדש, או עובדים על פרויקט חדש אנחנו מתמלאים עניין, התחדשות והתרגשות. ההתחדשות גוררת תחושת אושר – למה? כי באופן טבעי כשאנחנו עושים משהו חדש, אנחנו משקיעים את עצמנו בתוכו, מתרגשים בעצם העשייה ומרוכזים בה בכל מאודנו. נדמה שעצם העשייה החדשה, שגורמת לנו לעשות דברים מתוך התבוננות והסתכלות על הפרטים הקטנים של המציאות, גורמת לנו "להיות בתוך הרגע באופן מלא " – וזה גורם לנו אושר.

 

 

לעומת זאת, כשאנחנו נכנסים לחיי השגרה של מקום העבודה שלנו, אנחנו מתחילים לעשות דברים מתוך הרגל ולא מתוך התבוננות. המשמעות המיידית של זה היא שאנחנו מפסיקים להיות "בתוך הרגע" וככל שעובר הזמן, עוברים ל"אוטומט" ומפסיקים לחשוב כל פעם על העשייה עצמה, ואז באופן טבעי, מפסיקים להרגיש את האושר שבעשייה.

 

ככל שאנחנו משתמשים פחות ופחות בשכל שלנו כדי לעשות את הפעולה, כך אנחנו מתרחקים יותר ויותר מההנאה בעבודה. לזה נוספים מרכיבים של לחץ, ציניות כלפי אנשים שעובדים איתנו, האנשים סביבנו נעשים מעצבנים, הבירוקרטיה נעשית בלתי נסבלת – והא לכם שחיקה.

 

אחת הסיבות שבגללן אנחנו פועלים מתוך הרגל במקום להתחדש כל הזמן בעבודה, אינה כפי שנהוג לחשוב ש"העבודה לא משתנה". כי הלכה למעשה העבודה כן משתנה, כל הזמן, וכל הזמן אנחנו יכולים לשפר תהליכים, להרחיב תחומי פעילות, לייצר משהו חדש מתוך הקיים. אך ברוב המקרים אנחנו נוטים לשכוח את החשיבות של העבודה שלנו, של התפקיד שלנו.

 

מישהי שעובדת כאחות בבית חולים, מתרגשת בהתחלה מיכולתה לסייע לאנשים להבריא, לרפא בני אדם, ברגע שהיא מתחילה לפעול על "אוטומט" היא תשכח את המהות של העבודה ותזכור רק את הקימה למשמרות לילה, את הטפסים המעצבנים שעליה להחתים כל פעם, את התורנויות הלא הוגנות וכו'.

 

האם אתם שחוקים?

סינדרום השחיקה, לפי המודל של Maslach‏‏, כולל שלושה מרכיבים עיקריים:

1. תשישות רגשית - כזו שלא תעבור גם אם תישנו יומיים.

2. ציניות שמתבטאת בריחוק בין-אישי ובמעין איבוד תחושת הקשר עם עמיתים לעבודה ועם לקוחות.

3. ירידה ביעילות העבודה וההישגים אישיים, שמתבטאת בהערכה שלילית שלנו את עצמנו.

 

גם בבית

פרופ' מינה וסטמן מאוניברסיטת ת"א מגדירה את התופעה "וירוס מתפשט" ומתוצאות המחקר שלה היא מוכיחה שההתפשטות היא לא רק במקום העבודה, אלא יכולה להדביק גם את בני הזוג והמשפחה. היא מציינת, שבמשפחות כפולות קריירה, הסיכון שאחד ידביק את בן זוגו בתחושות המתח, הלחץ והשחיקה שלו גבוה. האדם השחוק מגיע הביתה מרוגז ועצבני, והוא לא נעים לסביבתו המשפחתית. בן זוגו חווה את רגשותיו השליליים, והם משפיעים עליו, והנה לכם כדור שלג מתגלגל.

 

מה עושים?

יש מחקרים שמראים, שאם נפלנו לשחיקה קשה מאוד להתרומם ממנה. המחקרים האלה מאוד לא אופטימיים, אז ברשותכם אתעלם מהם באלגנטיות. ונפנה לאלו שבכל זאת מציעים לנו פתרון או לפחות זיהוי של נקודות בדרך ליפול לשחיקה:

 

  • אחת הדרכים למנוע שחיקה בעבודה ובחיים בכלל, היא לחזור למהות, לשכל שמאחורי הפעולה. זה מאתגר ביותר, כי השכל מתעקש שכבר עשינו את הפעולה הזו אין סוף פעמים והיא פשוט משעממת ומיותרת.  אז מיצאו דרכים חדשות ואתגרים חדשים לבצע את המשימות שלכם.
  • התרכזו בקיים: האושר לא נמצא במקום אחר מהרגע הזה, הוא לא יכול להיות, כי שום דבר פרט לרגע הזה, שבו אתם קוראים כרגע את הכתבה הזו, בכלל לא קיים. נסו להתרכז במה שאתם עושים עכשיו, להכניס בזה את כל האנרגיה שלכם ותשומת הלב שלכם, ובדקו אם זה מרגיש אחרת. מדובר באימון של השכל שלנו לא לעוף במחשבות לאלף ואחד דברים אחרים ולמרכז את כל תשומת הלב בדבר עצמו, דבר שבאופן עקרוני לא קל לרובנו לעשות, ובכל זאת, שווה לנסות.
  • שחיקה היא כאמור מדבקת - מינעו זאת. ממחקרים על לחץ ושחיקה בעבודה שנעשו בארץ ובעולם ב-15 השנים האחרונות, עולה ששחיקה היא מחלה מדבקת. שחיקה של יחיד בהחלט עלולה להדביק את שאר חברי הצוות. אם אתם מנהלים, זה הזמן לפעול ולהחזיר את כולם להתלהבות, אם אתם העובדים המודבקים – זה הזמן להתרחק מעט ולשים לב אם אתם מושפעים או משפיעים.

 

שאלו את עצמכם:

בסופו של דבר, השאלה המרכזית שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו זה מי המפסיד העיקרי? עצם שאיפתכם לשיפור מתמיד בעבודה גורמת לתחושת התחדשות, סיפוק ואושר. לכן, עשו ככל יכולתכם כדי לנצל את הארגון ולהתפתח ברמה האישית.

 

ואם לא נותנים לנו? כמובן שאנחנו לא חייבים להשתפר במקום העבודה שלנו, אבל כדי ליהנות מהחיים ולהרגיש סיפוק, אנחנו צריכים לגלות את היכולות האישיות שלנו ולהשתמש בהן בחיי היומיום. אז אם לאחר שהגדרתם מטרות חדשות וכיווני פעולה חדשים, לא נותנים לכם לעשות את זה בסביבת העבודה הנוכחית - אולי כדאי לבחון אפשרות לשנות את מקום העבודה.

 

 

הכותבת, רויטל הנדלר, היא מנכ"ל AllJobs דרושים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשהכל בא "באוטומט" - משתעממים
צילום: index open
מומלצים