שתף קטע נבחר

צילום: Getty Images imagebank

מדגמי בריטניה: השמרנים בראש, הלייבור מתרסק

אחרי יום ארוך שבמהלכו הצביעו עשרות מיליונים, פרסמו רשתות הטלוויזיה בבריטניה מדגמים ראשונים החוזים מצב של "פרלמנט תלוי". השמרנים זכו למרבית הקולות אך חסרים להם 21 מושבים בפרלמנט כדי לזכות לניצחון גורף. הלייבור איבדו 94 מושבים אך עדיין ייתכן שינסו להקים קואליציה משלהם

אחרי המרוץ הארוך - 13 שנות שלטון הלייבור בבריטניה עומדות ככל הנראה בפני סיום: ברחבי בריטניה נסגרו בחצות (שעון ישראל) הקלפיות בבחירות המעניינות והמותחות ביותר שהתקיימו בממלכה בעשורים האחרונים.

 

על-פי תוצאות המדגם המשותף שערכו רשתות BBC, ITV ו-SKY הסתמן מצב המוגדר בבריטניה כ"פרלמנט תלוי", שבו המלכה אליזבת תידרש להחלטה על מי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה.

הפעם האחרונה שבה אירע מצב כזה בפוליטיקה הבריטית היה ב-1974.

 

השמרנים, בראשות דיוויד קמרון, זוכים למירב הקולות והגדילו את כוחם בפרלמנט ב-93 מושבים ל-305. ואולם, קמרון הוא יהיה חייב להקים קואליציה עם מפלגה אחת נוספת לפחות כדי להגיע ל-326, שהוא "מספר הזהב" המאפשר רוב בפרלמנט. הלייבור, בראשותו של ראש הממשלה היוצא גורדון בראון, התרסקה על-פי המדגמים ואיבדה 94 מושבים בפרלמנט, אך גם אם תחבור לליברל-דמוקרטים - לא יצליחו השתיים לגייס את הרוב הדרוש. 

 

בריטניה בוחרת - הכותרות האחרונות ב-ynet:  

המועמדים הצביעו, אשתו של קלג לא

מנהיג ימין שרד התרסקות מטוס  

בראון ובלייר לתומכי השמאל: חזרו הביתה

 

עבור הלייבור, שמכהנת כמפלגת השלטון מאז ניצח טוני בלייר במערכת הבחירות של 1997, מתרסקת כאמור לפני הסקרים מ-349 ל-255 מושבים בלבד. מדובר בהישג הנמוך ביותר של הלייבור מאז 1987. הליברל-דמוקרטים, שנחשבו להבטחת הבחירות, איבדה בסופו של דבר מושב אחד בגלל שיטת הבחירות הבריטית ונותרו עם 61 מושבים בלבד. יתר המפלגות, בהן מפלגות ימין קיצוני, זוכות לפי המדגמים ל-29 מושבים.


תוצאות המדגם. לשמרנים אין רוב מוחלט

  

ניצחונו של דיוויד קמרון נחזה על-פי רוב הפרשנים בשבועות האחרונים, אך כאמור כניסתו ללשכת ראש הממשלה בדאונינג 10 אינה מובטחת. עם זאת, התרסקותה של הלייבור נתפסת בבריטניה כבר כעת כ"הצבעת מחאה" נגד מדיניותו של בראון - דבר שיקשה עליו לקבל לגיטימציה להקמת קואליציה.

 

שני התרחישים העיקריים שמסתמנים, אם יתבררו תוצאות המדגמים כנכונות הם: האחד - בראון יתפטר מתוך הבנה שתוצאות הבחירות הן הוכחה לכך שהעם הבריטי אינו מעוניין בו כמנהיג. השנייה - בראון וקמרון יפתחו במירוץ להרכבת קואליציה עם המפלגות הקטנות, ובראשם מאבק חזיתי על תמיכתם של הליברל דמוקרטים.

 

לפי השיטה הבריטית, מפלגה חייבת לזכות ברוב המחוזות ולא ברוב הקולות במדינה כדי לנצח.

במצב כזה יכולה מפלגה להתברג למקום השני בכל מחוז אפשרי, אך עדיין לא לזכות במושב אחד בפרלמנט. הליברל-דמוקרטים הם המפסידים הגדולים מהשיטה: סקרים שניבאו להם 30 אחוזי תמיכה גם ציינו שהם יקבלו רק 15 אחוזים מהמושבים בפרלמנט. הלייבור, לעומת זאת, נמצאת במצב ההפוך, ולכן למרות ההתרסקות בקלפי היא נותרה המפלגה השנייה בגודלה.

 

הבחירות בבריטניה נערכו ב-649 מחוזות בחירה, וספירת הקולות ב-20 מהם לא תחל לפני שעות הבוקר. במקביל, התקיימו בחירות ל-164 מועצות מקומיות באנגליה, בהן בחירות חלקיות בלונדון. יותר מ-15 אלף נציגים הציגו את מועמדותם בבחירות על סך כולל של 4,222 מושבים.

  

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמרון. המנצח הגדול?
צילום: רויטרס
בראון. התרסקות
צילום: רויטרס
קלג. אכזבה בגלל השיטה
צילום: AFP
מומלצים