שתף קטע נבחר

צילום: חיים צח

המבקר על דירת השרד של איציק: נהגה ללא דופי

מבקר המדינה רשם ציון חיובי ליו"ר הכנסת לשעבר בעניין השיפוץ בדירתה, שהפכה לדירת שרד. עם זאת, לא ראה בעין יפה מהלך של ריבלין שהוביל לבזבוז של 2 מיליון שקלים, בגלל התנהלות חלמאית סביב עובד שפרש לגמלאות בגיל 44

נדיר שמבקר המדינה בודק עניין ומוצא שנהגו כשורה. כך היה עם יו"ר הכנסת לשעבר, ח"כ דליה איציק, בעניין השיפוצים בדירתה כדי להתאימה להיות דירת שרד. המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, כתב בדו"ח המתפרסם אחר-הצהריים (יום ג'), כי לא נמצא לנכון להצביע על דופי בהתנהלותה.

 

המבקר העיר אמנם, כי לפני ביצוע העבודות בדירתה של יו"ר הכנסת דאז, ראוי היה לבחון את סוגי ההוצאות המותרות מכוח החלטת ועדת הכנסת והנוהל הישן, ולשתף בנושא זה גם את לשכת היועץ המשפטי של הכנסת. לינדנשטראוס כתב כי הוא רואה בחיוב את החלטתה של איציק להשיב ביוזמתה 25,380 שקלים עוד קודם שנגמרה הבדיקה שלו.

 

עם כניסתה של ח"כ איציק לתפקיד יו"ר הכנסת היא בחרה להשתמש בדירתה הפרטית לאירוח אח"מים. לשם כך נערך סיור מקדים שבו נבדק כיצד להפוך אותה לדירת שרד. בסיור השתתפו ח"כ איציק, חשב הכנסת, גורמי מינהל ואבטחה וגם אדריכלית פרטית שהביאה יו"ר הכנסת. בסיור עלה הצורך להחליף את הריצוף ולבצע התאמות נוספות. המבקר העיר כי סיור זה לא תועד, לא נרשמו כל החלטות וכתוצאה מכך לא ניתן לשחזר מה היו הנימוקים ביחס לשיפוצים שאושרו.

 

הוצאות האחזקה והרכישות לדירת השרד של ח"כ איציק בין מאי 2006 לפברואר 2009 הסתכמו ב-244 אלף שקלים, מתוכם 103 אלף שקלים על מיגון וביטחון, 33 אלף שקלים על אבזור וריהוט, 46 אלף שקלים עבור הוצאות אחזקה ותחזוקה, כ-32 אלף שקלים עבור ציוד שהושאל לדירה והוחזר למינהל הכנסת וכ-30 אלף שקלים עבור שיפוצים. עיקר ההוצאה לשיפוצים, בסכום של כ-25 אלף שקלים, יועד להחלפת הריצוף בסלון הדירה ובמרפסת. משחדלה הדירה לשמש כדירת שרד, שלחה ח"כ איציק מכתב לחשב הכנסת, בו כתבה: "על אף שהוצאה מסוימת אושרה בזמן כהונתי ונעשתה על-פי היתר וכדין על-ידי כל הגורמים הרלוונטים, משחדלה הדירה לשמש כדירת שרד אני מעדיפה להחזיר לכנסת הוצאה שאושרה כדין, כדי למנוע לזות שפתיים שאני ממשיכה ליהנות כיום ממה שאושר לי כאשר כיהנתי כיו"ר הכנסת".

 

חשב הכנסת כתב למבקר המדינה כי עצם העובדה שח"כ איציק בחרה בדירתה לשמש כדירת שרד, חסכה למדינה כסף רב. "סקירת ההוצאות שנעשו בעשור האחרון בדירותיהם הפרטיות של יושבי ראש הכנסת לשעבר... מצביעה על הוצאת שנתית ממוצעת, לצורך החזקת דירת השרד וניהולה בסדר גודל של 18 אלף שקלים לשנה עד 45 אלף שקלים לשנה. סכומים אלה נמוכים לאין שיעור לעומת מאות אלפי השקלים שהיו מושקעים בדירת שרד שהיתה נשכרת וממומנת במלואה על-ידי הכנסת", כתב החשב.

  

המבקר העיר כי המקרה כולו יכול היה להימנע קודם לכן, אילו ההנחיות היו יותר ברורות, חד-משמעיות ופרטניות כנדרש, ולא עמומות ונתונות לפרשנויות שונות כפי שקרה בפועל. המבקר הוסיף כי העמימות שהיתה בהוראת הנוהל חייבה עירנות רבה יותר. בעבר התייחס לנושא גם שר המשפטים יעקב נאמן, שאמר כי היא לא עברה לחוק ושבעקבות הפרסומים נעשה לה רצח אופי.

 

ריבלין ביקש, המדינה תשלם  

לינדנשטראוס מתח ביקורת על נושא השיפוצים בכנסת בתקופת דליה איציק כיו"ר. המבקר מצא כי באוגוסט 2006 נערך סיור קבלנים במשכן הכנסת, לטובת רכישת שטיחים לקומת הוועדות ולקומת הסיעות וחיפוי קירות קומת הוועדות. למחרת הסיור פנה מהנדס הכנסת לאחת החברות תוך עקיפת ועדת המכרזים. עלות רכישת השטיחים הסתכמה ב-450 אלף שקלים.


ריבלין מקבל את הדו"ח מלינדנשטראוס, היום (צילום: גיל יוחנן)

 

ועוד בכנסת, המבקר מצא ליקוי שעלה למשלמי המסים לא פחות מ-2 מיליון שקלים, והכל בגלל נסיבות פרישתו של עובד שהחל לעבוד בכנסת ב-1990. חילוקי דעות בינו לבין מינהל הכנסת לגבי איכות תפקודו, הביאו אותו לפנות לכנסת בהצעה שייצא לחופשה ללא תשלום. החופשה נמשכה כחמש שנים הוא ביקש לחזור לעבודה, אלא שלא נמצא לו תפקיד.

  

אז מה עשתה הכנסת? הוציאה אותו לחופשת פרישה מיוחדת למשך שנה - במהלכה שולמה לו משכורת חודשית ובסופה הוא פרש לגמלאות. באוגוסט 2005 פנה יו"ר הכנסת דאז, ח"כ ראובן ריבלין, לנציב שירות המדינה וביקש להגדיל את תקופת השירות של העובד. בהסכם הפרישה נקבע כי הוא יהיה זכאי לקצבת גמלאות בשיעור 42% - 10% מהם על החופשה ללא תשלום ועל חופשת ההסתגלות.

  

בדצמבר 2005 הודיע ריבלין לעובד הבכיר כי אישר את פיטוריו החל מאוגוסט 2006 ואילו בהסכם הפרישה נכתב כי העובד ביקש לפרוש. הודעתו של היו"ר על הפיטורים הכשירו את מתן תשלום הגמלה, ללא המתנה עד גיל הפרישה. אגב, אותו עובד פרש בגיל 44. 

 

דירת השרד: האם ריבלין ויתר?

היום, במהלך מעמד מסירת דו"ח המבקר לידי ריבלין, נשאל יו"ר הכנסת האם הוא מתכוון לוותר על דירת השרד שלו ותשובתו "אני כבר ויתרתי" הביאה להרמת גבות. בתגובה לפניית ynet ליועץ התקשורת של ריבלין, כדי לברר האם ויתר באופן מלא

 על זכאותו לדירת שרד, נמסר: "ריבלין הודיע בתחילת הקדנציה הנוכחית כי הוא מוותר על דירת שרד נפרדת, וכי הוא סבור שיש להפריד עד כמה שניתן בין רכוש פרטי לבין רכוש ציבורי. "בהתאם לכך, פעל ריבלין לצמצם עד למינימום ההכרחי את הוצאות דירתו, בכפוף לדרישות האבטחה".

 

בתשובה לשאלה האם בוצעו עבודות אחזקה או שיפוצים בביתו של ריבלין, נמסר: "לא נעשו שיפוצים בדירת היו"ר. במקרים בודדים תוקנו בעיות צנרת בתשתית, שגם מערך האבטחה עושה בה שימוש, או שהיה מדובר בצורך דחוף". מהתגובה עולה עוד כי עובדות ניקיון מטעם הכנסת מנקות את ביתו של ריבלין. יועץ התקשורת מסר כי "על פי דרישות האבטחה אין להכניס לבית היו"ר עובדי ניקיון חיצוניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רואה בחיוב את החזרת הכסף. לינדנשטראוס
צילום: אריאל ירוזולימסקי
תקלה שעלתה 2 מיליון. ריבלין
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים