חברי כנסת מציעים: רפורמה ברישוי, לא בתכנון
הוועדה המשותפת שהחלה להכין את חוק רפורמת התכנון והבנייה לקריאה שנייה ושלישית החלה את עבודתה היום. ח"כ מאיר שטרית: "לא ניתן להמשיך בתהליך לפני שנדע מה הממשלה רוצה באמת, בעיקר נוכח המציאות שחושפת פרשת הולילנד. הבעיה שלנו היא בתכנון. על הרישוי אפשר להסכים"
"הנוסח הממשלתי של הרפורמה בתחום התכנון ובנייה לא יהיה לגבינו בבחינת כזה ראה וקדש", אמר היום (ג') ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), יו"ר הוועדה המשותפת שהחלה להכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית. הוועדה מורכבת מנציגי ועדות הפנים, הגנת הסביבה והכלכלה.
- באיזו מדינה הכי קל לסגור מרפסת?
- היעדר דיון בחוק התכנון - אצבע משולשת כלפינו
- הרפורמה בתכנון: 391 אזרחים שלחו התנגדויות
אזולאי דחה את בקשת ח"כ מאיר שטרית (קדימה), שר הפנים לשעבר, להשהות את הדיונים על החוק עד לאחר שתסתיים החקירה בפרשת הולילנד ותושלם העבודה בוועדת השרים, עליה הטיל ראש הממשלה לבחון מחדש את החוק - לאור הביקורת הציבורית. "מוטב שנדע קודם אם הממשלה רוצה להכניס שינויים מהותיים בחוק. שום דבר לא בוער", אמר שטרית.
נדל"ן לכולם?
מי צריך את הרפורמה בתכנון ובנייה?
תני גולדשטיין
הרפורמה אמורה לזרז את הליכי התכנון בטענה שהיא תגדיל את מלאי הדירות. אבל תוכניות הבנייה הקיימות מאפשרות להרחיב כמעט כל יישוב במדינה והבירוקרטיה מעכבת רק מי שחורג מהן. היזם אבי זייתוני: "אני בונה רק איפה שיש תוכנית, אז אין לי בעיות". החברה להגנת הטבע: "אנחנו מעכבים רק בניית וילות יקרות. הרפורמה לא תוזיל את הדיור"
מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי התייחס רק להליכי הרישוי. הוא אמר שהחוק המוצע ישחרר את המשק מהסבך והסחבת הביורוקרטיים של הליכים אלה. "זו מערכת של אי ודאות, עתירת ועדות שמטרטרות את האזרח הלוך ושוב, שמכדררת אותו מאחת לשניה, שלא יודעת להגיד כן או לא, ואין בה סמכות אחת שמוכנה לקחת אחריות. מדובר בבזבוז של משאב יקר למשק שהולך לאיבוד וכולנו משלמים על כך ביוקר".
גבאי הוסיף ואמר, "אנחנו יוצאים למהלך כולל לשחרור המשאב הכלכלי הזה, שיחלץ את תחום התכנון והבניה מהקיפאון המזיק בו הוא שרוי 45 שנה וגורם למחירי הדיור היקרים והרעים לישראל. לא נוכל לספק רמת חיים גבוהה אם הצמיחה תישאר נמוכה ובינונית והיא לא תעלה אם יימשכו הקיפאון, והמצב הלא בריא של הדיונים בדלתיים סגורות. הרפורמה תביא למערכת יעילות, שקיפות, מעורבות חברתית ובקרה ציבורית".
ח"כ דב חנין (חד"ש) שיסע את דבריו, "אתה מדבר על חוק אחר". גבאי לא הוטרד, והבטיח שבמהלך החקיקה "יהיו שינויים, אבל בסוף כולנו יודעים שעקרונות הרפורמה הכרחיים לישראל ויעשו רק מה שטוב למדינה". מנכ"ל משרד הפנים גבי מימון הוסיף שהרפורמה היא כוללת והיא לא רק עוד טלאי על גבי טלאי כמו תיקונים קודמים בחוק. לדבריו, היא תבטיח "מלאי תכנוני" לבנייה למגורים תוך התחשבות בשיקולי הסביבה ושימור שטחים ירוקים.
יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שמאי אסיף, עמד על המהפכה בהליכי הרישוי שלא יעלו על 90 יום בהליך מלא ו-45 יום בהליך מקוצר. "הרפורמה צריכה להתקבל במקשה אחת", אמר. בלחץ מתנגדי החוק הוא הודה כי הצעת הממשלה לא התקבלה פה אחד במועצה אלא ברוב של 18 תומכים ו-5 מתנגדים. שטרית האשים אותו כאחד האחראים לסחבת הקיימת. הוא הזהיר, "אם החוק יתקבל כמו שהוא, פרשת הולילנד תתגמד מול תוצאותיו".
מאיר שטרית
צילום: גיל יוחנן
הולילנד
צילום: AFP
מומלצים