שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

רפורמת התכנון = מדינת הולילנד

פרשת הולילנד מוכיחה כמה כוח יש לוועדות התכנון לשנות את הנוף, איכות החיים ואפילו הבריאות שלנו, ועד כמה הן חשופות ללחצים מצד תומכי הפיתוח. רפורמה התיכנון שמקדמת ממשלת נתניהו רק תגביר את הלחץ עליהן, ותחליש את הפיקוח והבקרה על החלטותיהן. כך תהפוך ישראל ל"מדינת הולילנד"

מגדלי האימים של הולילנד, המוכרים לכל ירושלמי ועומדים בימים האחרונים במרכז הכותרות, מעוררים שילוב של כעס ובושה אצל כל מי שעיניו בראשו. בניית המפגע הנופי המאסיבי והצורם הזה, שמזדקר בבוטות מעל הנוף, ממחישה עד כמה ההחלטות של ועדות התכנון משמעותיות ומשפיעות על חיינו.

 

בידי ועדות התכנון יש כוח אדיר לשנות את הנוף, איכות החיים ואפילו הבריאות שלנו. החשדות שהולכים ונחשפים כעת בעניין הולילנד, כמו גם בעניין הפרויקט בצוק מנרה ובפארק איילון, מוכיחים עד כמה חשופות הוועדות הללו ללחצים, וכמה חלקלק המדרון שמוביל לאסון תכנוני שאנחנו "נתקעים" איתו לשנים ארוכות - לפעמים לנצח. הפרשה הזו מדגישה גם עד כמה חשובה הבקרה על החלטות מערך התיכנון, "האיזונים והבלמים" שמטרתם למנוע טעויות בלתי הפיכות, כאלה שנעשו במזיד - כמו שעולה מהחשדות - או כאלה שקרו בשוגג.

 

זה רק הקדימון

בחודשים האחרונים מקדמת ממשלת נתניהו רפורמה בתכנון והבניה, שתעניק לוועדות הללו כוח רב יותר, תחשוף אותן ללחצים רבים יותר, ותחליש את הגורמים שאמורים לפקח עליהן. אם היא תמומש, הפרשיות שנחשפות בימים האחרונים יהיו רק הקדימון המבהיל לקראת הבאות.

 

אדריכלי הרפורמה מתגאים בסיסמא הפשטנית: "תכנית אחת; ועדה אחת". הרעיון הוא שכל תוכנית בנייה, ולא משנה מה היקפה וכמה היא משנה את הסביבה - תידון בוועדת תכנון אחת בלבד, לשם קיצור ההליך הביורוקרטי והסרת מכשולים מפני צמיחה ופיתוח.

 

אבל עקרון "תכנית אחת; ועדה אחת" הוא מתכון בדוק לחיסול אותם "איזונים ובלמים" שהכרחיים במוסדות בתכנון. יישום העיקרון הזה יביא לכך שנושאים משמעותיים, בעלי השפעה על איכות חיינו ובריאותינו, יוכרעו בידי ועדה אחת בלבד. במקרים רבים זו תהיה ועדה מצומצמת ובלתי מאוזנת בהרכבה, שלממשלה ולמי שמעוניין בפיתוח יש בה רוב תמידי. אין כר נוח מהסדר שכזה כדי לקדם החלטות שרירותיות, לפתוח פתח ללחצים ושחיתות, ולהצמיח כאן עוד ועוד אסונות תיכנוניים ופגיעה בציבור דוגמת מגדלי הולילנד.

 

עוד על הרפורמה בתכנון:

 

נכון, לא כל תוכנית צריכה לעבור מסלול מפרך במספר ועדות, אבל תכניות משמעותיות - כמו אלו המאפשרות בנייה בשטחים פתוחים או חקלאיים, ותכניות בנייה גדולות שעתידות להשפיע על הסביבה, הנוף ואיכות החיים של התושבים - לא יכולות להתקדם אחרי דיון בוועדה בודדת; הן חייבות שעוד "זוג עיניים" יעיין בהן וישקול אותן.

 

מתחם הולילנד בירושלים אמנם נבנה לדראון עולם, אך למרבה השמחה תכניות הבנייה בפארק איילון לא מומשו, והוא נותר כפי שתוכנן מלכתחילה – שטח פתוח רחב ידיים לרווחת הציבור ללא בנייה מאסיבית. חסימת תכנית הבנייה בפארק איילון נבלמה על ידי ועדת משנה של המועצה הארצית שדנה בה. זה היה "זוג העיניים הנוסף" שבחן את התוכניות שוב והשאיר לנו פארק ירוק, ללא בנייה מיותרת בתוכו.

 

עיקרון "תוכנית אחת; ועדה אחת" שבלב הרפורמה בתכנון ובבנייה משמעותה בנייה ולא פארק ציבורי ירוק; אזור תעשייה ולא שמורות טבע; מגדלי יוקרה ולא דיור בר השגה. איך תוכנית שכזו משרתת את הציבור?

 

רפורמת נתניהו וש"ס תוביל אותנו למדינת הולילנד. פרוייקטים מופרעים שכאלה יצוצו על חשבון כל עץ רענן, והם גם יהנו ממסלול ביורוקרטי מהיר וחוקי לגמרי. זו לא תהיה שחיתות ולא ייפתחו תיקי חקירה; זו תהיה דרך המלך. לא פוליטיקאים וקבלנים ישלמו את המחיר של הטעות הזאת, אלא כולנו, ובעיקר הבאים אחרינו. חייבים לעצור אותה.

 

איריס האן היא מנהלת תחום תכנון ומחקר במכון דש"א (דמותה של ארץ) של החברה להגנת הטבע
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה רק הקדימון. פרויקט הולילנד
צילום: שלומי כהן "ידיעות ירושלים"
מומלצים