שתף קטע נבחר

ממשל אובמה לוחץ על ארצות ערב לקנות נשק

התערוכה הביטחונית שנערכה בירדן משכה קניינים רבים ממדינות ערב - והרבה חברות אמריקניות. לדברי מומחים, ממשל אובמה לוחץ על המדינות שכבר כעת מוציאות 40% מהתקציב על ביטחון, לשדרג את צבאותיהם ע"י רכש אמריקני

לפני ימים אחדים הסתיימה בירדן התערוכה הביטחונית הנקראת "סופקס", שזו השנה השנייה ברציפות בה היא נערכת בממלכה. היא התמקדה בכוחות קומנדו והתערבות מהירה ומשכה אליה מאות רבות של מציגים וקניינים ממדינות ערב.

 

 

תערוכה זו והעניין שמיקדה שיקף את מגמת הצמיחה המאפיינת באופן כללי את שוק אמצעי הלחימה במזרח התיכון גם בעיתות אלה של משבר פיננסי עולמי.

האיש שהועמד בראש התערוכה הוא הנסיך פייסל, אחיו של המלך הירדני עבדאללה, דבר המדגיש את החשיבות אותה ייחסו בממלכה לתערוכה זו.

 

הנסיך פייסל התייחס למגמות הנוכחיות בשוק הצבאי האזורי בדברים שאמר למגזין העסקים של CNN בערבית: "אנו מצפים להגברת ההשקעות בבניית יחידות צבאיות מיוחדות כמו בשאר מדינות העולם כדי שאפשר יהיה לתת תשובה לאיומים הצבאיים והביטחוניים החדשים".

 

40% מהתקציב - על ביטחון

השוק הערבי למערכות נשק נחשב לאחד האטרקטיביים בעולם. מדינות ערביות כמו ערב הסעודית, איחוד האמירויות ועיראק מובילות את העולם הערבי מבחינת ההוצאות על מערכות צבאיות בכלל ומערכות נשק אמריקניות בפרט. בשנים האחרונות הצטרפו מדינות כמו לוב ואלג'יריה למועדון קניינות הנשק הגדולות כשגם מדינות דלות אמצעים כמו סוריה, תימן וסודאן סיכמו באחרונה אף הן על עסקאות נשק במיליארדי דולרים.

 

הערכות שפורסמו במקביל לקיומה של "סופקס" גרסו כי חלק גדול ממדינות ערב מוציאות למעלה מ-40% מהוצאותיהן על המגזר הביטחוני. שווי עסקאות הנשק שחתמו מדינות ערב בשנת 2009 מוערך בכ-40 מיליארד דולר.

 

לפי מומחים שהשתתפו בתערוכה הירדנית, מגמת הצמיחה צפויה להימשך בשנים הקרובות בין השאר בשל המשבר האיראני והחשש במדינות המפרץ מהשלכותיו עליהן וכן כתוצאה מהתגברות איומי הטרור העולמי. בנוסף, הצביעו גורמים על גורם נוסף המגביר את הרכש הצבאי של מדינות ערב – הרוחות המנשבות מוושינגטון.

 

לפי אותם מומחים, ממשל אובמה מעוניין להקטין את הנטל הביטחוני הגדול המוטל על צבא ארה"ב (עיראק, אפגניסטן) ולכן לוחץ על הממשלים המקומיים לשדרג את צבאותיהם בין השאר באמצעות רכש מאסיבי של מערכות נשק אמריקניות.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קורא לשדרוג צבאות ערב?
צילום: רויטרס
מומלצים