שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בית ירוק - באמת

כולם מדברים על בנייה ירוקה, ולכן גם יזמים וקבלנים מרשים לעצמם לגבות סכומים גבוהים יותר תחת הבטחה בשל כך - לא תמיד בצדק. מאילו חומרים בונים בניין "ירוק", על מה עוד צריך להקפיד, האם זה הרבה יתר יקר - וכמה בניינים עומדים בתקן בישראל

תחום סביבתי חדש מתחיל לתפוס תאוצה בארץ: בנייה ירוקה. אדריכלים ומהנדסים דוגרים על תוכניות, יזמים מכריזים על פרויקטים, וחברות בנייה משווקות מתחמים תחת הכותרת "ירוקים‭."‬

 

אלא שכמו בכל תחום חדש ומבטיח – גם התחום הזה הפך לטרנד שיווקי, שממנו גוזרים קבלנים קופון: בגלל הביקוש ההולך וגדל מרשים לעצמם הקבלנים והיזמים לגבות סכומים גבוהים יותר תחת ההבטחה "ירוק‭,"‬ ולא תמיד בצדק.

 

לבנייה ירוקה יש כללים ברורים, ואפילו תקן. אבל קודם כדאי לדעת מהי בכלל בנייה ירוקה, ולמה כדאי להתחיל לחשוב עליה ברצינות, למרות גובה ההוצאה.

 

בניין ירוק (באמת) גם ממזער את הנזקים לסביבה וגם שומר על בריאות דייריו. בניין כזה נבנה מחומרים ידידותיים ונושמים, שאינם מכילים רעלים ולא עברו תהליכי הכלרה. הבלוקים, הטיח והצבעים נקיים ממתכות כבדות כמו קדמיום, עופרת, כספית או כרום, ואין בהם אפר פחם, חומר מילוי פופולרי בארץ שחשוד כמסרטן. הדבקים למרצפות ולחיפוי הקירות אינם מכילים את החומר המזיק פורמאלדהיד, ובכלל, בחומרי הבנייה אין חומרים נדיפים (כמו אלכוהול, ספירט או דלק‭,(‬ שעלולים לגרום לאלרגיות ולקשיי נשימה.

 

קריטריונים נוספים בבנייה הירוקה, שנועדו להגן על בריאות תושבי הבית: בידוד, אוורור ומיזוג, תאורה מתאימה ובלימת רעשים – אלמנטים החשובים לבריאות הפיזית והנפשית.

 

כאמור, היום כבר לא מספיק להכריז על אזור תעשייה נקייה או על בנייה מחומרים ממוחזרים כ"ירוקים‭."‬ בנייה ירוקה מוגדרת ככזו רק אם היא עומדת בתקן הישראלי שמספרו ‭.5218‬ "כדי שמבנה יקבל תעודה כירוק, על היזמים לקבל אישורים כבר בשלב הקונספט‭,"‬ מסבירה אביגיל דולב, רכזת בנייה ירוקה במכון התקנים. "אנחנו בוחנים מראש את כל הפרמטרים, עוקבים אחר מהלך הבנייה ושולחים פקחים בסיומה כדי לאשר את מתן התעודה‭."‬

 

אף שהתקן נכנס לתוקף כבר לפני חמש שנים, זכו בו עד כה רק שישה בניינים. המאושרים: הבניין החדש של חברת אינטל במת"מ חיפה‭,(‬ שהוכרז כמבנה מצטיין לאחר שקיבל את הניקוד הגבוה ביותר לבניין ירוק בישראל; שני סניפי בנק לאומי בתל-אביב; מרכז המבקרים של יד הנדיב בזכרון יעקב ושני בניינים של חברת כימיקלים לישראל (שהוזכרה לא פעם בהקשר של זיהום סביבתי) בבאר-שבע ובאתר סדום.

 

"המכון בוחן כעת כ‭40-‬ פרויקטים נוספים, שאמורים להיבנות על פי התקן‭,"‬ אומרת דולב. על פי ההערכות, עלותה של בנייה ירוקה גבוהה בכ‭10-‬ אחוזים מבנייה רגילה של בית מגורים, ובכ‭5-‬ אחוזים בבניית משרדים או מפעלים, אבל היא משתלמת ביותר שכן האחזקה חסכונית באנרגיה, במים, בפסולת ובקרקע.

 

"ההפרש בהשקעה מוחזר בתוך פחות מחמש שנים דרך חשבונות החשמל והמים‭,"‬ אומר אלי כהן, מנכ"ל חברת תרמוקיר, המשווקת חומרי בנייה ירוקה. כהן, שמשמש גם יו"ר הפורום העסקי של העמותה לבנייה ירוקה ופעיל בוועדות תקינה, מסכם: "בקרוב כבר לא ייכנסו לבניינים מוצרים מבזבזי אנרגיה כמו גגות רעפים סופגי חום או טיח אטום. יזם שלא יהיה ירוק – לא ישרוד‭."‬

 

הטור המלא התפרסם במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית אינטל בחיפה
צילום: אלעד גרשגורן
מרכז המבקרים של רמת הנדיב בזכרון יעקב
צילום: יפה רזיאל
מומלצים