שתף קטע נבחר

תופעה: נשים מתביישות לספר על בעיות לרופא

בריחת שתן, יובש בנרתיק, טחורים ואפילו מצוקות נפשיות. נשים רבות מדי מתביישות לדבר עם הרופא על נושאים מביכים - ולא מקבלות את הטיפול המתאים.עכשיו החליטו הרופאים לפעול בעניין. "הגיע הזמן להתגבר על הבושה", אומר פרופ' ברי קפלן, אחד מיוזמי המהלך

"הרבה מאוד נשים סובלות מבעיות אינטימיות שונות, בעיקר במערכת השתן והמין, אבל בגלל הבושה לא מדברות על כך איתנו, הרופאים, ולא מטפלות בבעיה". כך אומר פרופ' ברי קפלן, סגן מנהל בית החולים לנשים ב"בילינסון". קפלן, יחד עם רופאים נוספים, החליט לפעול כדי להסיר את הבושה מעל השיח בין נשים לבין הרופאים שלהן. הוא מקווה כי "אוורור" הנושא יגרום לנשים להפסיק להתבייש ולטפל בבעיות, אותן לרוב ניתן לפתור בפשטות יחסית.  

 

הבושה: בעיקר לגבי מערכות השתן והמין

תופעת הבושה הנשית היא תופעה ידועה בקרב הממסד הרפואי. על פי הערכות הרופאים ישנם שני תחומים עיקריים בהם נשים לא מטפלות בשל הבושה מקיום שיחה עם הרופא: דליפת שתן (ממנה סובלת אחת מכל שלוש נשים מעל גיל 40) ובעיות בחיי המין ומערכת המין (מהן סובלות 70% מהנשים, אך רק 5% מטפלות). נושאים נוספים שחוסים תחת כנפי הבושה הם טחורים, מהן סובלת אחת מכל שש נשים, ואפילו מצוקות נפשיות.  

 

"הרבה מאוד נשים מגיעות לרופא ולא מספרות לו על דברים שהן סובלות מהם מאוד, מצבים שמקלקלים להן את איכות החיים, בגלל

שהן מתביישות לדבר עליהם", אומר פרופ' קפלן. "מדובר על מצבים שלא מוגדרים כמחלה והם אינם מסכנים חיים, אבל הם גורמים לסבל גדול לחייה של המטופלת. ברוב המקרים מדובר גם במצבים שקל מאוד לטפל בהם, אבל הרופאים פשוט לא יודעים על כך שהאישה סובלת מהם ולכן לא יכולים לסייע לה".

 

קפלן מציין כי שני התחומים העיקריים עליהם מדובר הם תחום דליפת השתן ובעיות הנוגעות לתחום המיני. "נושא דליפת השתן הוא בעיה שמאוד מטרידה נשים", הוא אומר. "אישה שבורח לה שתן היא אישה שנמנעת. היא נמנעת מללכת להצגות, לקונצרטים ולסרטים פשוט כי לא נעים לה. לא נעים לה מהריח של השתן, לא נעים לה מכך שהיא רטובה או מכך שהיא צריכה ללכת עשר פעמים לשירותים. אבל אם אותה אישה רק תדבר עם הרופא שלה על הבעיה הוא יוכל להציג לה את המגוון הגדול של הפתרונות שיש היום לבעיה. יש פדים שיכולים לספוג כמות גדולה מאוד של שתן וניתן להשתמש בהם בלי שאף אחד ישים לב, יש כדורים שיכולים לסייע לבעיה ויש גם ניתוחים מסוגים שונים, קטנים או גדולים, שפותרים את הבעיה ומשנים לחלוטין את איכות החיים של אותה אישה".

 

תחום נוסף עליו, כאמור, נשים חוששות לשוחח עם הרופא שלהן הוא מערכת המין, שמשפיעה בדרך כלל גם על קיום יחסי מין. "יש נשים שסובלות מבעיות של יובש בנרתיק, יש כאלו שסובלות מעודף רטיבות, יש נשים שיש להן ירידה בחשק המיני. יש מגוון רחב של בעיות במערכת המין שנשים פשוט לא מדברות עליהם עם הרופא שלהן, למרות שגם במקרה הזה לרוב הוא יכול לסייע מאוד בפשטות. אישה שסובלת מריח רע בנרתיק, למשל, ייתכן שיש לה פטריה, שבה ניתן לטפל מאוד בפשטות, אבל היא לרוב פשוט לא תספר לרופא שלה על זה. אישה כזו תמשיך לסבול מכך, תתבייש מבן הזוג שלה ואפילו תימנע מקיום יחסי מין".

 

-הבושה של אותן נשים מגיעה גם לבעיות שעלולות לסכן את חייהן?

"לרוב לא", אומר פרופ' קפלן. "בדרך כלל אין סכנה כי במקרה של מחלה אותן נשים מתגברות על הבושה ומדברות עם הרופא, כמו מקרים של חשש מסרטן, למשל. אבל אין סיבה שנשים ימשיכו לסבול ממצבים לא נעימים, בעיקר מכאלה שניתנים לריפוי פשוט".

 

בקרוב: שאלון בכניסה למרפאה

לדברי פרופ' קפלן אחת הדרכים הטובות ביותר לטיפול בבעיית הבושה הנשית היא באמצעות שאלונים. "באנגליה נערך סקר שבדק את מידת האפקטיביות של מתן שאלונים לנבדקים לפני הכניסה לרופא", הוא מסביר. "נמצא שמילוי השאלונים לא רק שצמצם את אורך הביקור אצל הרופא אלא גם העלה משמעותית את שביעות הרצון, גם של החולה וגם של הרופא. אני מאמין ששביעות הרצון הזו יכולה לבוא לידי ביטוי גם בתחום רפואת הנשים, אם נכניס לשאלונים נושאים הקשורים למערכת השתן והמין".

 

בכוונת פרופ' קפלן, שמשמש גם כרכז מחוז דן בקופת חולים "כללית", להתחיל בהחדרת השאלונים למרפאות כבר בזמן הקרוב. "בשאלונים יהיו שאלות הקשורות לאותם נושאים שאנחנו יודעים שנשים מתביישות לדבר עליהן", הוא מסביר. "כל מה שאותן נשים ייצטרכו לעשות הוא לסמן X והרופא כבר יידע שהן

סובלות מהבעיה ויוכל לשוחח איתן עליה ולטפל בהן. אני מקווה שאנחנו נהיה הראשונים שיכניסו את השאלונים לשימוש ושאחרינו יבואו כולם, כך שבכל מרפאות הנשים בארץ יעשו שימוש בכלי הזה".

 

פעולה נוספת בה נוקטים קפלן יחד עם רופאים נוספים היא העלאת הנושא למודעות. החל מהיום (א') ועד ה-12 ליוני יתקיים "נשי אישי: שבוע מודעות לבושה רפואית נשית", בשיתוף האגודה הישראלית לגיל המעבר, בראשותו של קפלן, ותשעה מרכזים רפואיים ציבוריים ברחבי הארץ. מטרת השבוע היא לפעול למען אבחון ומתן טיפול מתאים לבעיות שעולות אצל נשים, במטרה להשיב להן את איכות חייהן שניזוקה כתוצאה מבעיית בריאות שהן חששו או התביישו לחלוק עם הרופא. במהלך השבוע יתקיימו מפגשים, המיועדים לבנות 40 ומעלה, על מנת שהן תוכלנה להתגבר על הבושה ולטפל בבעיות המטרידות אותן.

 

"במהלך השבוע הזה יהיו הרצאות שיעסקו בכל אותם נושאים שנשים מתביישות לדבר עליהן", מפרט קפלן. "אני מקווה שנשים רבות יגיעו להרצאות ויראו שיש רבות כמוהן. הגיע הזמן להתגבר על הבושה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הרופאים לא יודעים ולא יכולים לסייע
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים