שתף קטע נבחר

מדענים: עדיף להמית עופות שזוהמו בנפט

זיהום הנפט הכבד במפרץ מקסיקו פגע באלפי עופות מים. מאות מתנדבים מחפשים ולוכדים עופות שזוהמו בנפט סמיך, ומביאים אותם למתקני שטיפה וניקוי. מומחים: עדיף לבצע בעופות המתת חסד ולא לנסות לעזור להם כי רובם ימותו ימים לאחר שיחרורם לטבע

הנזקים של כתם הנפט במפרץ מקסיקו עצומים; מאות עופות מים נמצאו מכוסים בנפט - ללא רוח חיים לאורך החופים. אבל מתנדבים של ארגונים למען בעלי חיים מצאו עד כה לפחות 230 עופות שזוהמו בנפט ונותרו בחיים, ומיהרו להביאם לטיפול דחוף: שטיפה וניקוי יסודי.

 

אלא שמדענים מארצות הברית וגרמניה טוענים שהמאמצים והכספים שמושקעים בניקוי העופות אינם יעילים, ואלה ממילא לא ישרדו בטבע לאחר שיחרורם. הביולוגים ומומחים חיות הבר ממליצים לצוותי ההצלה באזור לבצע המתות חסד בעופות המזוהמים שהם מוצאים. לדבריהם, הדרך הטובה ביותר לטפל בעופות שכוסו בנפט הסמיך היא לגאול אותם מייסוריהם.

 

אחת המומחיות, סילביה גאוס, הסבירה בראיון לכלי תקשורת בגרמניה כי "גם אם כל הנפט הגולמי יישטף מנוצותיהן, לציפורים שנפגעו מהנפט צפוי מוות ממושך ומייסר. יהיה זה פחות כואב לציפורים אם ימיתו אותן במהירות או לאפשר להן למות בטבע".

 


צילום: AP

ניקוי שקנאי בארה"ב (צילום: AP)

 

מאז שאירעה דליפת הנפט עוסקים פעילי ארגונים למען בעלי חיים בנסיונות ללכוד את העופות באזורים המזוהמים ולהביעם לתחנות שטיפה שהוקמו ברחבי המפרץ. בעוד שבארגונים מסבירים שהפעולות נחוצות כדי לסייע לציפורים לשוב לאיתנן, המבקרים טוענים שהארגונים עושים זאת בעיקר בשביל לפרסם את עצמם, ולא כדי להעניק סיוע אמיתי לציפורים.

 

אחת מהטענות שבלטו השבוע נגד המשך פעולות ההצלה של הציפורים היתה כי הלכידה ושטיפת החיות גורמות להן לטראומה ועקה (סטרס) קשה. זאת ועוד: המתנדבים מאלצים את העופות לבלוע פחם פעיל כדי לנטרל את השפעת הנפט שבלעו כשניסו לנקות את נוצותיהן. מומחים טוענים שהפחם גורם לחיות נזק בכבד ובכליות, שבסופו של דבר יביא למותן.

 

שורת מדענים ציטטו מחקרים בבריטניה המצביעים על כך שעופות ששוקמו לאחר שנפגעו מהנפט מצליחים לשרוד לכל היותר חמישה עד תשעה ימים בטבע לאחר שיחרורם ממרכז הטיפול. במחקר שצוטט ברשת ABC, נטען כי חוקר הציפורים בריאן שארפ, פירסם כבר בשנת 1995 מחקר שלפיו תוחלת החיים של עופות מים שנפגעו מנפט וזכו לניקוי הסתכמה בכ-9.6 יום, למרות תקופת שיקום ארוכה.

 

בראיון לרשת הטלוויזיה הסבירו מומחים שבאסונות נפט שאירעו בתחילת שנות ה-90, מרבית הציפורים שלא מתו בתוך חמישה ימים, מתו לאחר מספר שבועות ורק ציפור אחת מתוך מאה תצליח כנראה לשרוד בטבע כשנה.

 

גם בקרן הטבע העולמית (WWF) לא ששים להמשיך בפעולות הניקוי. מומחי הקרן טוענים שכבר לא ניתן לסייע לעופות שנלכדו כשהם מכוסים בנפט.

 

אך דווקא חוקרים ממכון IBRRC בפורט ג'קסון טוענים ששיעור ההישרדות של העופות הוא בין 50-80 אחוז. יו"ר הארגון אומר כי עד טופלו פחות מ-300 עופות במרכז וכי הם אופטימיים לגבי סיכויי השבתם לטבע. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיכויים נמוכים לשרוד? שקנאי חום שכוסה בנפט
צילום: AFP
המדענים טוענים כי רק אחוז מתוך כלל העופות ישרוד
צילום: AFP
מומלצים