שתף קטע נבחר

ארה"ב: הקמת ועדת טירקל - "צעד חשוב"

דובר מחלקת המדינה בוושינגטון: "אנחנו מאמינים שמה שישראל הודיעה הוא צעד בכיוון שמציע האו"ם". טורקיה והרשות הפלסטינית הביעו את התנגדותן לוועדה

תגובה חיובית מארה"ב. אחרי שבטורקיה וברשות הפלסטינית הביעו היום (ב') הסתייגות מוועדת החקירה הישראלית לאירועי המשט לעזה, מגיעה מעט רוח גבית ממחלקת המדינה בוושינגטון, שם מכנים את הקמת הוועדה "צעד חשוב".

 

בימים האחרונים הקפידה ארה"ב להבהיר כי תעמוד מאחורי ישראל ותגבה אותה בעניין הקמת הוועדה - ואכן, בתדרוך לכתבים בוושינגטון, אמר הערב דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי: "אנחנו מאמינים שמה שישראל הודיעה הוא צעד בכיוון שמציע האו"ם". בהחלטתה מלפני שבועיים, קראה מועצת הביטחון ל"חקירה ראויה, אמינה, בלתי תלויה ושקופה של התקרית במשט, העומדת בסטנדרטים בינלאומיים".

 

דובר מחלקת המדינה הוסיף, כי הממשל האמריקני מתנגד לכל מיני יוזמות לחקירה במסגרת האו"ם על המשט. "אנחנו עומדים לצידה של ישראל ונתנגד לכל פעולה חד צדדית או בעלת דעה קדומה על ידי ארגון בינלאומי". הוא הדגיש כי זו הסיבה להצבעה של ארה"ב נגד ההחלטה במועצת זכויות האדם בז'נבה.

 

לגבי התנגדותה של טורקיה לוועדת חקירה ישראלית, אמר הדובר האמריקני ש"כל מדינה יכולה לקבל החליטה לבצע חקירה" והבהיר כי ארה"ב מאמינה שישראל יכולה לבצע חקירה אמינה, עצמאית וגלויה של אירועי המשט. האמריקנים מבקשים עכשיו להסיט את תשומת הלב מהחקירה, לטיפול בנושא הסגר ולהבטיח הגברת זרימת הסחורות לעזה מבלי לפגוע בביטחון ישראל.

 

בתדרוך היומי במחלקת המדינה הבהיר הדובר: "אנחנו עובדים יחד עם ישראל, מצרים ומדינות אחרות כדי לנסות למצוא דרך להגביר את הסיוע לתושבי עזה. יש דרכים טובות יותר לעשות זאת מאשר הדרך של איראן", אמר קראולי והתייחס להודעה האיראנית על הוצאת משט לעזה. "יש לישראל דאגות לגיטימיות. בעבר ישראל לכדה ספינות שהובילו נשק מהסוג שנעשה בו בעבר שימוש לאיים על אזרחי ישראל. אנחנו חושבים שיש דרכים יותר יעילות להגביר את זרימת הסיוע ההומניטרי תוך כדי שמירה על ביטחון ישראל".

 

הבוקר אישרה הממשלה את הקמת הוועדה, שבה יהיו חברים שלושה ישראלים - ראש וועדה, שופט בית המשפט העליון לשעבר יעקב טירקל, נשיא הטכניון לשעבר עמוס חורב ופרופ' שבתאי רוזן, מומחה למשפט בינלאומי. לצדם יישבו שני משקיפים זרים: ויליאם דייוויד טרימבל, המדינאי שהוביל להסכם שלום בצפון-אירלנד, וקן ווטקין, הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר של קנדה.

 

"אני משוכנע כי חשיפת העובדות תוכיח שמטרתנו היתה פעולת הגנה ראויה על-פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבה. על השרים תמכו במינוי הוועדה, בזמן שטורקיה מיהרה להביע חוסר אמון בתוצאותיה.

 

"אין לנו אמון בכך שהחקירה הזו תהיה חסרת פניות", אמר הבוקר שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו. הוא דרש שוב "שהחקירה תהיה בפיקוח ישיר של האו"ם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט בדימוס טירקל
צילום: חיים צח
מומלצים