שתף קטע נבחר

בנק ישראל: העמלות ירדו ב-8.5% תוך שנה וחצי

אנחנו משלמים על העו"ש בין 21.9-2.8 ש' לחודש, אבל בנק ישראל מוסר: חלה ירידה בעמלות שירותי עו"ש נפוצים מ-16.3 ל-15.6 ש', וכן ירידה של 11% בעלות החזקת כרטיס אשראי. הבנק הזול יותר בעמלות העו"ש הוא בנק יהב וכרטיסי האשראי הזולים ביותר הם של ישראכרט. המועצה לצרכנות: "המפקח ממשיך להסתיר את נתוני האמת"

עמלות העו"ש לא בוטלו, ובנק ישראל מנסה לנחם בהודעה: הן ירדו. אגף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מסר היום (ב') כי בתוך שנה וחצי חלה ירידה ריאלית של 8.5% (4.29% ירידה נומינלית), במחירי העמלות של שירותי עו"ש נפוצים ושל כ-11% בעלות החזקת כרטיס אשראי (8.9% ירידה נומינלית). לשם השוואה, בנומבר 2009, חלה ירידה של עד 21% במחירי עמלות עובר ושב וירידה של 49% בעמלות על שירותי חשבון עובר ושב בסיסיים לקבוצות חלשות.

 

ביטול העמלות - מאבק סיזיפי:

 

ההוצאה על סל השירותים הנפוצים בעו"ש ירדה מ-16.3 שקל לפני כשנה וחצי ל-15.6 שקל ברבעון הראשון של 2010. בשלושת הבנקים הגדולים (המשרתים מעל 80% ממשקי הבית) עומדת בממוצע ההוצאה על כ-15 שקל לחודש.

 

עמלות העו"ש: 2.8 עד 21.9 ש' לחודש בממוצע

לפי בנק ישראל, בנק יהב, לעובדי מדינה ושכירים, הוא הבנק הזול ביותר בשירותים נפוצים בחשבון עו"ש בפער משמעותי מיתר הבנקים. הוצאה חודשית ממוצעת על שירותים נפוצים בעו"ש (כולל מסגרת אשראי) מסתכמת בבנק יהב בכ-2.8 שקלים. שימו לב כמה יקר להיות לקוח שלהבנקים הגדולים. מבין חמשת הבנקים הללו, בנק הפועלים הוא "הזול" ביותר (14.7 שקל), ולעומתו הבנק הבינלאומי הוא היקר ביותר (21.9 שקל) בשירותים נפוצים בחשבון עו"ש.

 

ההוצאה החודשית הממוצעת על אחזקת כרטיסים של ישראכרט, המהווים כ-40% מכלל הכרטיסים מסוגים אלה המוחזקים ע"י לקוחות, היא כ- 4.2 שקלים, של חברת לאומי קארד המהווים כ- 29% מהכרטיסים מסוגים אלה היא כ-8.7 שקלים ושל חברת ויזה כא"ל, המהווים כ-31% מכלל הכרטיסים המוחזקים ע"י לקוחות, היא כ-10.6 שקלים.

 

כרטיס אשראי מקומי ויזה כא"ל המונפק על ידי בנק דיסקונט הוא היקר ביותר (13.43 שקל) מבין הכרטיסים המקומיים. כרטיסי האשראי בינלאומי וזהב של ויזה כא"ל המונפק על ידי הבנק הבינלאומי הם היקרים ביותר (12.3 ו-14.77 שקל בהתאמה). כרטיסי אשראי של ישראכרט (מקומי, בינלאומי וזהב) המונפקים על ידי ישראכרט והבנק הבינלאומי הם הזולים ביותר .

 

בעקבות הקמפיין שערכה המועצה לצרכנות, בשנה האחרונה גברה מודעות הלקוחות למחירי העמלות. ועם זאת, במקום לפטור את הלקוחות כליל מעמלות, הבנקים מציעים כעת ללקוחות חדשים וקיימים פטור מלא או חלקי מעמלות במסגרת מבצעי שיווק שונים, ומעניקים הטבות ללקוחות המשתייכים לקבוצות אוכלוסייה, כמו חיילים וסטודנטים. הדבר ניכר גם בפער בין עלות בפועל לבין עלות תעריפית.

 

ההנחה הממוצעת בעמלת פעולה על ידי פקיד מסתכמת ב-48% מהעמלה על פי תעריפונים, ואילו ההנחה הממוצעת בעמלת פעולה בערוץ ישיר היא כ-23%. ההנחה הממוצעת הניתנת בפועל ללקוחות בגין החזקת כרטיס אשראי הנה בשיעור 46% מהעלות על פי תעריפון.

 

במועצה לצרכנות מסרו בתגובה: "המפקח על הבנקים פוחד מביקורת על הדו"ח, ולכן לראשונה, בניגוד לפעמים הקודמות, בחר המפקח על הבנקים לפרסם את הדו"ח בשלט רחוק, ולא במסגרת דיון פומבי שיאפשר גם ביקורת אמיתית של המועצה לצרכנות ושל גופים חיצוניים נוספים. לצערנו, בניגוד לזחיחות של המפקח על הבנקים, אין תחרות אמיתית בין הבנקים, שממשיכים לגבות מהציבור הרחב תשלומים כפולים ומכופלים שלא בצדק.

 

"בניגוד למפקח הנוכחי, הצהיר רק לאחרונה המפקח הקודם, יואב להמן, כי עמלות הבנקים התייקרו משמעותית. אתמול הודיעו חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית כי השתכנעו שחקיקה היא הדרך היחידה להתמודד עם התנהלות הבנקים וכי בכוונתם לקדם את הצעת החוק לביטול עמלות העו"ש עוד במושב הכנסת הנוכחי. המפקח ממשיך להסתיר מהציבור הרחב ומהמועצה לצרכנות את נתוני האמת שאינם מופיעים בדו"ח, זאת למרות דרישות חוזרות ונשנות של המועצה לחשיפתם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
עמלות אבל פחות
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים