שתף קטע נבחר

גזית יוצאת למלחמה: "הנהלת אורמת כשלה"

גזית אינק, המחזיקה ב-15.2% ממניות חברת האנרגיה הירוקה אורמת, מתנגדת למינוי מחודש של הדירקטורים החיצוניים עזריאל גונן וצבי טרופ ומבקשת למנות תחתם את יובל ינאי וגד ארבל. "דירקטוריון אורמת והנהלתה כשלו בטיפול בסוגיות מהותיות, ובעיקר בהיבטים של גיבוש תוכנית פעולה רב שנתית"

"דירקטוריון אורמת והנהלתה כשלו בטיפול בסוגיות מהותיות, ובעיקר בהיבטים של גיבוש תוכנית פעולה רב שנתית" כך כותבת גזית אינק בנייר עמדה חריף שפרסמה היום (ה') בבורסה. גזית אינק היא החברה האם של גזית גלוב של חיים כצמן ודורי סגל ובעלת מניות באורמת (15.2%).

 

גזית אינק ממשיכה ומציינת שורה של כשלים שעולים לדעתה בפעילות חברת האנרגיה הירוקה של משפחת ברוניצקי בהם כשלים במימון הפעילות על כל סוגיה, במינוי הנהלה לחברה הבת הנסחרת בארה"ב ובהתמודדות עם הסביבה הרגולטורית ועם התחרות.

 

לאור הכשלים הללו כותבת גזית אינק כי היא מתנגדת למינוי מחודש של שני הדירקטורים החיצוניים באורמת עזריאל גונן וצבי טרופ ומבקשת למנות תחתם את יובל ינאי וגד ארבל. "הגם שהשקעתנו באורמת היתה ועודנה השקעה פאסיבית" כותבים בעלי השליטה בגזית אינק. "החברה ראתה לנכון לנקוט עמדה באשר לזהות חברי הדירקטוריון המועמדים לבחירה מתוך שאיפה לחזק את הצלחת אורמת ורווחיותה".

 

גזית אינק. החלה לרכוש מניות אורמת בשנת 2007. בשלהי אותה שנה כאשר התקרבה לאחזקה של 20% התפתח מאבק שליטה בינה ובין משפחת ברוניצקי שבתגובה הגדילה גם היא את אחזקותיה ורכשה מניות אורמת בלמעלה מחצי מיליארד שקל. לצורך מימון הרכישה לקחו הברוניצקים הלוואה של 150 מיליון דולר מבנק הפועלים ושיעבדו בשני שלבים את כל מניות אורמת שברשותם. לאחרונה נחשף ב"כלכליסט" כי הברוניצקים מנהלים מגעים למכירת עד 10% מאחזקותיהם.

 

גזית אינק מצידה החלה ב-2009 במימוש מניותיה באורמת וירדה מאחזקה של 19.4% לאחזקה של 15.2%. למרות שמהלכי שתי החברות זכו לכינוי "מאבק שליטה", הנהלת החברה בראשות חיים כצמן ודורי סגל הבהירה מספר פעמים בעבר כי היא איננה מעוניינת לנהל את אורמת.

 

סגל: "גזית בסך הכל רוצה להציל את אורמת"

"אנחנו מודאגים מאוד ממצב אורמת, זו האמת. גזית בסך הכל רוצה להציל את אורמת ואת משפחת ברוניצקי. אנחנו חושבים שיש כשלים שאפשר לתקן אותם וצריך לתקן אותם ואנחנו רק רוצים לעזור", כך אמר הבוקר (ה') דורי סגל, מבעלי השליטה בגזית.

 

"אני מקווה שכולם יבינו את המהלך שלנו, יתייחסו אליו מנקודת המבט הנכונה ולא יתחילו לקשקש על מאבק שליטה", הוסיף סגל. "גזית לא רוצה להשתלט על אורמת ולא רוצה להדיח את משפחת ברוניצקי, אנחנו בסך הכל רוצים שיקשיבו לנו ושהחברה תתנהל בצורה טובה יותר. אני חושב שאחרי 3 שנים שבהן מסבירים שאנחנו רוצים להשתלט על אורמת וזה לא קורה, הגיע הזמן שסוף סוף נקבל התייחסות ראויה".

 

לדבריו של סגל, גזית ניהלה בחודשים האחרונים שיחות עם הנהלת אורמת ועם הדירקטוריון שלה אך לא קיבלה שום מענה אמיתי לסוגיות שהעלתה. "היתה הידברות אבל הגענו למסקנה שזה לא ממש עזר וזה בלשון המעטה. את כל מה שכתבנו בנייר העמדה הבאנו לידיעת הנהלת החברה בעל פה ובכתב, אבל לא זכינו למענה".

 

סגל מתאר מספר כשלים בהתנהלות הנהלת אורמת והדירקטוריון שלה. לטענתו יש בעיה ניהולית באורמת טכנולוגיות, החברה הבת הנסחרת בארה"ב: "אי אפשר לנהל חברה כזו גדולה בארה"ב מיבנה. לאורמת יש חברה בת בארה"ב שבה חלק מהותי מהפעילות, אבל אין לה הנהלה מקומית. הנהלה מקומית מנהלת טוב יותר עסק מקומי. כך נוהגת טבע וכך גם אנחנו נוהגים.

 

"צוות מקומי מאפשר לך להגיב טוב יותר להתרחשויות ולשמור על קשר שוטף עם המשקיעים, האנליסטים עם צוות העובדים. צוות מקומי גם מבין טוב יותר את הרגולציה". סגל אומר את הדברים בין היתר על רקע דרישת רשות ניירות ערך בחודשים האחרונים מאורמת לתקן אחורנית את דו"חותיה בשל כשלים שנפלו בדיווח לרשויות בארה"ב. "אני מבין שקורות טעויות גם אם אני חושב שהן לא היו צריכות לקרות. צוות מקומי היה מונע את זה לדעתי".

 

בנוסף, טוען סגל, יש באורמת בעיה חמורה של ניהול פיננסי. "הצענו כבר כמה פעמים להקים צוות מוחות שיבחן את כל הנושא המימוני בקבוצה. אפשר להגדיר את הניהול הפיננסי של אורמת כ"ליד חובבני" אני חושב שצריך לנהל שונה את יתרות המזומנים, חברה כמו אורמת צריכה שיהיו לה קווי אשראי ולא מזומן בבנק, היא גם צריכה דירוג אשראי. אני חושב שהיא צריכה לפעול לגיוס חוב בלתי מובטח שייתן לה יותר דרגות חופש ניהוליות ולבחון מחדש את כל נושא גיוס ההון המובטח. זה לא סוד שלקבוצה שלנו - גזית יש ניסיון עתיר שנים בגיוס הון ואנחנו מוכנים להעמיד אותו לרשותם ובחינם. אבל הנהלת אורמת לא עשתה שימוש בניסיון שלנו אפילו לא לעשר דקות".

 

כמו כן לדברי סגל אורמת פועלת ללא תוכנית אסטרטגית. "אורמת לא צמחה בשנים האחרונות באמצעות מיזוגים. אני חושב שהחברה לא יכולה לבנות רק על צמיחה אורגנית. צמיחה אורגנית היא בסדר אבל מדי פעם אפשר גם לרכוש מתחרה, זה מקובל".

 

"אורמת היא חברה יוצאת מהכלל אבל כשיש הנהלה מאוד מצומצמת ואין עומק ניהולי אז גם אי אפשר לבצע מיזוגים ורכישות. זה תחום שלמשל הייתי שמח אם יורם ברוניצקי היה יותר מעורב בו. אני מעריך מאוד את דיתה ברוניצקי אבל היא לא יכולה להיות בכל מקום. יש גם פוטנציאל גדול לדעתנו בתחומים שמשיקים לתחום הפעילות של אורמת אבל היא בכלל לא מסתכלת עליהם כמו אנרגית רוח".

 

"אני חושב שאם גוף פיננסי היה נכנס היום לגזית היינו מקשיבים לעצות שהיו נותנים לנו, למה לא? אתה אף פעם לא יודע מה תלמד אבל משפחת ברוניצקי לא מוכנה להקשיב. את כל מה שאני אומר וכל מה שאני מטיף לו, אנחנו מיישמים אצלנו בבית, נתן חץ הוא שותף שלנו הרבה שנים ואנחנו תמיד מקשיבים לו ולא פעם ולא פעמיים גם קיבלנו עצה מאוד טובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים כצמן יו"ר גזית גלוב
צילום: תום וובר
דורי סגל
מומלצים