שתף קטע נבחר
 

סקירה שבועית: נמשכת הסטת הכסף לאג"ח

הותרת הריבית בשיעור נמוך, לצד תשואות נמוכות מאוד באפיקים הסולידיים, וחשש המשקיעים משוקי המניות, מובילים להמשך הסטות כספים אל שוקי אג"ח הממשלתיות והקונצרניות, המציעים מחד תשואות גבוהות יותר ומאידך בטחון גבוה יותר

בדומה לשבועות קודמים, אף השבוע חזינו בתנודתיות גבוהה תוך נטייה לירידות שערים חזקות בשוקי המניות בארץ ובעולם, ולצידן המשך יציבות מרשימה תוך נטייה לעליות שערים בשוק אג"ח, ובפרט באג"ח הממשלתיות. כל זאת, על רקע של המשך חדשות רעות מרחבי העולם (והשבוע מסין וכרגיל מאירופה), ופרסום נתוני מקרו בישראל לצד הודעת נגיד בנק ישראל על הותרת הריבית במשק לחודש יולי על כנה (בהתאם לציפיות המוקדמות).

 

בגזרה הבינ"ל, התנהל המסחר ברוגע (יחסי לתקופה) עד פרסום מספר נתונים והערכות שליליות ביום שלישי, אשר שבו והגדילו את הפחד בעולם וגררו מחד ירידות שערים חדות בשוקי המניות ומאידך עליות שערים נאות בשוקי אג"ח הממשלתיות של המדינות הנחשבות כחזקות (גרמניה וארה"ב), אשר ממשיכים ליהנות מהסטת כספים אליהן מאחר והם נחשבים כהשקעה בטוחה.

 

כבר בבוקרו של יום שלישי בבוקר, התוודע העולם לכך כי עקב טעות חישוב, האינדיקאטורים המובילים בסין בחודש אפריל חושבו באופן שגוי, כך שבמקום צמיחה של 1.7% פורסם נתון מתוקן המלמד על צמיחה של 0.3% בלבד. נבהיר כי משמעותה של ידיעה זאת הינה שאף השוק הסיני הנחשב לאחד מהצומחים בעולם מצוי במגמת האטה.

 

מאוחר יותר, נפוצו ההערכות בשוק כי אין בכוונת הבנק המרכזי באירופה לחדש את ההלוואות שנתן לבנקים האירופאים הגדולים לפני כשנה בהיקף של כ-130 מיליארד אירו (כחלק מתוכנית הסיוע דאז), אליהן התווספו נתון מדד אמון הצרכנים בארה"ב שפורסם אף הוא ביום שלישי והיה נמוך מהתחזיות והערכות כי אף דרוג החוב של ספרד עומד לרדת.

 

מכלול אירועים אלו, על רקע אווירה שלילית בשווקים מזה זמן רב, גרר ירידות חדות בשוקי המניות ועליה בשוקי אג"ח הממשלתיות, שממשיכות להוות מפלט למשקיעים התרים אחר השקעות סולידיות ובטוחות.

 

יציבות באגרות הקונצרניות

בגזרה המקומית, היינו עדים להמשך פרסומים מצד משרד האוצר והלשכה הממשלתית לסטטיסטיקה, המלמדים על האטה בצמיחה במשק, המתבטאת, בין היתר, בירידה בקצב הייצוא, בפדיון הרשתות הקמעונאיות ובייצור התעשייתי. נתונים אלו, המלמדים על יציאה איטית מהצפוי מהמיתון, לא נעלמה אף מעיני של נגיד בנק ישראל, והיוותה את הסיבה המרכזית להותרת ריבית בנק ישראל לחודש יולי בשיעור 1.5%, או כפי שהנגיד עצמו מצא לנכון לאמור:

 

"לאחר מספר חודשים בהם התקבלו נתונים שתמכו בהערכה שהמשק הישראלי נמצא בקצב צמיחה מהיר יחסית, החודש, יחד עם מספר נתונים חיוביים, התווספו כמה נתונים שליליים המגדילים את אי הודאות לגבי המשך קצב הצמיחה המהיר. העיקריים שביניהם: בפעילות המקומית - נתוני הייצוא ומדד מנהלי הרכש..."

 

נציין כי בין יתר הסיבות הנוספות לאי העלאת הריבית אף החודש, נקב הנגיד, בדומה להודעות הריבית האחרונות, בהתכנסות האינפלציה לטווח היעד הממשלתי (1%-3%), והמשך הצפי לסביבת ריביות נמוכה בעולם.

 

בהמשך לסקירות קודמות, נשוב ונדגיש, כי הותרת ריבית בנק ישראל בשיעור נמוך, לצד תשואות נמוכות מאוד באפיקים הסולידיים, וחשש המשקיעים משוקי המניות, מובילים להמשך הסטות כספים אל שוקי אג"ח הממשלתיות והקונצרניות, המציעים מחד תשואות גבוהות יותר ומאידך בטחון גבוה יותר.

 

יתרה מכך, בין יתר הסיבות לביקוש העתידי לאג"חים,להערכתנו, ניתן למנות אף את פדיונה אתמול של ממצ"מ 610 (אג"ח ממשלתית צמודת מדד שנפדתה בתום יוני 2010), בהיקף של כ-10 מיליארד שקל, אשר הזרימה נזילות גבוהה וחדשה למשקיעי אג"ח, שכעת יצטרכו לתור אחר חיפוש אלטרנטיבה ברמת סיכון דומה ובתמחור ראוי.

 

כך, בסיום עוד שבוע של ירידות חדות בשוקי המניות, המשיכו אג"ח הממשלתיות השקליות לרשום עליות שערים שהלכו והתחזקו עד 1% בחלקו הארוך של העקום, כאשר במקביל אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, המשיכו אף הן לרשום עליות שערים נאות, שגם במקרה זה הלכו והתחזקו בחלקו העליון של העקום.

 

במקביל מדדי אג"ח הקונצרניות המובילים, שבו והוכיחו כי אף בשבוע קשה בשוקי המניות, סקטור אג"ח הקונצרני ממשיך להפגין יציבות, כאשר הן מדד התל בונד 20 והן מדד התל בונד השקלי רשמו עליות שערים קלות.

 

בגזרת ההנפקות, אנו ממשיכים לראות התחדשות בניסיונות ההנפקה של חברות איכותיות, אשר חלקן הגדול נענה בחיוב על ידי המשקיעים, המחפשים אחר אלטרנטיבות מעניינות מאלה הנסחרות בתשואות נמוכות בשוק כיום.

 

כך חברת ברימאג דיגיטל סיימה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח שקלי בדרוג A2 ובמח"מ של כ-3.5 שנים; חברת אשדר סיימה בהצלחה את הרחבת סדרה 2 הסחירה בשוק בדרוג A3 ובמח"מ של כ-3.5 שנים; אפקון תעשיות צלחה את המכרז המוסדי בהנפקת אג"ח שקלית בדרוג A- ובמח"מ של כ-4 שנים; ודלק אנרגיה צלחה בהצלחה את המכרז המוסדי בהרחבת סדרות ד (שקלית)' ו-ה' (צמודת מדד) הסחירות בשוק במח"מ של 4.5 שנים ו5.1 שנים בהתאמה.

 

מנגד, ובדומה למגמה בחודשים האחרונים, המשקיעים ממשיכים לגלות סלקטיביות כלפי חברות איכותיות פחות או כאלה ללא דרוג, והשבוע חזינו בכשלון 2 הנפקות אג"ח נוספות של הכשרה אחזקות ביטוח ושל חברת פאלאס. נציין כי על הגדר ממתינות לתורן מחכות החברה לישראל, אשטרום נכסים, רבוע כחול נדלן ואספן גרופ, שתנסנה להנפיק אג"ח בימים הקרובים..

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים