שתף קטע נבחר

מי מכיר את הוועדה להקלה על לווי משכנתאות?

כ-100 אלף משפחות בישראל, נאלצו להשתעבד לבנקים במשכנתאות שהן מתקשות להחזיר, עקב מצוקה כלכלית. הוועדה הבין-משרדית להקלה על לווי משכנתאות הוקמה כדי לתת להן יד אולם בפועל, היא לא רלוונטית לכ-80% מהמשפחות הנזקקות שהעידו כי לא שמעו עליה מעולם

מי שמע מי ראה את הוועדה הבין-משרדית להקלה על לווי משכנתאות במצוקה? ועדת חשובה ביותר שרוב בעלי המשכנתאות הנזקקים לסיוע לא נעזרים בה כי הם לא מכירים אותה ולא יודעים שהיא בכלל קיימת ובפרט למענם. מחקר של האגודה לזכויות האזרח והתנועה לחיים בכבוד, חשף את המציאות העגומה הזאת. מחר (ב') הממצאים יוצגו ויעלו לדיון בוועדת הכספים.

 

כ-100 אלף משפחות בישראל, רבות מהן של עולים חדשים, נאלצו להשתעבד לבנקים במשכנתאות שהן מתקשות להחזיר, עקב מצוקה כלכלית, ונשקף להן האיום של להיזרק לרחוב. הוועדה הבין-משרדית הוקמה כדי לתת להן יד אולם בפועל, היא לא רלוונטית לכ-80% מהמשפחות הנזקקות שהעידו כי לא שמעו עליה מעולם.

 

לפי ממצאי המחקר, עבודת הוועדה מתנהלת בחוסר שקיפות, ללא פרוטוקולים, כאשר כל תהליך קבלת ההחלטות חסוי. חייבי המשכנתאות שכבר שמעו עליה ומצוקתם הובאה לשולחן הוועדה, אינם מקבלים זכות שימוע ולא יכולים להציג מסמכים בפניה. את החלטות הוועדה מקבלים החייבים מהבנקים.

 

עוד נמצא כי במקרים מסוימים, לאחר שהתקבלה החלטת הוועדה, הבנק מוסיף מצדו תביעות נוספות מהלווה, ונוצר מצג שווא כאילו הן חלק מהחלטת הוועדה. המחקר מציין כי סמכויות הוועדה בכלל מוגבלות. היא לא יכולה לספק פתרונות למקרים הקשים ביותר, כמו אובדן כושר ההשתכרות של הלווה.

 

האגודה לזכויות האזרח והתנועה לחיים בכבוד יקראו מחר לוועדת הכספים להתערב בעבודת הוועדה במטרה לחולל שינויים בנהליה. מנכ"ל התנועה לחיים בכבוד, חיים בר-יעקב, אומר כי המשפחות הנזקקות לוועדה עלולות להידרדר בקלות עד כדי פת לחם והיעדר קורת גג, דווקא בימים אלה, כשהשגת דיור חלופי במחירים סבירים היא חלום בלהות לא רק בשבילן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים