שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כמה יעלה לנו חוק האריזות? יותר ממה שחשבו

בדיון בכנסת נטען: הערכת עלות יישום החוק נמוכה מאוד לעומת המודל ההולנדי עליו הוא מתבסס. המשמעות: נצטרך לשלם יותר כדי שהמדינה תמחזר יותר אריזות מוצרים ותשלח פחות אשפה להטמנה בקרקע

בכנסת נמשך היום (ב') הדיון בחוק האריזות - החוק שמקדם השר להגנת הסביבה גלעד ארדן כדי להפחית את כמות הפסולת שנשלחת להטמנה בקרקע, ולהגדיל את היקף מיחזור חומרי הגלם של אריזות המוצרים.

 

החוק עבר לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת והוחזר לניסוח סופי בוועדת הכלכלה. בלב החוק עומד עיקרון אחריות היצרנים לא רק על המוצרים שלהם אלא גם על אריזות המוצרים; על פי החוק, היצרנים יידרשו לדאוג למיחזור האריזות על פי מכסות כמותיות שייקבעו מראש. עלות המיחזור - וזאת ידוע כבר עתה - תגולגל על הצרכן, שיידרש לשלם קצת יותר עבור המוצרים שהוא רוכש. כמה יותר? בדיוק על זה דנו היום בוועדה.

 

עוד על חוק האריזות:

 

לדברי היועץ הסביבתי דניאל מורגנשטרן, עלות חישוב יישום החוק כפי שהיא מופיעה בנוסח המקורי מופרכת. עלות הטיפול המשוערת היא 100 מיליון ש"ח לשנה - 1.4 אגורות לאריזה. לדבריו, הנתון הזה אינו עומד במבחן המציאות.

 

מורגנשטרן נסמך על המודל ההולנדי, ששימש כמודל העיקרי לניסוח החוק. בהולנד - שם כמות הפסולת לאדם דומה לכמות בישראל - העלות בפועל היא 365 מיליון אירו - 1.8 מיליארד ש"ח בשנה.

 

מאחר שמספר תושבי הולנד כפול מישראל, מורגנשטרן מעריך שהעלות בישראל, הם היישום כאן יהיה בקנה מידה הולנדי, תהיה קרובה יותר למיליארד ש"ח - פי מאה מכפי שהעריכו מנסחי החוק. השר ארדן, שנכח בדיון, לא הגיב.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי הנתונים שהציג מורגנשטרן בדיון אינם מדוייקים.

 

איך יפרידו את הפסולת?

מלבד סוגיית עלות ישום החוק, הדיון בוועדה עסק בסעיף שקשור לעקרונות המנחים של החוק - הרצון להפחית את כמות הפסולת המועברת להטמנה בקרקע. ארדן דיבר בוועדה על צמצום "ככל האפשר" של הכמות הזו, ונזהר מלהתחייב להגיע ל"אפס" הטמנה. היום אושר הסעיף שקובע כי המטרה היא למנוע את ההטמנה "ככל שניתן" - אבל יעד הכמות נותר מעורפל.

 

על פי עקרונות החוק, כל אחד מאיתנו יפריד בביתו את הפסולת - אך עוד לא ברור לגמרי איך. אחת האפשרויות היא להפריד בין הפסולת לפסולת שמורכבת מאריזות; אפשרות אחרת היא להפריד את הפסולת הביתית לשני זרמים - יבש ורטוב. בדיון נטען כי סביר יותר לנסח את החוק כך שיחייב הפרדה בין פסולת יבשה (בעיקר אריזות) מפסולת רטובה, שהיא בעיקר אשפה אורגנית. כך יתאפשר להפריד מהזרם היבש את פסולת האריזות למיחזור.

 

ניסוח החוק מתקדם בעצלתיים; השר ארדן אמנם נכח בדיון, בשל רצונו ללוות את שלבי הניסוח באופן אישי, אך נדמה שחברי הוועדה לא מתעניינים במהלך שצפוי להשפיע על הרגלי השלכת הפסולת של כל אדם בישראל. מלבד ממלא מקום יושב ראש הוועדה, ח"כ ישראל חסון (קדימה) לא נכח בדיון אף ח"כ - רק נציגי בעלי העניין והלוביסטים שלהם, שעיקר דאגתם היא להתאים את החוק לשורת הרווח של עסקיהם.

 

לפי קצב החקיקה הנוכחי, נראה שיעבור זמן לא מבוטל עד שמלאכת ניסוח החוק תושלם. בינתיים הוחלט שהחוק יוגש לאישור סופי במליאת הכנסת לאחר שוועדת הכלכלה תסיים לעבוד עליו, גם אם הדבר יימשך במהלך פגרת הקיץ של הכנסת, המתחילה בסוף החודש. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנמה זה יעלה לנו?
צילום: טלי שני
מומלצים