שתף קטע נבחר

תראו מי בא לבקר

הם קטנים, צבעוניים ובעלי מראה חייזרי. חרקים ופרוקי רגליים רבים נכנסים אלינו הביתה במהלך תקופת הקיץ כדי לחפש מזון, מחסה או בן זוג לרבייה. חבורת צלמי טבע מעניקה לכם הצצה קרובה במיוחד לחלק מהפולשים הקטנים. מזהים?

תקופת הקיץ החמה היא לא רק זמן פעילות השיא של ילדים בחופש הגדול, אלא גם של חרקים ופרוקי רגליים רבים. חלון או דלת שנותרו פתוחים, סדקים וחורים בקירות, קצת רוח נעימה ולחות בבית, שאריות אוכל על השיש ואור מנורות בוהק, והרי לכם הזמנה חרקית לחגיגה בין כתלי הבית. בופה ומחסה יעיל לחרק המצוי.

 

הם קטנים, מגיעים במגוון צבעים וצורות, ולהבדיל מתחושות השמחה שמגיעות מחיות מחמד אהובות, הפולשים הזעירים לביתנו ניחנו לא רק במראה חייזרי, אלא גם מצליחים לעורר תגובות קשות גם מהאמיצים באדם. החל מבהלה גדולה, גועל, אימה ועד לרצון עז להשמדה המונית.

 

רגע לפני שתרימו יד, תשליכו נעל, או תנסו לערוך חיסול ממוקד עם מטאטא או תרסיס הדברה כדי לסלק את היצורים הקטנים, אפשר לעצור לרגע ולנסות להביט עליהם מקרוב ולגלות שמבעד למעטה הכנפיים והמחושים, מסתתרים יצורים מתוחכמים שהתפתחו במשך מיליוני שנה וככל הנראה, יישארו גם לחגוג את היעלמותו המין האנושי בעתיד.
 
כדי להגיע קרוב ככל שאפשר אל החרקים, הזמנו את צלמי הטבע אלון קירה, ארז מרום ואורי קולקר המתמחים בצילומי מאקרו, להעניק לכם הצצה אל נבחרת קטנה ומייצגת של מי שנכנס אליכם הביתה, בתקווה כי תגלו את היופי והאסתטיות הצבעונית ביצורים הקטנים, ואף מילה על תיקן הבית.
 
צילום: אלון קירה

 

 

מחפשים מזון, מחסה וגם בני זוג פוטנציאלים

"היום מוערך מספרם של מיני החרקים בעולם בין חמישה ל-30 מיליון חרקים שונים, אבל למרבה המזל, רק עשרות בודדות מתוכם מוצאים את הדרך לבית שלנו", אומר פרופ' יובל בועז, מהמחלקה לאנטומולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. "יש מינים שיש להם קשר אקולוגי הדוק איתנו והם נחשבים לדיירים קבועים אצלנו בבית. יתושים, עשים, תיקנים, פרעושים, כינים, טרמיטים ונמלים שמגיעים לביקור, אבל יש גם חרקים מזדמנים מהחצר ומהרחוב".

 

כך לדוגמא, אחד מהמבקרים הנפוצים בבית הוא יתוש מסוג טיפולה, קרוב משפחה גדול מימדים של היתוש המצוי שנוהג לעקוץ אותנו ומפרנס תעשייה שלמה של מוצרי הגנה והשמדה. היתוש ארוך הרגליים שמגיע מעת לעת לבתים לא עוקץ, אך נוכחותו לא בדיוק גורמת תחושת מרגוע לבני הבית.

 

"לבני האדם וליתושים יש מערכת יחסים וותיקה והדוקה. בעוד שחלק עשויים להעביר מחלות לא נעימות, אנחנו לא היחידים שנעקצים, הם גם ניזונים מבעלי חיים", מוסיף בועז. "הטיפולה, שלא מוצץ דם, נפוץ בעיקר בגינות ולא מזיק, נכנס לעיתים לבית שלנו ובעיקר מחפש מחסה במקום מוגן. את זמנו הוא ישקיע בעיקר ברבייה, אבל ספק אם יספיק לעשות זאת בבית שלנו, כשהוא מרתיע את האנשים".

 

את זבוב הבית, אין צורך להכיר. אחד החרקים הנפוצים בעולם מלווה אותנו כמעט בכל מקום, יחד קרובי משפחתו הרבים. "אפשר להתנחם בעובדה שלזבוב הבית יש לו מחזור חיים מאוד מהיר בן מספר שבועות, אם לא מועכים או מחסלים אותו", מציין בועז. 
 
"הנקבות, בעלות טווח העדפות רחב ביותר, מחפשות להטיל את ביציהן בכל מצע אורגני שנרקב, החל מבננות, גבינה ועד לצואה . זו לדעתי, הסיבה העיקרית שאנשים לא אוהבים זבובים כי מעבר לעובדה שהם יכולים להעביר מחלות באופן מכני, עצם הידיעה שלפני רגע הם חגגו על צואה ולאחר מכן הגיעו לטעום את מרק השעועית או התפוח, לא בדיוק מוסיפה להם הרבה כבוד".
 
עם זאת, מציין בועז כי מדובר בחרקים בעלי חוש ריח וראייה מפותחים מאוד, המפגינים התנהגות מינית גבוהה, עפים בצורה מרשימה ויכולים להיתלות על כל משטח קיים. "כל זיז קטן יכול לשמש להם כמשענת בזכות מבנה הרגליים שלהם בו יש משטחי הדבקה ושורות זעירות של ווים קטנים".
 
צילום: ארז מרום

 

 
מעבר למזון הזמין בבית לחרקים, גם האור מהווה גורם משיכה משמעותי וחשוב, בעיקר לפעילי הלילה שבחבורה. "החרקים היו בעולם לפנינו והסתדרו טוב מאוד בחשיכה. האדם גורם לזיהום אור גדול, והם נמשכים אליו, אם כי לא ברור מדוע הם נמשכים לאור מלאכותי", מסביר ד"ר אמנון פרידברג, אוצר אוסף החרקים הלאומי שבאוניברסיטת תל-אביב.

 

"ישנן קבוצות גדולות של חרקים הפעילות בלילה, כדוגמת העשים, הנמשכים לאור, וחלקם נכנסים אלינו הביתה. דווקא בשעות שהאדם ישן, מתחוללות טריפות מאסיביות. גמלי שלמה מנצלים זאת ו"יודעים" שהטרף יבוא לאור, גם השממיות מגיעות לצוד חרקים בסמוך לגופי תאורה".
 
ומה עם העכבישים? לדברי בועז, דווקא הטורפים המשוכללים הללו, למעט מספר מינים מועט שיכולים להזיק לאדם, יש תפקיד חשוב בהדברת החרקים בסביבת האדם. "הם אוכלים חרקים רבים, בעיקר את הזבובים והיתושים, כך שאם אתם רואים קורי עכביש ומרגישים חובה לנקות, נסו לעשות מבלי להרוג את העכביש. הוא בתמורה, ימשיך לחסל עבורכם את החרקים בחינם".
 
  • מזהים את היצורים? שתפו אותנו בתגובות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון קירה
צילום: ארז מרום
צילום: ארז מרום
צילום: אלון קירה
צילום: אורי קולקר
צילום: ארז מרום
צילום: ארז מרום
מומלצים