שתף קטע נבחר

כוח לעובדים - על פעילות גופנית ביום העבודה

בחופי הים אפשר לראות עכשיו אילו חברות הכינו את עובדיהן לקיץ: יותר ויותר מקומות עבודה כוללים היום חדר כושר. הבוס מרוויח עובדים יצוגיים, העובדים מהדקים חגורות בשמחה

עובדים שמנמנים ומדולדלי סנטר אינם אסתטיים דיים בשביל מעסיקים רבים, שמבינים כי פניהם של העובדים הם כרטיס הביקור של החברה. עובדים חסונים, נמרצים וחטובים יכולים כנראה לסגור עסקאות טוב יותר מכרסתנים עייפים. ואם לא, לפחות שהמתחרים יזכרו שהחברה נראית טוב מתמיד.

 

אפשר להבין מדוע המעסיקים חוששים ודואגים לרווחת העובדים. בסקר שנערך באתר AllJobs, בהשתתפות 1,780 בני אדם, התברר שכמעט שלושה רבעים מהעובדים מנשנשים במשך יום העבודה.

 

במחקר אחר, שערך אתר ההשמה האמריקאי Career Builder במאי השנה בקרב 4,800 איש, התגלה שכ-65% מנשנשים ביום העבודה, 25% מהם פעמיים ביום לפחות, וכי 44% מהעובדים דיווחו שעלו במשקל בתקופת עבודתם 12% – מהם עלו ב-9 ק"ג לפחות.

 

כשהבורקסים והחומוס מככבים בישיבות (כן, שמענו על גזר ועגבניות שרי, אבל לא ראינו) פלא שמעסיקים נכנסים ללחץ שיש רק דרך אחת לפרוק בלי לפטר אף אחד.

 

"ארגונים רבים בוחרים להרחיב את התמיכה והדאגה לעובד באמצעות יצירת סביבה ספורטיבית", אומרת רויטל הנדלר מנכ"ל AllJobs דרושים. "ספורט וכושר הם חלק מהותי מסגנון החיים של רבים, וחברות לא מעטות מקיימות פעילות ספורטיבית בתחומן, למשל באמצעות הקמת חדרי כושר. יש גם חברות התומכות בקבוצות רכיבה, בקבוצות כדורסל או כדורגל של העובדים. תופעת חדרי הכושר הארגוניים תורמת גם להווי החברה, נוצרות חברויות חדשות ותחושת לכידות קבוצתית תורמת לנאמנות העובדים לארגון".

 

בחברת HP לא מסתפקים בחדר כושר משוכלל, ומספקים לעובדים המסורים אולם סקווש וייעוץ תזונתי מטעם שומרי משקל. אולם הסקווש פועל בכל שעות היום, ואילו חדר הכושר פועל בימי העבודה משש וחצי עד עשר בבוקר ומארבע אחר הצהריים עד שעות הערב המאוחרות. "אנחנו מעדיפים שפעילויות הספורט יהיו בקצוות של היום", אומרת איריס רשף מנהלת משאבי אנוש ב-HP תוכנה. "רוב העבודה נעשית במסגרת צוותית, יש הרבה ממשקים בין אנשים, הרבה ישיבות, ולכן אנחנו מעדיפים שפעילויות רווחה לא יהיו על חשבון העבודה".

 

אבל סקווש אפשר לשחק כל היום, מה ההבדל?

 

"חדר הכושר מתוחזק על ידי תוכניות לעובדים ומדריכים, וחדר הסקווש לא דורש תחזוק". כמו ברוב הארגונים, חדר הכושר ממומן במלואו על ידי החברה, וכמו ברוב הארגונים, לא כל העובדים מנצלים את ההזדמנות. רק שליש מ-1,000 עובדי החברה ביהוד מתאמנים שם. "גם אנשים שלא מתאמנים מדברים איתי על כושר כשהם רואים אותי במסדרון ורק אחרי זה מדברים ביזנס", אומר ערן גרוס (32) עובד בחברה שגם מדריך בה ספינינג. "מלבד ההנאה שטמונה בכושר, יש היבט פיזיולוגי מדעי. הספינינג נעשה בעצימות גבוהה ומשתחרר אדרנלין שגורם לתחושה של 'היי'. אימון בוקר צריך להיות מתון יחסית כדי שאנשים לא ייפלו לדאון, שלא יגמרו את מאגרי האנרגיות".

 

אלעד בשארי (34) מנהל משאבי אנוש חטיבתי ביבואנית מרצדס, יונדאי ומיצובישי כלמוביל, משתדל להתמיד שלוש פעמים בשבוע ולעשות אימון של שעתיים. עד כה השיל 40 קילו, גם בזכות המזנון הבריא שבאחת הקומות של פארק התעשייה אפק. "אני בא בסביבות חמש וחצי אחה"צ, עושה שעה קרוסטריינר ועוד שעה אימון משקולות", אומר בשארי. "יש מדריך שעובד איתי ומקפיד על ההתפתחות שלי, על תנועות נכונות".

 

מה קורה אם בא לך להבריז? אפילו אי אפשר להתחמק בטענה שלא מצאת חנייה.

 

"רושמים לנו נוכחות, ואם לא מגיעים שולחים מייל או שרואים אותנו במסדרון ושואלים מה קורה. האמת, אין סיבה להבריז. זו הטבת רווחה משמעותית וחיסכון של 280 שקל בחודש".

 

במכון כושר אתה יכול לבוא מתי שבא לך, גם בצהריים.

 

"מבחינת נורמות של עבודה, השעות המשמעותיות הן בצהריים. אי אפשר להזיז עובדים מהעמדות שלהם ולצאת מהפוקוס של העבודה, זה יכול להיות קצת בעייתי. מה גם שאתה יכול להרגיש סחוט אחרי ספינינג. אם רוצים להתעורר בצהריים אפשר לצאת לדשא, לשבת בקפיטריה".

 

החיים שלך דבש אורגני.

 

"סילאן טהור".

 

לדברי בני משי, מנהל משאבי האנוש של כלמוביל, יש בחברה 400 עובדים, ורק 90 מהם משתמשים בשירותי ספינינג, הליכונים, אופני כושר, עיצוב בטן ואימונים אישיים. "נוצר ממש הווי של המתאמנים, אנשים מחטיבות שונות יוצרים קשרים לא פורמליים", אומר משי, שאינו מתאמן במקום העבודה. "זה חלק מהרווחה של העובד, מהדאגה לבריאותו. זה נותן הרגשה שאתה לא רק בא לעבוד".

 

גם בכלל בריאות מודאגים ממצב השרירים, ולכן מצמידים ל-300 עובדי החברה מד צעדים של הולמס פלייס, שיאפשר להם לבנות תוכנית אימון אישית, שבה יעדכנו נתונים. מי שיזוז הכי הרבה יקבל בסוף התהליך מנוי לחדר כושר. תוכניות הכושר תופסות מקום של כבוד גם בסיסקו, ממן, רשות ניירות ערך, אינטל, סלקום ואל-על, שם משחקים העובדים כדורסל וכדורגל בליגה למקומות עבודה.

 

בחברת סאנדיסק הכריזו השבוע על תחילתו של מבצע חזרה לכושר. לקראת המהלך הקדישה החברה יום שעסק בהיבטים שונים של פעילות ספורטיבית, העובדים מייעוץ ארגונומי והרצאות, ואף נחנך קונספט חדש: "אימון בג'ינס". כדי שהעובדים לא יזיעו חלילה נחנכה בשבילם סדנת בטן של עשר דקות באודיטוריום.

 

"זה טיפה קשה, אבל לא נורא", סבורה רחלי לייסט, מנהלת אדמיניסטרציה בסאנדיסק. בכפר סבא יש לנו חדר כושר שפתוח משבע וחצי עד שתיים ומחמש עד שמונה. יש קבוצה גדולה שמתאמנת שם על קרוסטריינרים, מרימה משקולות וצופה תוך כדי בטלוויזיה. יש כל מה שצריך, כולל שיעורי סטודיו. בקרוב נצרף לאימון בג'ינס עשר דקות של פלג גוף תחתון, כי יש דרישה".

 

אין מקלחות בבניין?

 

"ודאי שיש, במכון יש מקלחות מסודרות".

 

העובדים שכן מוכנים להזיע משתתפים במרוץ סאנדיסק ישראל – על גבי ההליכון. מי שיצבור 137 ק"מ של הליכה/ריצה יזכה בגביע ובנעלי ספורט. "המאמן צובר להם קילומטרז",' אומרת לייסט. "137 ק"מ זה המרחק בין מרכז החברה בכפר סבא למרכז הפיתוח בתפן שבגליל". אגב, השלב הבא הוא 258 ק"מ – המרחק מתפן שבצפון ועד מרכז הפיתוח של החברה בעומר הדרומית.

 

טל שמשון, סמנכ"ל חברת אוניספורט ליבוא ושיווק מכשירי כושר מקצועיים, מספר על עלייה דרסטית בפניות להקמת חדרי כושר בארגונים. "יש לא מעט מחקרים שמקשרים ירידה גדולה בימי מחלה עם חברות שמפעילות חדרי כושר", אומר שמשון. "גילו, שכאשר אילצו עובדים להתאמן איקס זמן ראו מיד ירידה בתחלואה של עובדים, וזה נתן לחברות תמריץ".

גם כשיש רצון, לא לכל הארגונים יש מקום למכון משוכלל.

 

"החדרים נבנים בצורה רזה, הגיונית וחסכנית. יש יחסית מעט מכשירים שמספקים מענה לשלל פעולות. הציוד פונקציונלי, כמו מולטיטריינר שנותן במינימום מקום מקסימום מענה. עשינו כבר עשרות חדרי כושר, בעיקר בחברות שחתך האוכלוסייה בהן יכול לאפשר לעצמו את הלוקסוס, אבל לאחרונה זה מתפשט לרוחב השוק, לא רק להיי-טק".

 

ד"ר אולג קמינסקי (42) מומחה בכירורגיה כללית בבילינסון, מתאמן במכון פיזיותרפיה שהוסב לאולם כושר לטובת העובדים. האולם פתוח חמישה ימים בשבוע, משש עד שמונה בבוקר ובשעות אחה"צ, ועלותו כ-30 שקל בחודש. "אני בא בבוקר, עושה משקולות ומכשירים אירוביים שעה וחצי, אחר כך מקלחת טובה, ולעבודה", אומר ד"ר קמינסקי. "יש שם גם פיזיותרפיסט שמשגיח ונותן עצות, עוזר למתחילים. אני עושה את זה 4 שנים, אין שם יותר מדי מכשירים, אבל מה שיש זה מספיק".

 

יש לך כוח להתאמן בבוקר?

 

"אחרי העבודה אני לא יכול לעשות כלום, אני מגיע הביתה גמור. בבוקר אני קם קצת יותר מוקדם, חוסך פקקים, יש לי מקום בחנייה, וגם אני עושה פעילות גופנית. אני מגיע לעבודה בשיא הכוח. אנשים טוענים שהם עייפים, שקשה להם לקום, זה הכל עניין של הרגל ומלחמה בעצלנות. יש הרבה מחקרים שמראים שהפעילות עוזרת לכל, ממחלות לב עד סרטן, מה גם שאחרי פעילות משתחרר קצת אדרנלין, ואז יש מצב רוח טוב וכוח לעבודה".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אימון קצר - ולעבודה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים