שתף קטע נבחר

ניסוי סופי מוצלח ל"כיפת ברזל": בינתיים לא לעזה

בימים האחרונים הושלם שלב הפיתוח עם יירוט מקביל של כמה איומים: מעקב, הערכת המסלול, שיגור והשמדת המטרות. לאור הירי המועט יחסית של רקטות, בצה"ל כנראה לא יפרסו את הסוללות בשטח. אבל מהרגע שהן יהיו מבצעיות, זה יכול לקרות בתוך שעות

ה"כיפה" מוצלחת, אבל עדיין לא עוברת לשטח: מערכת הביטחון השלימה בימים האחרונים את הניסוי האחרון במערכת "כיפת ברזל", שאמורה להגן על העורף מרקטות קצרות טווח. לראשונה יורטו במקביל מספר איומים והסוללה פעלה במלוא יכולותיה, בשילוב מערכות חיל אוויר והנ"מ. לאחר הניסוי עודכן גם לוח הזמנים, ולפיו שתי הסוללות הראשונות יחלו בפעילות מבצעית בנובמבר, אולם בצה"ל לא מתכוונים ככל הנראה להציבה בעוטף עזה בשלב זה.

 

השלמת סדרת הניסויים ב"כיפת ברזל" כללה ניתוח נתונים ועיבוד נתונים טכנולוגיים, לאחר שבשבוע האחרון ערכו מנהלת פיתוח אמצעי לחימה (מפא"ת) במשרד הביטחון, כוחות הנ"מ ורפאל - סדרה אחרונה ומקיפה של ניסויי יירוט בתצורה מבצעית מלאה.

 

בשדה ניסויים בדרום הארץ, התמודדה "כיפת ברזל" לראשונה מול מספר רב של איומים במקביל - כולם יורטו על ידי המערכת בהצלחה מלאה: מעקב, הערכת המסלול ושיגור המיירטים להשמדת המטרות.

 

תת-אלוף איתן אשל, ראש מחלקת מחקר ופיתוח במפא"ת, אמר כי בשבועיים האחרונים נורו למעלה ממאה מטרות במטרה לבחון את המערכת, ויורטו כל אלה אשר סווגו ככאלה שכוונו לאזור "מאוים". גורם ביטחוני בכיר אמר כי שיעור ההצלחה בניסויים היו מאה אחוז, לרבות התמודדות מול מרגמות 120 מ"מ.

 

לגבי רכישת סוללות נוספות, ציין תא"ל אשל כי מדובר ב"תוספת משמעותית, שתיתן מענה טוב גם לצפון וגם לדרום", פועל יוצא של תקציב אמריקני שאמור להגיע. "מדובר במערכת שאין לה מקבילה בעולם, הגענו להישג חסר תקדים".

 

עם תום הניסויים נגמר שלב הפיתוח, ובהתאם ללוח הזמנים המתוכנן - עד נובמבר תהפוך "כיפת ברזל" למערכת מבצעית, ותופעל על ידי גדוד הנ"מ שהוקם לשם כך בחיל האוויר.

 בתחילה, לפני דחייה בלו"ז, הייתה המערכת אמורה להיות מוכנה לפעילות מבצעית כבר בימים אלה.

 

באפריל השנה, העניק הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, אות הצטיינות לסרן מאור גבריאל, מפקד הסוללה הראשון של "כיפת ברזל". "המערכת תשפר את ההגנה לאזרחים", הבטיח בראיון ל-ynet. לפי שעה יועברו לצה"ל שתי סוללות, אך טרם ברור היכן יוצבו.

 

בחודשים האחרונים פעלו בצה"ל באיתור עמדות סביב רצועת עזה, אך לאור הירי המועט יחסית של רקטות, בצה"ל נוטים שלא לשלב בשלב זה את המערכת בגזרה. במקרה שיהיה צורך, אומרים בצה"ל, בתוך שעות ניתן לפרוס סוללה בשטח.

 

ברק: פרק זמן שאין לו אח ורע

מערכת "כיפת ברזל" נועדה להגן על מדינת ישראל מטילים ורקטות קצרות טווח, ומפותחת באחריות מפא"ת כחלק מתוכנית ההגנה הרב-שכבתית של מערכת הביטחון הכוללת את "שרביט קסמים" לטווח הבינוני ו"חץ" לטווח הרחוק. הפיתוח הוא באחריות רפאל,

 ובמערכת משולב מכ"מ מתוצרת אלתא ומערך שליטה ובקרה מתוצרת "אמפרסט". 

 

שר הביטחון אהוד ברק אמר כי "זהו ציון דרך חשוב למערכת הביטחון והתעשיות הביטחוניות שהובילו את הפיתוח של מערכת כיפת ברזל בפרק זמן קצר שאין לו אח ורע בתחום הפיתוחים הטכנולוגיים, נפעל להצבתן המבצעית של הסוללות בשטח בהקדם האפשרי".

 

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אודי שני, הודה לאנשי מפא"ת שעבדו יחד עם אנשי התעשיות הביטחוניות במשך השנתיים האחרונות. "הצלחת הניסוי המסכם של "כיפת ברזל" תביא עמה הזמנת סוללות נוספות שיאפשרו פריסה מקסימלית בשטח".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין לא ליד שדרות
באדיבות משרד הביטחון
אהוד ברק וגבי אשכנזי. "הצבה בהקדם האפשרי"
צילום: דלית שחם
מומלצים