שתף קטע נבחר

חופשת הלידה הסתיימה. מה עכשיו?

האמא של הדילמות: האם לא כדאי לחסוך את כספי המטפלת ושלל ההוצאות האחרות ולהישאר בבית? לאי החזרה לעבודה יש מחיר ולא רק כלכלי ובכל זאת, במקרים מסויימים דווקא מומלץ להישאר בבית - זאת הזדמנות להתחיל בדרך חדשה

רונית ועידו הם זוג צעיר הנמצא בהריון ראשון. רונית המרוויחה 5,000 שקל נטו בחודש, מתלבטת בשאלה האם לחזור לעבודתה לאחר תום חופשת הלידה או להישאר בבית עם התינוק ולחסוך את כספי המטפלת?

 

 

את האושר אותו מביא ילד חדש למשפחה - אי אפשר למדוד, אבל ההשפעה של התרחבות המשפחה מתחילה אפילו לפני שהילד נולד. החלפת הדירה לדירה גדולה יותר, קורסי הכנה ללידה, בדיקות הריון ורכישת חדר ילדים מאובזר הן ההוצאות הראשונות בהן נתקלים ההורים לעתיד, וכפי שניתן לנחש, לא מדובר בהוצאות קטנות.

 

אל ההוצאות הללו, יתווספו בקרוב הוצאות נוספות על חיתולים, בגדים ומוצצים, הוצאות על ברית או בריתה, והרשימה עוד לא מקיפה חצי מהדברים. על פי הערכות מומחים, ההוצאות הממוצעות למשפחה בשנה הראשונה לחייו של הילד מגיעות לכ-40 אלף שקל.

 

השנתיים הראשונות יעלו 70 אלף שקל

אם האם חוזרת לעבודה בתום שלושת חודשי חופשת הלידה, יצטרפו למאגר ההוצאות, גם הוצאות על מטפלת ומעון וגם הבייביסיטר צריכה להרוויח את לחמה. בסופו של דבר, השנתיים הראשונות לחיי הרך הנולד יעלו לכם כ-70 אלף שקל ואם נרחיק עד הגיעו לגיל המצוות, צפוי הילד לעלות לכם כחצי מיליון שקל.

 

גם בצד ההכנסות חלים שינויים בעקבות התרחבות המשפחה. ברוב המשפחות קיימת ירידה בהכנסות הנובעת ממעבר האם להיקף משרה מופחת ולהיעדרויות רבות יותר על חשבון ימי המחלה והחופשה בימי מחלה או חגים. מנגד, האם נהנית מחצי נקודת זיכוי מס בשנה הראשונה להולדת הילד, ההופכת לנקודה שלמה מהשנה הראשונה עד הגיעו לגיל 18.

 

מצד אחד ההוצאות גדלות באופן משמעותי עם הולדת הילד, ומצד שני ההכנסות קטנות, ולכן באופן טבעי עולה, כאמור, השאלה הכלכלית: לחזור או לא לחזור לעבודה?

 

אם נחזור למקרה של רונית, חזרה לעבודה לאחר הלידה משמעה ירידה בשכר הנטו לכ-4,000 שקל. בהנחה שמטפלת תעלה לה 2,800 שקל בחודש והנסיעות יעלו 500 שקל נוספים, יוותרו בידה 700 שקל בלבד כתוספת להכנסות המשפחה, וכאן נמצא גרעין הדילמה של רונית - האם בשביל 700 שקל שווה לחזור לשוק העבודה?

 

הבחירה בין להישאר בבית לבין לחזור לעבודה, היא בחירה בעלת מחיר כלכלי ורגשי. עזיבת הילד, ובעיקר כאשר מדובר בילד ראשון, היא החלטה קשה מאד לאם, והיא אחד הגורמים העיקריים לכך שאמהות טריות מעדיפות להישאר בבית בשנים שלאחר הלידה. 

 

העלויות הגבוהות של מטפלת, פעוטון וצהרון, גורמות לנשים רבות לשקול לוותר על הקריירה ולהשקיע בגידול הילד, כיוון שלתפיסתן הסכום הפעוט שנשאר לאחר ההוצאות לא שווה את הטרחה. מנגד, ההחלטה להישאר בבית פירושה ויתור על ההגשמה והביטוי העצמיים בתחום הקריירה, וכן ויתור על האפשרות להתאוורר, לפגוש אנשים, להתנתק משגרת הבית ולהישאר רלוונטיים בתחום העיסוק. 

 

מחיר היציאה ממעגל העבודה הוא פגיעה בהתפתחות המקצועית, איבוד רלוונטיות, "העלאת חלודה", פגיעה בביטחון העצמי שלנו ביכולותינו לבצע את העבודה שעשינו בקלות בעבר וכן החלפתנו באחרים שתפסו את מקומנו ויוצרים מצב שבו אין לנו לאן לחזור. החזרה לעבודה לאחר הפסקה של שנים היא תהליך קשה וכואב ועל כן חשוב להמשיך ולהגשים את העצמי לא רק בתחום האמהות, אלא גם בתחום הקריירה.

 

חשוב לשמור על כיסוי ביטוחי

מעבר למחיר המקצועי הברור של נטישת הקריירה, יש גם מחירים כלכליים, למשל, איבוד רצף וותק בתוכנית הפנסיה וזכויות הנובעות מוותק במקום העבודה. בתקופתנו, כשתוחלת החיים מתארכת והצורך הכלכלי לאחר הפרישה הולך ועולה, ישנה חשיבות מאוד גדולה לזכויות הפנסיוניות שצברנו במקום העבודה.

 

בממוצע, גם מי שחסך במשך 35 שנות עבודה ברצף, יתקשה להסתדר עם הפנסיה שצבר לעצמו שתשווה לכ-60% מרמת החיים אליה התרגל. כל פגיעה ברצף החיסכון הפנסיוני תגרום לירידה נוספת בהיערכות לפנסיה.

 

היבט נוסף הוא הכיסוי הביטוחי: הגנה מפני אובדן כושר עבודה ופטירה , שהם חשובים במיוחד לאם לילדים קטנים, שאמנם אינה מקבלת שכר על משרה זו (אמהות) אך שוויה הכלכלי הוא רב מאוד, אילו במקרה אסון חלילה, את עבודת עקרת הבית, יהיה צורך להחליף בנותני שירות בשכר (מטפלת, מכבסה, ניקיון, סידורים ועוד).

 

מקבלת שכר גבוה? יש מה להפסיד

אישה שמרוויחה שכר יחסית נמוך שכמעט משתווה להוצאות הטיפול בילד, ניצבת בפני דילמה פחות קשה כי יחסית, אין לה הרבה מה להפסיד אם היא עוזבת את העבודה. לעומת זאת, מי שמרוויחה משכורת גבוהה ונשארים לה כמה אלפי שקלים בצד כל חודש אחרי ניכוי ההוצאות השונות - יש לה מה להפסיד. 

  

במקרה של רונית, המלצתי היא לשוב לעבודה, אך קיים מקרה שבו יתכן וההמלצה שלי לרונית היתה שונה. במידה ורונית היתה חולמת לעשות הסבה מקצועית או לפתוח עסק, ועד כה היא נמנעה מכך עקב שיקולי פרנסה. התקופה שלאחר הלידה, שבה ממילא יש ירידה בהכנסה, היא גם הזדמנות.

 

עשרות נשים נצלו את המשבר בכלכלת המשפחה המתבטא בירידת ההכנסה לאחר הלידה, בכדי ליצר לעצמן הזדמנות חדשה ומספקת יותר והפכו לסיפורי הצלחה, ועל כן בצומת זה הייתי ממליץ להעיז וללכת על הגשמת החלום. בשורה התחתונה, החזרה לעבודה לאחר לידת תינוק מאפשרת לשמור על ההגשמה העצמית, מסייעת לכלכלת המשפחה ואת החיסכון לעתיד. אך כאשר אין סיפוק מהעבודה כדאי שלא לחזור אלא לנצל את ההזדמנות להגשמת חלומות.

 

טיפים לחיסכון בהוצאות על ילדים

  • תכננו תוכנית ל-10 שנים - התכוננו להוצאות הצפויות, צברו חסכונות ולמדו מה מסגרת התקציב שלכם מאפשרת לכם.

 

  • קבעו סדרי עדיפויות - התקציב של רובנו לא מאפשר לתת לילד את הכל, ועל כן חשוב להחליט מראש במה משקיעים ועל מה מוותרים.

 

  • לא חייבים לקנות מותגים - בשנים הראשונות לחייו לילד לא משנה האם החולצה אותה הוא מלכלך נקנתה ב-10 שקלים בשוק או בחנות מעצבים. כל עוד הילד אינו מתעניין במותגים ומידותיו ממשיכות לגדול מדי שנה, חבל להשקיע על כך כספים רבים .

 

  • הבנת המשמעות הכלכלית - עליכם להכיר בכך שדרך וסגנון החיים שלכם ישתנו ועליכם לנהל תקציב אחראי ומסודר בשנים הבאות.

 

  • השתמשו בעזרה מבני המשפחה - בשנים הראשונות אחת ההוצאות הגדולות היא על מטפלת.

 

  • נסו להשתמש בעזרתם של בני המשפחה ככל האפשר בכדי לחסוך.

 

  • השוו מחירים - לפני שמבצעים רכישות גדולות כגון ריהוט חדר ילדים, כדאי להשוות את המחירים בין הרשתות השונות.

 

גיל אורלי הוא מנכ"ל חברת "יבולים" (מקבוצת "מבטח סיימון"), העוסקת באימון ותכנון כלכלי למשפחות ולעסקים וראש בית הספר הארצי לכלכלת המשפחה ועסקים בקריה האקדמית אונו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזרה לעבודה לאחר הפסקה ממושכת היא תהליך כואב
צילום: index open
גיל אורלי
מומלצים