שתף קטע נבחר

15% מחברת החשמל בדרך לבורסה

החשב הכללי ורשות החברות הממשלתיות מקדמים תוכנית להנפקת נתח ממניות חברת החשמל - לראשונה מאז אמצע המאה הקודמת. טרם נקבע אם המניות יימכרו לגורם פרטי או לציבור

מדינת ישראל מתכננת להנפיק לפחות 15% ממניות חברת החשמל - כך עולה מבדיקת "כלכליסט". המהלך יקודם בחודשים הקרובים על ידי רשות החברות הממשלתיות ואגף החשב הכללי במשרד האוצר, בכפוף לקבלת אישורים ממשרדי האוצר והתשתיות, מוועדת השרים לענייני הפרטה ומרשות החברות הממשלתיות.

 

עוד על חברת החשמל

 

 

מהבדיקה עולה שהיעד המקורי של התוכנית היה הנפקה של לפחות 25% ממניות החברה. הבעיה היא שמהלך כזה עשוי היה להכליל את חברת החשמל במדד ת"א־25, אלא שתקנות הבורסה אוסרות לכלול במדד זה חברה שמניותיה אינן סחירות. כיוון שהמדינה טרם החליטה אם לייעד את ההנפקה לגורם פרטי (מהלך שיהפוך את המניות ללא סחירות) או לציבור, הופחת שיעור ההנפקה ל־15%.

 

הדירקטוריון תומך במהלך

נושא ההנפקה פורסם ביום חמישי האחרון, לאחר שדירקטוריון חברת החשמל דן בדו"ח הבנק העולמי שהזמינה החברה ובו נותח מצבה הפיננסי. הדו"ח, שנחשף ב"כלכליסט", קובע שהחברה חייבת לגייס כ־50 מיליארד שקל עד 2014 כדי לשמר את יכולותיה. מאחר שדירקטוריון החברה אסר על גיוס הון במהלך 2010, נותרו לחברה רק שלוש שנים להשגת המימון.

 

בעקבות הישיבה שעסקה בדו"ח פרסם הדירקטוריון הודעה, ולפיה "לאחר הבשלת התנאים, תישקל הנפקת חלק ממניות החברה, על מנת להגדיל את ההון העצמי שלא רק בדרך של השקעה ממשלתית".

 

על אילו תנאים מדובר? בחברת החשמל הסבירו שטרם הנפקה חייבים לייצב את מצבה הפיננסי של החברה, ולכן הוחלט על גיוס חוב בהיקף של 4 מיליארד שקל שיחל ב־2011, מהלך שיקטין את חובות החברה ב־9 מיליארד שקל ויקטין את יחס המינוף שלה מ־73% ל־60%. בייצוב הפיננסי תתמוך גם העלאת תעריפי החשמל ב־16%.

 

מדובר בהודעה חריגה: הנפקת המניות האחרונה של חברת החשמל נערכה באמצע המאה הקודמת. כיום מחזיקה המדינה ביותר מ־99% ממניות החברה; יתרת המניות נמצאת בידי כמה גורמים פרטיים ובהם עובדים לשעבר.

 

המטרה: ליצור שחקן חדש בשוק החשמל

הכוונה להנפיק את מניות חברת החשמל אינה חדשה: גורמים בחברה מספרים שכבר לפני 11 שנה הכין פרופ' חיים בן־שחר עבודה מקדימה שבחנה את הנושא, אולם המדינה דחתה אז את ההנפקה.

 

תוכנית ההנפקה החדשה היא חלק ממאמץ מתמשך להצלת חברת החשמל, שהפסדיה הולכים ותופחים - ויחד איתה את משק החשמל, שכיום תלוי בה לחלוטין. חברת החשמל סיימה את הרבעון הראשון של 2010 בהפסד של 653 מיליון שקל, ופרסמה אזהרה למחיקת רכוש בהיקף של 3 מיליארד שקל.

 

גורמים באוצר העריכו לאחרונה שמצבה הפיננסי של החברה מחייב "בחינה רצינית" של הכנסת שחקנים נוספים לשוק. אלו יזרימו לחברה הון שישמש לפיתוח משק החשמל, או ירכשו חלק מתחנות הכוח וישדרגו אותן. הבעיה היא שיצרני החשמל הפרטיים ייכנסו לשוק רק בעוד שלוש עד ארבע שנים, ואילו חברת החשמל עלולה שלא לעמוד בביקוש הארצי לחשמל כבר ב־2012. על רקע זה עוצבה תוכנית ההנפקה הנוכחית.

 

התנאים המוקדמים: השלמת הרגולציה ופרסום תשקיף

התוכנית תחייב את המדינה לכמה מהלכים מקדימים, ובראשם השלמת הרגולציה על תעריפי חברת החשמל. בפברואר האחרון הורידה הרשות לשירותים ציבוריים חשמל את תעריף החשמל בשיעור של 9.6%–16.3% (לצרכנים פרטיים ועסקיים, בהתאמה). דו"ח הבנק העולמי מעריך שתעריף זה נמוך ב־16% מהרצוי, ומסב לחברה הפסד ממכירת חשמל.

 

ביטוי נוסף להערת הבנק העולמי ניתן למצוא בדו"חות החברה: ברבעון הראשון של 2010 רשמה חברת החשמל תשואה שלילית על ההון של 16.3%, לעומת תשואה חיובית של 7.4% ברבעון המקביל אשתקד. כעת מאמינים באוצר שתיקון הרגולציה יאפשר לקדם את ההנפקה המתוכננת - עבודה שתיעשה בשיתוף רשות החשמל, שאמונה על הנושא.

 

"לא מפריטים מונופול בלי הסדרה של השוק", מסביר גורם שמעורב בהליך. "תעריף החשמל, שקובעת רשות החשמל, הוא מקור ההכנסות של חברת החשמל וקובע את שווייה. תאר לעצמך שיבוא משקיע ויאמר שפרסמנו נתונים לא מדויקים על שווי החברה, כי הרשות משנה את התעריף בתכיפות. חייבים להבהיר למשקיעים מהו אופק ההכנסות של החברה, אחרת נשדר חוסר אמינות".

 

צעד נוסף שמחויב טרם ההנפקה הוא ביצוע תשקיף. מאחר שחברת החשמל מפרסמת דו"חות כספיים רבעוניים, מדובר בהליך טכני פשוט. לפני שנה וחצי הוערך שווי נכסי החברה ב־60 מיליארד שקל, במסגרת דו"ח שהזמינה החברה.

 

רעיון ההנפקה, כמו גם הכנסת שחקן חדש לשוק, תואמים את מתווה ההפרטה שגובש ברשות החברות בראשות דורון כהן. הנושא, שנחשף ב"כלכליסט", מציע השארת 85% מכושר הייצור הנוכחי בידי החברה, כאשר שחקן חדש יוכל להזרים הון על ידי הנפקת מניות או להיכנס כשותף בתחנות הכוח.

 

לאחרונה נפגשו בכירים ברשות החשמל ובחברת החשמל כדי למצוא דרכים להשיג מימון נוסף לחברה. ההערכות הן ששיתוף פעולה מצד הרשות יקדם את הבראתה של החברה לקראת ההנפקה.

 

העובדים יוכלו לרכוש 10% מהמניות בהנחה

לפני כחודש ערכו בכירי האוצר, ובראשם מנכ"ל המשרד ונציגים בכירים מאגפי התקציבים, החשכ"ל ורשות החברות, יום עיון בחברה ולמדו מקרוב על מצוקתה הפיננסית. יום העיון קידם את ההכרה בצורך בהזרמת הון לחברה, וכן את תוכנית הנפקת המניות האמורה.

 

אחת השאלות הגדולות שעומדות על הפרק היא אם העובדים ייתנו ידם למהלך. על פי תנאי רשות החברות הממשלתיות, העובדים יהיו רשאים לרכוש עד 10% מהמניות שיונפקו בהנחה של 30%, כך שלכאורה הנפקה מתוכננת תיטיב איתם. לעומת זאת, השיחות על הרפורמה הארגונית בחברה נתקעו, ולמעשה הוקפאו. ההערכה היא שהנפקת מניות תעודד את הרפורמה כיוון שמדובר ב"הפרטה דה־פקטו" של החברה, מהלך שיסדיר את משק החשמל.

 

גורם נוסף שעלול להרוויח הוא אותם מחזיקי מניות היסטוריים, שמחזיקים בכ־0.6% ממניות החברה: ל"כלכליסט" נודע שלאחרונה נעשו גישושים למכירת אחזקותיהם, אולם המחיר שנדרש היה "חריג לפי כל קנה מידה", לדעת המדינה, מה שהוריד את הנושא מעל סדר היום.

 

 

מי שעלול לעכב את היישום הוא יו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה: הצלחת המהלך דורשת את שיתוף הפעולה של שפירה, אבל שר האוצר יובל שטייניץ ושר התשתיות עוזי לנדאו רוצים להדיחו, והדבר עלול לעכב את ההליך.

 

אתגר נוסף שעומד בפני המדינה הוא מינוי יו"ר חדש לחברה. היו"ר הקודם, מוטי פרידמן, סיים את תפקידו בפברואר לאחר כהונה של שלוש שנים. מאז מתנהלת החברה תחת פיקוחו של מיכה לזר, שמכהן כמ"מ יו"ר. מי שאמור להכריע בנושא הם ראש הממשלה נתניהו ושר התשתיות לנדאו, שמאז פברואר שומרים על שתיקה בכל הנוגע לאיוש המשרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובד חברת חשמל
צילום: גבי מנשה
מומלצים