שתף קטע נבחר

טירקל פסל מועמדת לוועדה: התראיינה לתקשורת

בתשובה לבג"ץ על העתירה לשלב אשה בוועדה הבוחנת את אירועי המשט, טענה הפרקליטות כי נבחנו לפחות 5 מועמדות. שלוש סירבו, אחת נפסלה על ידי יו"ר הוועדה מכיוון שהביעה את דעתה על המשט. טירקל עצמו מונה למרות שהביע דעתו בעניין

לגברים מותר לדבר, הנשים נדרשות לשתוק. פרקליטות המדינה דחתה היום (ד') את טענות ארגוני הנשים נגד אי שילובן של נשים בוועדת טירקל הבודקת את אירועי המשט לעזה. לאחר פנייה למשרד המשפטים, הובהר כי אחת המועמדות נפסלה על ידי טירקל עצמו, מכיוון שהביעה מוקדם יותר את דעתה על המשט. לעומת זאת, טירקל נבחר לתפקיד למרות שאמר את דעתו בעניין, עוד לפני המינוי.

 

בתשובה שהגישה לבג"ץ בתגובה על עתירת אותם ארגונים, הדגישה הפרקליטות כי נסיונות לאתר נשים שישולבו בוועדה נעשו כבר לפני קביעת הרכבה הראשוני, ונסיונות נוספים נעשו לאחר שהוחלט להרחיבה - אך כל אלה עלו בתוהו. שלוש מהן סירבו, אך עו"ד עירית קאהן, שניהלה במשך שנים את המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, נפסלה מכיוון שלאחר בדיקה התברר כי הביעה את עמדתה בעניין הוועדה.

 

ההחלטה לא להעלות לדיון את מועמדות קהאן נעשתה על ידי יו"ר הוועדה. כאמור, טירקל עצמו התראיין בנוגע למשט ולוועדה לפני שמונה לתפקיד ואמר בין היתר כי "אני לא חסיד של המלצות אישיות".


ועדת טירקל, היום. פסילה גם בגלל רקע צבאי (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

הפרקליטות ציינה כי עוד לפני מינוי הוועדה נעשו פניות לשלוש מומחיות למשפט בינלאומי - פרופ' רות לפידות, פרופ' יפה זילברשץ ופרופ' גבריאלה בלום, אולם כולן דחו את הפנייה. לאחר שהוחלט להרחיב את הוועדה, טוענת המדינה, נפגש ראש הוועדה, השופט בדימוס יעקב טירקל, כמה פעמים נוספות עם פרופ' לפידות וניהל שיחות טלפון רבות עם פרופ' זילברשץ ופרופ' בלום, אך אלה עמדו על סירובן להצטרף לוועדה. 

 

הפרקליטות טוענת כי טירקל הציע גם מועמדת נוספת, אשת צבא לשעבר שבשמה לא נקבה, אולם צוות הייעוץ המשפטי לממשלה פסל את מועמדותה, בטענה שתפקידה הצבאי מעמיד אותה בניגוד עניינים בכל הנוגע לעבודת הוועדה. בעקבות פנייה למשרד המשפטים, אמר הדובר משה כהן בשם היועץ המשפטי לממשלה כי הבכירה הינה אלוף משנה במיל' פנינה שרביט-ברוך, ששימשה כראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל בתקופה בה התקבלו חלק מההחלטות שעשויות להיבחן בוועדה, ולכן לא היה ניתן למנותה.

 

בתגובה נכתב כי רק לאחר סירובן של כל המועמדות שהוזכרו בחן טירקל מועמדות נוספות שהוצעו לו, אולם הוא סבר כי הן אינן מתאימות לכהן כחברות בוועדה. לאחר מכן פנה לפרופ' מיגל דויטש ולראובן מרחב, שהסכימו לשמש כחברים בוועדה.

 

הפרקליטות סיכמה את דבריה וטענה כי נעשו מאמצים סבירים לאתר נשים שיכהנו בוועדה, ומציינת כי עמדתו של טירקל היא שהגדלה נוספת של הוועדה עלולה לפגוע באופן ממשי בתפקודה, ולכן יש להסתפק בהרכבה הנוכחי. הפרקליטות

מציינת גם כי בשבוע הבא צפויים להעיד בפני הוועדה ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. לתשובת הפרקליטות צורף מסמך שכתב מרכז ועדת טירקל, עו"ד הושע גוטליב, ליועץ המשפטי לממשלה, ושבו הוא מציין את הניסיונות לאתר מועמדות נוספות.

 

דובר ועדת טירקל, עופר לפלר, מסר בתגובה: "איננו מתייחסים לשמות המועמדים".

 

בינתיים התכנסה היום ועדת טירקל בנוכחות המשקיפים הזרים, אחרי שחבריה למדו את דו"ח איילנד בנוגע למשט לעזה. הוועדה דנה בין השאר בעדויות שייגבו מראש הממשלה ושר הביטחון. כבר לפני כשבועיים העביר מרכז הוועדה לבנימין נתניהו ואהוד ברק את רשימת הנושאים המרכזיים שאליהם יתבקשו להתייחס בדיונים, אשר יתקיימו בדלתיים פתוחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט טירקל. לא רוצה עוד שינוי בוועדה
צילום: גיל יוחנן
עו"ד קאהן. נפסלה במום הפוסל?
צילום: עטא עוויסאת
צילום: דגלס גתרי
פרופ' לפידות. למרות הלחץ, סירבה
צילום: דגלס גתרי
מומלצים